CHP Milletvekili Adayı Mustafa Ceyhan, SDÜ’deki yabancı akademisyenlerin fotoğraflarını göstererek, “Isparta’da akademisyen mi kalmadı?” diye sormuştu. SDÜ’den yapılan açıklamada “Üniversiteler tanım gereği evrenselliği içermektedir” denildi.
CHP Milletvekili Adayı Mustafa Ceyhan, önceki gün düzenlediği basın toplantısında SDÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi ve öğretim elemanı kadrosunda yer alan yabancıların resimlerini göstererek ‘kim bunlar’ diye sormuştu. İlahiyat Fakültesi akademisyen kadrosunun incelendiğinde çok sayıda yabancı hoca ile karşılaşıldığını belirten Ceyhan, “Mısırlı, Suriyeli, Somalili bir çok hoca. Isparta’da insan mı kalmadı? Ispartalı olacak, hadi bulamadınız Türk olacak. Kim bunlar? Neden Isparta’nın çocukları hoca olarak alınmıyor” demişti.
ÜNİVERSİTELER TANIM GEREĞİ EVRENSELLİĞİ İÇERMEKTEDİR
Süleyman Demirel Üniversitesi, konuyla ilgili internet sitesinde cevap niteliğinde bir yazı yayımladı. İşte o yazı: “Üniversiteler tanım gereği evrenselliği içermektedir. Avrupa Üniversiteler Birliği’nin 2013 tarihinde yayınladığı “Küresel Üniversite Sıralamaları ve Etkileri” başlıklı raporda vurgulandığı üzere SRC ARWU, Thomson Reuter ve Universitas 21 gibi uluslararası üniversite sıralama çalışmaları, bu sıralamalarını hesaplarken gerek araştırma gerekse eğitim boyutunda üniversitelerde istihdam edilen yabancı akademisyen sayılarını dikkate almaktadırlar. Ülkemizde de TÜBİTAK’ın yapmış olduğu “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” sıralamasında öğrenci, proje ve öğretim elemanlarının uluslararasılaşma boyutu göz önünde bulundurulmaktadır.
ÜNİVERSİTEMİZ AKADEMİSYENLERİ DE DÜNYA ÜZERİNDEKİ BAŞKA
ÜNİVERSİTELERE ÇALIŞMA ZİYARETLERİNDE BULUNMAKTADIRLAR
Bu bağlamda üniversitemizde çeşitli bölüm, proje faaliyetleri, uluslararası anlaşmalar ve laboratuvarların ihtiyaçlarını karşılamak ve gerekliliklerini yerine getirmek amacıyla ilgili mevzuat çerçevesinde YÖK’ten alınan izinle yabancı uyruklu akademisyenler çalıştırılmaktadır. Bunun yanı sıra kısa ve uzun süreli akademisyen hareketliliği çerçevesinde, ERASMUS, YÖK proje tabanlı değişim ve yurtdışı araştırma bursu (Mevlâna Programı), TÜBİTAK Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programları haricinde yerine dışında da üniversitemize yabancı akademisyenler gelmekte, Üniversitemiz akademisyenleri de dünya üzerindeki başka üniversitelere çalışma ziyaretlerinde bulunmaktadırlar.
ÇEŞİTLİ ÜLKELERDEN AKADEMİSYENLER UZUN YILLAR
SÖZLEŞMELİ OLARAK ÇALIŞMIŞ VE HALEN DE ÇALIŞMAKTADIRLAR
Üniversitemizde ABD, Nijerya, İngiltere, Mısır, Filistin, Arnavutluk,Rusya,Almanya,Filistin,Gürcistan,Hollanda,Afganistan,Moldova, Etiyopya, İran, Hindistan, Irak, Suriye, Malezya, Azerbaycan, Finlandiya gibi çeşitli ülkelerden akademisyenler uzun yıllar sözleşmeli olarak çalışmış ve halen de çalışmaktadırlar. Ayrıca web sitemizde yayınlanan üniversitemizin 2006-2010 ve 2016-2020 dönemlerine ait stratejik planlarında uluslararası boyut ana strateji ekseni olarak yer almaktadır. Üniversitemizin zenginliği olarak değerlendirdiğimiz uluslararası projelere, öğrenci ve öğretim elemanlarına desteğimiz bilimsel ilkeler ve yasal mevzuat çerçevesinde devam edecektir.”