Süleyman Demirel Üniversitesinin uzman hekimleri, uzun süreli cep telefonu ve kablosuz internet kullanımının emziren anneler üzerindeki olumsuz etkilerini gün yüzüne çıkaran önemli bir buluşa imza attı.
Dünyada ilk kez ortaya konan araştırma sonucuna göre, gündelik yaşamımızın her alanında ön plana çıkan radyasyon; annelerin süt üretimine, dişi yavruların da üreme organlarına büyük zararlar veriyor.
Dört yıldır yoğun bir araştırma sürecinde gerçekleştirilen ve dört grup erişkin gebe sıçan üzerinde yapılan araştırma ile ilgili şunlar kaydedildi: “Araştırmalarda ilk olarak anne gebe sıçanlar ve doğan yavruları bir yıldan fazla bir süre 900, 1800 ve 2450 MHz elektromanyetik radyasyona maruz bırakıldı. Bu sürenin sonunda yapılan kan analizlerinde, vücutta süt üretimini sağlayan hormon “prolaktin” ile bayanların aylık menstrual döngüden sorumlu hormonlarından “Ostrojen ve progesteron”da belirgin düzeyde azalma gözlemlendi. Ayrıca, gelişmekte olan yavruların erişkinliğe erişinceye kadar rahimlerinde (uterus) yapılan analizler neticesinde oksidatif stres ürünlerinin arttığı, antioksidan savunma sistemi düzeylerinin de azaldığı sonucuna varıldı.”
Cep telefonu ve kablosuz internet frekansına maruz kalan sıçan yavrularının üreme fonksiyonlarının büyük bir risk altında olduğunun tespit edildiği araştırmaya bağlı olarak radyasyondan kaçınmak için kablosuz internet ve cep telefonlarının ihtiyaç dışında kullanılmaması gerekiyor.
SDÜ BAP tarafından desteklenen; Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, Prof. Dr. Okan Özkaya ile Uzman Doktor Murat Yüksel’in imzasını taşıyan çalışma, 2016 yılı içerisinde Amerika Birleşik Devletlerinde ‘Springer’ Basım Evi tarafından basılan ‘Endocrine’ dergisinde yayımlandı.