Tarih: 12.03.2019 08:25
SDÜ'nün 'Göç ve Mülteciler Çalıştayı'ndan Evrensel Mesajlar
Süleyman Demirel Üniversitesi, Ülkemize sığınan mülteci ve göçmenlere daha vicdani bir bilinçle yaklaşılmasına öncülük etmek amacıyla 2015 yılında başlattığı çalışmalara “Göç Süreci ve Mülteciler Açısından Küresel ve Ulusal Düzlemde Türkiye Vizyonu” konulu çalıştay ile devam ediyor.
Küresel ve ulusal düzlemde göç yönetimi bağlamında ortaya çıkan sorunların ve çözüm önerilerinin geliştirilmesini amaçlayan çalıştay öncesinde "Göç Sürecine İlişkin Kızılay Sergisi"nin açılışı yapıldı. Daha sonra Akademik Oda Orkestrasınca Türkçe, Arapça ve Farsça eserlerin yer aldığı bir konser sunuldu. Ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı açılış konuşması yaptı. Çarıkçı üç yıl önce “Ülkemiz ve Bölgemiz Perspektifinden Mülteciler: Sosyal, Kültürel, Ekonomik ve Akademik Boyut” konulu panel düzenlediklerini, üniversite olarak tüm dünyayı ilgilendiren göç konusu ile yakından ilgilendiklerini dile getirerek “Bugün ulusal düzeyde katılımla gerçekleşen çalıştayda, üç yıl boyunca neler değişti, neler oldu bunları tartışacağız. Üç yıl boyunca göç konusunda sadece çalıştay yapmakla kalmadık, bu alanda üniversitemize akademisyenler ekledik ve Dr. Öğretim Üyemiz Seham Hendawi bu alanda yazdığı kitap ile ödüle layık görüldü.” dedi. Panelde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz de göç ve mültecilerle ilgili çalışmalar yaparak bu konuya önem veren SDÜ ve ISUBÜ’yü tebrik etti. Isparta’nın mülteci ve göç açısından da önemli bir şehir olduğunu belirterek sözlerine başlayan Isparta Milletvekili Recep Özel, dünyaya örnek bir ülke olduğumuza dikkat çekti ve “Devletimiz bu konuda yaptığı çalışmalar ile tüm dünyaya örnek oluyor.” cümlesini sözlerine ekledi.
Zor şartlar altında kendi yaşadığı coğrafyayı terk ederek farklı bir ortama geçen mültecilerin yaşadığı sıkıntılara değinen Özel, yeni bir ortama, kültüre, dokuya alışmanın zor olduğunu söyledi.
Bilgiç: "Çalıştay Türkiye'nin Göçmen Politikasının Dünyaya Daha İyi Tanıtılması İçin Çok Değerli"
TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç ise göç süreci ve mülteciler açısından Türkiye’nin vizyonunu konu alan çalıştayda bulunmaktan onur duyduğunu dile getirdi. Bilgiç konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiren göç kavramı, hem coğrafi konumumuz hem de sınır komşusu olduğumuz ülkelerde yaşanan olağanüstü gelişmeler sebebiyle ülkemizi yakından ilgilendirmektedir. Bu anlamda uluslararası boyutu da bulunan bu konuyu ele alan çalıştayın düzenlenmesine, meseleye akademik anlamda dikkat çekilmesine vesile olan başta Rektörümüze ve SDÜ camiasına teşekkür ediyorum. Göç; yol açtığı sosyal, siyasal, ekonomik sonuçlardan itibariyle zaman zaman uygarlık tarihinin seyrini etkileyebilecek düzeydeki gelişmeleri de beraberinde getirmiş bir olgudur. Eski çağlarda kıtlık, iklim değişikliği ya da siyasal sebeplerle büyük kitlesel göçler kendisini gösterirken, günümüzde kitlesel güçler sadece savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır.”
Göç kavramının ülke gündeminde her zaman var olduğunu ifade eden Bilgiç, Türkiye’nin milyonlarca göçmene ev sahipliği yaptığını ve bunun gururunu yaşadığını söyledi.
2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş sonrasında aralarında sivillerin de bulunduğu 500 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, 6 milyonun üzerinde insanın yurtlarından edildiğini vurgulayan Bilgiç, “Bunların yaklaşık 5 milyonu canlarını kurtarmak için komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Bu 5 milyonun yaklaşık 3.5 milyonu geçici koruma statüsü altında ülkemizde misafir edilmektedir.” dedi.
Konuşmasında Türkiye’nin en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda olduğunun altını önemle çizen Bilgiç, ülkemizin Suriye krizinin mağdurları için ilk günden bu yana elinden gelen her şeyi yaptığını dile getirdi ve “Türkiye yüzyılın utancını kendi adına yüz akı haline getirmiştir.” dedi.
Günümüzde pek çok yanlış bilginin yayıldığını belirten Bilgiç, bu yargıları şu sözlerle açıkladı: “Ülkemizde 4.7 milyon yabancı bulunmaktadır. Bunun 3 milyon 594 bini geçici koruma altındaki Suriyelilerden oluşmaktadır. Isparta’da 14.707 yabancı uyruklu vardır. Suriyelilerin devletimizden maaş aldığına yönelik yayılan bilgi yanlıştır. Suriyelilerin suça karışma oranının arttığına yönelik söylentiler mevcut, bunlarda yanlıştır. Verileri incelediğimizde suça karışma oranlarında gerileme mevcuttur. Yine Suriyelilerin oy kullandığına yönelik yanlış bilgiler var. Türkiye vatandaşı olan Suriyeli sayısı 59.750’dir bunlardan 28 bini yetişkin geri kalanı çocuktur. 24 Haziran seçimlerinde oy kullanma oranı 22 bin kişidir.”
Açılış konuşmalarının ardından “2. Abdülhamid Zamanında Osmanlı Almanya İlişkileri” isimli kitabı ile Asya Kültür Merkezi’nce verilen “İlmi Üstünlük Ödülü”nü almaya hak kazanan İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Seham Hendawi’ye, TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından hediye verildi. Hendawi, ödül almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek “En büyük ödül, sizlerle birlikte olmak. Sizler bizim acımızı paylaştınız, destek oldunuz, yardım ettiniz. Bana nerelisin diye soruyorlar, ben aslında Türküm, Osmanlıyım” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Antalya Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Atay Uslu’nun moderatörlüğünü yaptığı Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Göç Süreci ve Mülteciler Açısından Küresel ve Ulusal Düzlemde Türkiye Vizyonu” çalıştayına geçildi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —