SDÜ 32 Yaşında

SDÜ 32 Yaşında

SDÜ 32 Yaşında

Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından Süleyman Demirel Üniversitesi, kuruluşunun 32. yılını büyük bir heyecanla düzenlediği geniş katılımlı törenle kutladı.

Bundan tam 32 yıl önce 15 Ekim 1992 tarihinde Türkiye’nin 57. Üniversitesi olarak kurulan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi 32 yaşında. Dönemin Başbakanı ve Ispartalı olan Süleyman Demirel tarafından kurulan Üniversite, her geçen yıl üzerine biraz daha koyarak Türkiye’nin en iyi Üniversiteleri arasında yer aldı ve almaya devam ediyor. 

KÜLTÜR MERKEZİNDE 32. KURULUŞ 

YILDÖNÜMÜ PROGRAMI 

SDÜ’nün 32. Kuruluş Yıldönümü münasebetiyle bugün saat 11.00’de Üniversitenin Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde geniş katılımlı bir program düzenlendi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. SDÜ Akademik Oda Orkestrası’nın sunduğu müzik dinletisi, katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Kutlamalar, Radyo Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezince üniversitenin 32. yılına özel hazırlanan “Kutlama Filmi”nin gösterimiyle devam etti.

SALTAN; “ÜNİVERSİTEMİZ HER GEÇEN GÜN DAHA DA 

GELİŞEREK YOLUNA EMİN ADIMLARLA DEVAM E DİYOR” 

Etkinliğin açış konuşmasını SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan yaptı. 32 yıldır SDÜ’nün başarı ve gelişim öykülerine tanıklık etmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, “Bu mutluluk ve onurun farklı bir sebebi de benim de hem mezunu hem de bir mensubu olarak Üniversitemin yıllar içindeki gelişimine öğrencilik yıllarımdan bu yana birebir tanıklık etmemdir. Bir SDÜ’lü olarak bugün karşınızda bu konuşmayı yapıyor olmak da benim için ayrı bir heyecan ve onurdur.” dedi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 2007’de akademik yılın ilk dersindeki “Üniversitelere Cumhuriyetin teminatı olarak baktığımı ifade etmeliyim. Üniversiteler aynı zamanda bir milletin deniz fenerleridir. Millet eğer yolunu kaybederse, o fenere bakarak yolunu tayin eder” sözünü hatırlatan Prof. Dr. Saltan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefinde SDÜ’yü kurucu büyüklerimizin arzu ettiği seviyeye ulaştırmak için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

“YAŞIN KUTLU, YOLUN AÇIK OLSUN SDÜ”

Konuşmasında, SDÜ’nün aklın ve bilimin ışığında, toplumun ihtiyaçlarına yanıt veren bir eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme kurumu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Saltan, şöyle konuştu: “SDÜ demek; ben değil, biz duygusu ile hareket etmek demektir. Ekip çalışması yapabilen, içinde bulunduğu ile ve bölgeye katkı sunabilen ve “Dünya Üniversitesi” olma yolunda hedefleri olan bir üniversiteden bahsediyoruz. Bizler, SDÜ olarak, önümüzdeki yıllarda da evrensel eğitim anlayışımız, çağı yakalayan bilimsel çalışmalarımız ve nitelikli akademik yapımızla ülkemizin gelecek kuşaklarını yetiştirmeye, ülkemize, milletimize ve halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. 32 yaşın gerisinde Üniversitemizin her bir mensubunun emeği, alın teri, samimi çabası ve iyi niyet imzası vardır. Üniversitemizi üniversite yapan, olmazsa olmazlarımız, can damarımız öğrencilerimize ve birlikte yıllarca çalışan ve birlikte çalışmaktan her zaman gurur duyduğum tüm mensuplarımıza teşekkür ediyor, aramızda olmayan değerlerimizi de rahmetle ve şükranla yâd ediyorum. Daha güzel günlerde bir araya gelmek ümidiyle; hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. İyi ki varsınız. Yaşın kutlu; yolun açık olsun SDÜ.”

ÇAKMAKÇI; “MERHUM DEMİREL’İN 

BÜYÜK KATKILARINI GÖRDÜK” 

Ardından 1996-2004 yılları arasında iki dönem üniversitemiz rektörlüğünü yürüten Prof. Dr. Mehmet Lütfü Çakmakçı böylesine onurlu bir günde SDÜ ailesi ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek SDÜ’nün gelişiminden bahsetti. 1996 yılında göreve başladığını dile getiren Prof. Dr. Çakmakçı o yıllardaki kısıtlı imkânlar ile yürüttükleri çalışmaları, Demirel ailesinin üniversitenin gelişimine olan katkılarını anlattı. Prof. Dr. Çakmakçı konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Değerli öğretim üyeleri ve sevgili öğrenciler sizler bu üniversitenin birer ferdi olarak bilimin ışığında ülkemize ve dünyaya katkı sunacak kişilersiniz. Geleceğe umutla bakmak zorundasınız. Karşılaştığınız zorluklarla mücadele edecek bilimsel güce ve özgüvene sahipsiniz. Bu nedenle durmadan ve yorulmadan Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda çalışmak zorundasınız. Çünkü bizim geçmişe saygımız, geleceğe borcumuz var. Sizler üniversitemizin bilimsel başarılarını daha da arttıracak topluma fayda sağlayacak önemli projeleri geliştirecek kişilersiniz.”

BAYDAR; “SÜLEYMAN DEMİREL 

ÜNİVERSİTESİNDE GELECEK 

DÜNDEN BAŞLADI”

2004-2011 yılları arasında iki dönem görev yapan SDÜ rektörlüğünü yürüten Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar ise rektörlük görevini yürüttüğü yıllarda üniversitenin gelişimi için yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Prof. Dr. Baydar şöyle konuştu: “Süleyman Demirel Üniversitesinde gelecek dünden başladı. Bu lafı her zaman kullanıyorum. Dün güzeldi, gelecekte çok çok daha iyi olacaksınız. Süleyman Demirel’in vasiyeti vardı. Derdi ki: ‘Metin, benim adamın olduğu yerde birincilik vardır, ikinciliği kabul edemem.’ SDÜ ailesinin üyeleri, Türkiye’nin en iyi üniversitesi olmayı hedefleyen Süleyman Demirel Üniversitesinde yer aldığınız için çok mutlu olmalısınız.”

ÇARIKÇI; “SDÜ’NÜN EN İYİ OLMA KONUSUNDAKİ 

YOLCULUĞU DEVAM EDECEK”

2015-2023 yılları arasında iki dönem Rektörlük görevini yürüten, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı konuşmasında, konuklara büyük bir heyecan ile seslendiğini ifade ederek şunları söyledi: “SDÜ’nün 32. yaşını kutlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Üniversitenin 32. yılında burada kıymetli hocalarımla, kıymetli meslektaşlarımla birlikte olmak benim açımdan da çok heyecan verici. Araştırma görevlisi olarak başladığım Süleyman Demirel Üniversitesinde yaklaşık 20 yıl sonra rektör olarak hizmet etme şansını buldum. Buradan salondaki araştırma görevlilerine de bu anlamda mesaj vermek istiyorum. Belki 20 yıl sonra sizler bu üniversiteyi yöneteceksiniz.”

Prof. Dr. Çarıkçı, göreve geldiklerinde edindikleri misyondan bahsederek SDÜ’nün kurumsallaşması, eğitim kalitesinin artması, kalite yolculuğu alanında çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Prof. Dr. Çarıkçı, SDÜ’nün en iyi olma konusundaki yolculuğunun hiç durmadan devam edeceğini vurguladı.

ATASAGUN; “REKTÖR HOCAMIZA VE TÜM 

AKADEMİSYENLERİMİZE MİNNETTARIZ”

Süleyman Demirel Üniversitesinin kuruluşundan günümüze kadar gösterdiği büyümede ve başarılarında önemli katkıları olan Demirel Ailesi adına konuşan Demirel Araştırma Vakfı Başkanı Nihan Demirel Atasagun, Isparta’nın eğitim şehri olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in emanet ettiği değerleri devam ettirmek üzere bir araya geldiklerini belirten Atasagun, anılarını paylaşarak SDÜ’nün rektörleri ile Şevket Demirel’in üniversitenin gelişimine katkı sağlamak amacıyla sürekli bir araya geldiğini kaydetti. Atasagun şöyle konuştu: “9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in: ‘Benim adımın olduğu yerde birincilik vardır, benim olduğum yerde yarış vardır.’ sözü hepimizin ruhuna işlemiş. Ben de sevinçle ve gururla bunu tekrar etmek isterim. Aynı zamanda Süleyman Demirel, ‘Üniversiteler, nitelikli kişi kişiler yetiştirmelidir.’ demiştir. Bugün burada bunun kanıtını görüyoruz. Rektör hocamız bu üniversitede yetişmiştir. Dolayısıyla bu üniversiteden yetişerek rektör olduğunuz için size ve tüm akademisyenlere minnettarız.”

ÇATAL; “ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ BANA MÜCADELE

ETMEYİ, SABRETMEYİ VE SÜREKLİ ÖĞRENMEYİ ÖĞRETTİ”

SDÜ mezunu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, “Bugün burada bulunmak benim için son derece anlamlı ve duygusal. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini burada tamamlamış biri olarak hayata dair önemli adımları attığım ilk günü hatırlıyorum. Üniversite eğitimi bana mücadele etmeyi, sabretmeyi ve sürekli öğrenmeyi öğretti. Hayallerimi gerçekleştirme fırsatı sundu. Ne kadar zor olursa olsun pes etmemeyi öğretti. Sevgili gençler, özellikle sizlere birkaç tavsiyede bulunmak isterim. Ben de tıpkı sizler gibi bu güzel üniversitenin sıralarında oturdum, aynı sınıflarda eğitim aldım, kampüsün havasını soludum, hayaller kurdum. Üniversite eğitimim boyunca burada kazandığım bilgi ve birikimim sayesinde bugünlere gelme fırsatı elde ettim. Gençlik yılları, insan hayatının belki de en heyecanlı, en umut dolu dönemidir. O dönemde birçok soruyla, belirsizliklerle karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Çalışmanın sizleri doğru noktalara ulaştıracağını unutmayınız. Hayatta ne yaparsanız yapın tutkuyla yapın. Öğrenmekten asla vazgeçmeyin. Yeniliklere açık olun.” dedi.

BÜYÜKÇULCU; “SDÜ GELİŞEN VE DEĞİŞEN 

DÜNYANIN MİMARLARINI YETİŞTİRİYOR”

Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu ise konuşmasında şunları kaydetti: “Mezunu olmaktan gurur duyduğum Süleyman Demirel Üniversitesi’nin 32. yaşının kutlandığı bu programa davet edilmekten büyük bir onur duyuyorum. SDÜ gelişen ve değişen dünyanın mimarlarını yetiştiriyor. Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine taşıyacak insan gücünü ve beşeri sermayesini yetiştiren üniversitemizin 32. yılı kutlu olsun. Tüm SDÜ ailesine teşekkür ederim.”

VALİ ERİN; “SDÜ’NUN BUGÜNLERE GELMESİNDE

EMEĞE GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM” 

Akademisyenlerin Türkiye’nin geleceğindeki önemli rolüne dikkati çeken Isparta Valisi Abdullah Erin, 9. Cumhurbaşkanı Merhum Süleyman Demirel’i ve üniversitenin kuruluşunda emeği geçen Rektör Prof. Dr. Hasan Gürbüz’ü rahmetle andığını dile getirdi. Vali Erin, “Kuruluşundan bu yana geçen 32 yıllık süreçte SDÜ’nün adını Türkiye’de ve uluslararası alanda duyuran tüm akademik kadro, idareci ve yöneticilere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİYLE 

SÜLEYMAN DEMİREL’İN MESAJI OKUNDU 

Programda yapılan konuşmaların ardından Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezince yapay zeka kullanılarak 32. yıla özel hazırlanan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in mesajı sunuldu.

32. YILDÖNÜMÜ PASTASI KESİLDİ 

Daha sonra üniversitenin gelişmesine katkı sunan isimlere teşekkür belgeleri takdim edildi ve program, üniversitenin 32. Yıldönümü anısına hazırlanan yaş pastanın kesilmesiyle sona erdi. 



Anahtar Kelimeler: Yaşında