Tarih: 27.01.2017 07:11

SDÜ'lü öğrencilerden Kan Lazım mobil uygulaması

Facebook Twitter Linked-in

Kan bağışı konusunda yaşanabilecek sıkıntıları gidermek, ülkemizdeki kan bağışı oranını artırmak amacıyla SDÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Eftal Yurtseven ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Serkan Özdemir, ‘Kan Lazım’ isminde bir mobil bir uygulama geliştirdi.
Yeterli sayıda düzenli ve gönüllü kan bağışının yapılamaması, hastaların kan ihtiyacının karşılanması konusunda ciddi problemlere neden oluyor.  Kan bağışı konusunda yaşanabilecek sıkıntıları gidermek, ülkemizdeki kan bağışı oranını artırmak amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Eftal Yurtseven ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Serkan Özdemir, mobil bir uygulama başlattı. Bu uygulama sayesinde ihtiyaç sahipleri ile gönüllüler arasındaki bağlantı, hızlı ve güvenli bir şekilde kurulabilecek.
GELEN SMS İLE PROJE BAŞLADI
Uygulama hakkında bilgi veren SDÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Eftal Yurtseven, şunları söyledi: “Kan lazım en basit haliyle ihtiyaç sahipleriyle gönüllüler arasında bağlantı kuran, bunu güvenli ve hızlı bir şekilde bağlantı kuran bir mobil uygulamadır. Biz kan lazıma bir sms aracılığıyla başladı. Bu sms de bize uzak ve benim kan grubuma uygun olmayan bir kan grubu çağrısı bana sms olarak geldi. Biz de bunu daha güvenli ve daha hızlı nasıl yapabiliriz diye düşündük ve sonunda bunu projelendirmiş olduk.
ANLIK BİLDİRİMLERLE HIZLI KAN İHTİYACI SAHİBİNE ULAŞACAK
Kan Lazım’da mobil ara yüzümüzde sadece kan değil, kan trombosit ve diğer ihtiyaçları listeleyen de bir listemiz var. Acil kan ihtiyacı olduğu zaman yakınlardaki tüm donörleri buluyor ve güvenli, hızlı şekilde onlara anlık bildirimler gönderebiliyor.
7 FARKLI SUNUCU DA TUTTUĞUMUZ BİLGİLERİ KİMSEYLE PAYLAŞMIYORUZ
Kan Lazım olarak güvenliği sağlamak adına hastanelerden referans aldık. 7 farklı sunucu da bilgilerimizi tutuyoruz ve bu sayede veri kaybını minimize etmeyi amaçlıyoruz. Donörlerin lokasyon, ad soyad, telefon numarası gibi temel bilgilerini almak zorundayız. Bu bilgileri hastaneler dahil 3.kişiler kesinlikle paylaşmıyor ve güvenliğimizi bu sayede maksimum düzeye çıkarmayı hedefliyoruz.”
EN BÜYÜK FARKLARIMIZDAN BİRİSİ HASTANE ARA YÜZÜMÜZÜN BULUNMASI
SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Serkan Özdemir de uygulamayla ilgili şunları söyledi: “Mobil kullanıcılarımız kan çağrısı yapmak isterlerse mutlaka kan ihtiyaçlarının olduğunu hastaneye kanıtlayıp, daha sonra hastane üzerinden bir QR kod alıp mobile çağrı yapabilirler. En büyük farklarımızdan birisi hastane ara yüzümüzün bulunması. Hastane ara yüzümüzü geliştirmemizin en büyük sebeplerinden bir tanesi tabiki de kullanıcıların gizliliği ve güvenliği olması. Bazı uygulamalarda kullanıcıların bilgileri paylaşılıp, satılabilmekte. Bizim hastane ara yüzümüzdeki en önemli özelliklerimizden bir tanesi kan çağrısı yapmak. Hastane ara yüzümüzden kan çağrısı yapılırken hiçbir şekilde donör, lokasyon, isim soyisim veya diğer kullanıcı bilgileri hastane ile bile paylaşılmamakta. Buradaki temel amaçlarımızdan bir tanesi de ülkemizde kan bağışı oranını artırmak. ülkemizde kan bağışı oranı yüzde 1-1,5 iken diğer ülkelerde bu oran yüzde 5 veya 5,5 arasındadır. Her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç olurken, her 5 gönüllü yaklaşık 1 dakikalık kan ihtiyacını karşılamaktadır. Ülkemizde yüzde 1,5-2 arasında olan bu oranı Kan Lazım uygulaması kullanımıyla artırarak, kullanıcıları hızlı, güvenilir bir kan ihtiyacı karşılama imkanı sunuyoruz. Kan Lazım uygulama marketlerinde hazır şekilde bulunmaktadır. Unutmayın her 1 ünite kan 3 can demektir.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —