Tarih: 23.01.2016 09:30
SDÜ Teknoloji Fakültesi mezunlarının yüzde 70’i işe girdi
Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ve Isparta Birleşik İşadamları Derneği (ISBİAD) işbirliği tarafından ‘’Üniversite Bitirme Projesi Sanayi ile Buluşuyor’’ etkinliği düzenlendi. Gül Bahçesi Parkı'nda gerçekleştirilen etkinlikte, Teknoloji Fakültesi öğrencilerine ait bitirme projeleri sergilendi; daha sonra projeler, dağıtılan oy pusulalarıyla katılımcıların oylamasına sunuldu.
İSTİHDAMI YÜKSEK FAKÜLTE
Serginin açış konuşmasını yapan Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş, fakültelerinden mezun olan öğrencilerinin büyük kısmının bir işe yerleştiğine dikkat çekti. Prof. Selbaş, şunları söyledi: Teknoloji Fakülteleri Türkiye’de 2009 yılında kurulmaya başlandı. SDÜ Teknoloji Fakültesi 2010-2011 Eğitim Öğretim döneminde öğrenci almaya başladı. Teknoloji Fakülteleri aslında mühendislik fakültesidir. Fakat mühendislik fakültelerinden temel farkı son sınıfta öğrencilerin işyerlerinde yaptıkları uygulamamalı eğitimlerdir. Bu yöntem öğrencilerimizin uygulama anlamında da yetişmesini sağlamaktadır. Fakültemiz Isparta’da yaklaşık 250 işyeri ile öğrencilerinin uygulama yapması için protokol yapmıştır. Bugüne kadar 500’e yakın öğrencimiz işyerlerine giderek uygulama eğitimleri yaptılar. Bu öğrencilerden yaklaşık %30’u uygulama yaptıkları işyerlerinde işe girdiler. Bunun yanında mezun olan öğrencilerimizin yaklaşık %40’ı da farklı işyerlerinde işe girmişlerdir. Yani öğrencilerimizin büyük çoğunluğu mezun olduktan iş bulabilmektedir.
30’A YAKIN PROJE SERGİLENİYOR
Bunun yanında ülkemizde 24 ilde ve yurtdışında da öğrencilerimizin işyeri eğitimlerini yaptıkları işyerleri vardır. Fakültemiz şuana kadar 350 mezun vermiştir. 7 bölümde 70’e yakın öğretim üyemiz bulunuyor. Fakültemiz uygulama odaklı olup sanayi ile iç içe olması gereken bir fakültedir. Bu anlamda burada yapmış olduğumuz etkinlikle öğrencilerimizin bitirme projelerini sanayici ile sanayinin içinde bir yerde buluşturmayı arzu ettik. Bu organizasyonda emeği geçen başta ISBİAD Yönetim Kurulu başkanımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Sergimizde 30’a yakın proje bulunmakta ve bu projelerin büyük çoğunluğu da TÜBİTAK tarafından desteklenmiş projelerdir. Bundan sonraki etkinliklerimizde bu projelerin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.”
AR-GE ÖNEMLİ
ISBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Sofulu ise AR-GE’nin önemine değinerek “bugün baktığımızda AR-GE’si olan firmaların büyüdüğünü görüyoruz. Ama maalesef Isparta’daki firmalarımızda yeteri kadar AR-GE’ye önem verilmediğinden büyüme gerçekleşmiyor. Geçen yıl Teknoloji Fakültesinde düzenlenen bitirme projeleri sergi ve sunumuna bizi de davet etmişlerdi. Orada SDÜ öğrencilerinin gayet güzel projeler ortaya koyduklarını ve bazılarının uygulamasının yapılabileceğini gördük. Sonrasında dekanımızla görüştüğümüzde bu projelerin neden Isparta genelindeki işadamlarına yansıtılamadığını sorduk ve bu yıl için Ispartalı sanayici ve işadamlarının da projeleri inceleyebilecekleri böyle bir sergi açılması noktasında karar alındı” şeklinde konuştu.
SANAYİCİ PROJE İLE BULUŞTU
Açılacak serginin işadamlarının projelerle buluşması açısından önem taşıdığını söyleyen Sofulu “orada sergilenecek projelerden bazılarını Ispartalı sanayiciler üretmek isteyebilir. Bu şekilde Isparta’da sanayinin gelmesine katkı sunulur. Ayrıca genç, yeni mezun, dinamik mühendislerde işadamlarına projeleri ile kendilerini gösterme fırsatı yakalayacak. Belki sanayicilerimiz arge birimlerinde istihdam etmek için o arkadaşları işe alacaklar” ifadelerini kullandı.
BU PROJELER ARŞİVLERDE KALMASIN
ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen yaptığı konuşmada “bugün gerçekten görmek istediğimiz bir tabloyu görüyoruz. Öğrencilerimizin yaptığı projeleri bizde görmek istiyoruz. Bu projeler sanayici ile bu şekilde buluşmadığında arşivlere kaldırılıyor. Öğrencilerin pratikte yetişmesi çok önemli. Bize geçmişten bu yana öğrencilerin velilerinden staj dosyalarının imzalanması yönünde talepler gelirdi. Bu maalesef üzücü, çünkü sizlerde duymuşsunuzdur, bir öğrenci mezun olduğunda mühendis olmuş ama tornavida tutmayı bilmiyor şeklinde eleştiriler gelirdi. Bizim ihracatımızı geliştirmemiz için kilo bazında değerli ürünler üretmemiz gerekiyor. Bu da ancak bu şekildeki projelerin üretime geçirilmesi ile mümkün olacak. Hep birlikte bu arkadaşlarımızın elinden tutmamız gerekiyor. Devletimizin bugün teknogirişime çok güzel destekleri var. Bugün bu serginin açıldığı yer çok yeterli değil. Fakat bizim odamızın yeni yapılacak yerinde bu tür sergilerin açılabileceği çok geniş bir salonumuz olacak. Bu tür sergileri gelecek yıl orada yapabiliriz” dedi.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ EZBER BOZAN FAKÜLTE
SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan “müsaadenizle ben burada Teknoloji Fakültesine ezber bozan fakülte demek istiyorum. 2010 yılı idi. İngiltere’de bir üniversite ile Eramus anlaşması yaptık. Bize dediler ki 3. sınıf öğrencisi göndermeyin. Neden? Dedik. Çünkü orada 3. sınıf öğrencileri bir yıl boyunca işyerlerinde pratik eğitim içindelermiş. Bizde bunu üniversitemizde Teknoloji Fakültesi ile başlatmış bulunuyoruz. Günümüz dünyasında teknoloji üretmeden gelişemiyorsunuz. Sadece üretmekte yetmiyor. Bunu uygulamaya geçirmeniz gerekiyor. Bana çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. Ülkemiz bor rezervi ile dünyada birinci sırada. Bor çıkarılmasından sorumlu kurum başındaki kişi eleştiri almış ve cevap veriyor. ‘Ben borun bir tonunu 40 dolara çıkarıyor. 400 dolara satıyorum. Yani 10 kat kar ediyorum.’ Ama devamında baktığınızda bor’u işleyemediğimiz için 400 dolara sattığımız boru 4 bin dolara geri alıyoruz. Bu nedenle teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin bitirme projelerinden oluşan sergi açıldı. Projeleri değerlendirmek için ziyaretçilere girişte oy pusulaları dağıtıldı. Ziyaretçiler projeler arasından en beğendiği üç tanesini yazarak açılan sandığa attı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —