Tarih: 15.08.2016 06:04
SDÜ'nün en çok ve en az tercih edilen programları
Süleyman Demirel Üniversitesi, 2016 yerleştirmelerinde Türkiye'nin en çok tercih koduna giren 5.üniversite oldu. İlk 3 üniversitenin açık öğretim fakülteleri olduğu kabul edilirse, aslında SDÜ en çok tercih koduna giren 2.üniversite. Birinci üniversite ise Konya Selçuk Üniversitesi.
ÖSYM tarafından açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre, SDÜ'nün en çok tercih edilen ile en az tercih edilen programları da belli oldu. Buna göre, Tıp, Diş, Eğitim, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat, Mimarlık ve İletişim Fakülteleri'nde tüm bölümler yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri'nin de bazı bölümlerinde yüzde 100 oranı yakalandı.
Ancak SDÜ'nün hiç tercih edilmeyen bölümleri de var. Geçen yıl 1 kişinin yerleştiği Su Ürünleri Fakültesi'ne bu yıl 3 öğrenci yerleştirildi. Tekstil mühendisliği ile Jeoloji ve Jeofizik fakültelerine yerleşen öğrenci sayısı ise 1. Maden mühendisliğine ise 3 öğrenci yerleşti.
SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, tercih sonuçlarının sevindirici olduğunu söyledi. SDÜ'nün tercih klavuzu kodlamalarında 5. olduğunu belirten Çarıkçı, şu açıklamayı yaptı:
"Fakat burada şunu da belirtmek gerekiyor. İlk 3'te açık öğretim fakülteleri olan üniversiteler. Böyle bakarsanız 2. sıradayız. Bazen birniciyiz. Selçuk Üniversitesi ile yarışıyoruz. Kontenjan olarak bu yıl YÖK'ün en çok kontenjan verdiği birinci üniversiteyiz. Bu şu anlama geliyor. Süleyman Demirel Üniversitesi bu sene 88 bin nüfusa ulaşacak. Seneye 100 bini geçecek. Bu çok büyük bir üniversite. Isparta üniversite şehri oldu. Doluluk oranlarımız yüksek, program sayımız çok fazla. Bu yıl 20 bin yeni öğrenciyi misafir edeceğiz. Biz mutluyuz, gururluyuz. Yaşanabilir bir şehirde tercih edilir bir üniversite olduğu artık kesin, kanıtlanmış oldu.
SDÜ, YOLUNA SAĞLAM
ADIMLARLA İLERLİYOR
Öyle beklendiği gibi FETÖ operasyonlarının bir etkisi olmadı. Kampusumuz Türkiye'nin en güzel kampuslerinden birisi. Öğrencinin yaşaması için şehir en güzel şehirlerden birisi. Kurumlarıyla, vatandaşıyla, medyasıyla bu şehir üniversiteye sahip çıkıyor. Üniversitemizin 1 senelik dilim içinde safralarını atıp çok büyük, çok sağlam, çok yerleşik, iyi bir üniversite olarak yoluna devam edecektir. Buna emin olun.
BİLGİÇ'E TEŞEKKÜR
Bu başarının altında bütün Isparta milletvekillerine, başta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız Süreyya Sadi Bilgiç beye çok teşekkür ediyorum. Özellikle Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile ilgili yaptığımız her çalışmada, projede bize çok büyük destek veriyor. Çok hızlı destek veriyor. Bizim işimizi çok kolaylaştırıyor. İkincisi gerek giden Valimiz Vahdettin bey, gerek şimdiki Valimiz Şehmus beye teşekkürü borç biliyorum.
HEM YÖK, HEM ÜNİVERSİTEMİZ
BU KONULARDA ÖNLEM ALACAK
Üniversitemiz bu sene doluluk oranlarında bir problem yaşamadı. Gayet yüksek doluluk oranlarımız var. Özellikle bazı alanlarda İİMF, Mühendislik, Tıp, Eğitim, Hukuk fakültelerinde yüzde 100 doluluk oranlarıyla öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite haline geldik. Bazı meslek dallarında problemlerden dolayı bazı bölümlerde doluluk oranlarımız çok yüksek değil. Jeofizik, jeoloji ve maden mühündesliği gibi alanlarda YÖK kontenjan olmasına rağmen 1-2 öğrenci ile tercih dönemini tamamlayabiliyoruz. Bu Türkiye'deki istihdam politikaları ve bazı mesleklerin öğrenciler tarafından nasıl göründüğüyle alakalı. YÖK bu meselelerle ciddi şekilde ilgileniyor. Üniversitemiz de ilgileniyor. Örneğin Jeofizik, jeoloji ve maden mühendisliği gibi alanlarda yer bilimleri adı altında toplanması gündemde. Benzer tartışmalar Ziraat, su ürünleri ve orman fakültelerinde de var. Bu tartışmalar eğer belli bir olgunluğa erişirse bizim de jeofizik, jeoloji ve maden mühendisliği gibi genel olarak yer bilimleri olarak adlandırılan alanlarda ileride doluluk sorunu yaşamayacağımızı düşünüyoruz. YÖK önlemler almaya çalışıyor. Biz de YÖK ile aynı fikirdeyiz. Bir takım değişiklikler yapılmalıdır.
1 ÖĞRENCİYE GÖRE
NASIL PLANLAMA OLACAK?
Mesela bizim bu yıl jeofizik mühendisliği 10 kontenjan var, 1 öğrenci geldi. Jeolojide 10 kontenjan var, 1 öğrenci geldi. Maden mühendisliğinde 15 kontenjanımız var, 3 öğrencimiz geldi. Kontenjan oranlarımızın daha da yüksek olmasının önündeki engel bu. Bir öğrenci geldiği zaman bizim 4 sene boyunca 1 öğrenci için nasıl bir eğitim programı yapacağımız, müfredatı nasıl ayarlayacağımız gibi idari ve akademik sıkıntılar yaşıyoruz."
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —