SDÜ Hastanesinde Başarı İle Tedavi Edildi;
50 Milyonda Bir
Görülen
Rahatsızlık
Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, bölgemizde bir ilki gerçekleştirerek çift odacıklı sağ karıncık rahatsızlığı bulunan 33 yaşındaki erkek hastayı sağlığına kavuşturdu. 50 milyonda bir görülen ve genellikle çocukluk çağında ameliyat edilen rahatsızlık, SDÜ Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan İbrişim ve ekibi tarafından başarı ile tedavi edildi.
Nefes darlığı, halsizlik ve yorgunluk şikayeti ile SDÜ Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine başvuran hasta, SDÜ Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı operasyon ile günlük hareketlerini rahatlıkla yapabilir hale geldi.
Çift odacıklı sağ karıncık (ventrikül) hakkında bilgi veren Prof. Dr. Erdoğan İbrişim hastanın hikayesine ilişkin şu bilgileri verdi: “Hastada ayrıca kulakçıklar arasında delik mevcuttu. Tıptaki adı çift çember sağ ventriküldür. Bu hastalık sıklıkla anormal bir kas bandının doğuştan sağ karıncık içinde iki odacık oluşturmasıyla oluşur ve çok nadir görülen bir hastalıktır. Anormal kas bandı sağ karıncığa olan kan akımında giriş ve çıkış yolunda ayrıma neden olarak basınç farkı oluşturur.
Ameliyat edilmez ise kalp yetmezliği gelişerek hasta kaybedilir. Doğuştan kalp hastalarında 40 bin canlı doğumda bir görülmektedir. Bu hastalık ise 1000 doğuştan kalp hastalığı içerisinde 2 ila 5 arasında görülmektedir (50 milyonda bir). Genellikle çocukluk çağında ameliyat edilirler. Literatür araştırıldığında ileri yaşlara ulaşmış dünyada sayılı vaka ameliyat edilmiştir. Ameliyata alınan hastanın kalp kulakçığı ve karıncığı kesilerek anormal kas bandı görüldü ve kas bandı dikkatlice kesilerek çıkarıldı.
Ayrıca hastanın kalbindeki delik cerrahi olarak kapatıldı. Hasta 2 gün yoğun bakım takibi sonrasına serviste takibe alındı. Bu tür ameliyatlar gerek doğuştan gelen hastalık olduğundan dolayı gerekse de nadir görülmelerinden dolayı tecrübe gerektiren ameliyatlardır.”