Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

SDÜ’den Osmanlıca eğitimi

SDÜ Rektörü Prof. Dr. H. İlker Çarıkçı, SDÜ Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında TÜDAM’da gerçekleştirilen Osmanlıca eğitiminin üniversitenin toplumsal misyonunun

EĞİTİM 19.01.2016 10:12:00 0
SDÜ’den Osmanlıca eğitimi
Kadim kültürümüzün önemli unsurlarından olan Osmanlıca konusunda SDÜ Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Hayrat Vakfı Isparta İl Koordinatörlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında TÜDAM’da eğitimler veriliyor. Eğitimler hakkında bilgi veren SDÜ Rektörü Prof. Dr. H. İlker Çarıkçı, Osmanlıca eğitimlerinin üniversitenin toplumsal bir misyonu olduğunu bildirdi.
OSMANLICA EĞİTİMLERİNİ DAHA KALİTELİ VERME NİYETİNDEYİZ
Osmanlıca eğitimlerinin yakın zamanda kamuoyu gündemine girdiğini hatırlatan Prof. Çarıkçı, “Kısmen de olsa müfredata da girdi. Fakat üniversitelerin bu eğitimleri ileri Osmanlıca, akademik Osmanlıca gibi daha ileri seviyede verme  ihtimalleri de var. Aslında üniversitelerin toplumsal misyonu da bu. Bizde burada Osmanlıca eğitimlerini daha kaliteli bir çerçevede ve daha derin olarak verme niyetindeyiz. Bu doğrultuda eğitimlerimizi başlattık. Başarılı olarak da gidiyor, ilgi de var” dedi.
BİR VİZYON ÇIKACAK
TÜDAM Müdürü Doç. Dr. Selami Turan ise kursa gelenlerin hem geçmişleriyle irtibat kurabileceğini hem de geçmişlerinden öğrendikleri bu bilgilerle geleceklerini inşa edebileceklerini belirtti. Doç. Dr. Turan, “Üniversitemiz öğrencilerine, akademik ve idari personeline imkan sağlayabilmek için 2015 yılında Süleyman Üniversitesi Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’yle Hayrat Vakfı arasında bir protokol imzaladık. Bu bağlamda Osmanlıca Türkçesi kursları düzenledik. Aslında bir vizyon çıkacak. Bu da zaten üniversitemizin sloganıyla örtüşmektedir. Üniversitemizin sloganı ilham veren bir üniversite” şeklinde konuştu.
OSMANLICA ÖĞRENMEK LÜKS DEĞİL GEREKLİLİKTİR
Osmanlıca Eğitmeni Mulis Körpe de Osmanlıca öğrenmenin bir lüks olmadığını vurguladı. Osmanlıca öğrenmenin bir gereklilik olduğunun altını çizen Körpe, şunları söyledi: “Siz tarihin akışında ve hayatın akışında sürekli bulunmak istiyorsanız kim olduğunuzu, nereye ait olduğunuzu bilmeniz gerekir. Bir fert ve millet olarak 1000 yıllık bir mazimiz var. bu mazimizde kültür bilgimiz ve kurucu medeniyet bilgilerimizin hepsi Osmanlıca’dan oluşuyor. SDÜ’de açtığımız kursta 4.oturumdan sonra hemen hemen kursiyerlerimizin tamamı metin okumaya başladılar. Osmanlıca çok zor bir yazı dili değil. sadece öz ve öz Türkçe’nin kurulan alfabesiyle yazılımından ibaret. Bugün insanlar Türkçeyi öğrenmekte nasıl zorluk çekmiyorlarsa Osmanlıca’yı öğrenmekte de zorluk çekmezler. 3. Ve 4.dersten sonra Türkçe kelimeleri içeren metinleri çok rahatlıkla okuyabilir hale gelebilirler. “

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °