SDÜ'nün ''nadide misafiri'' kurtarıldı
SDÜ Orman Fakültesi'nin ''şaft boşluğu''nda kanadının sıkışması sonucu mahsur kalan ve yaralanan atmacagiller familyasından çakırkuşu (Accipiter gentilis), Yaban Hayatı Ekoloğu Yrd. Doç. Dr. Yasin ÜNAL tarafından kurtarıldı. Kanadı tedavi edilen ve sakinleştirilen çakırkuşu doğal hayatına bırakıldı.
SDÜ'nün nadide misafirinin imdadına Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yaban Hayatı Ekoloğu Yrd. Doç. Dr. Yasin ÜNAL yetişti. Ünal, çakır kuşunu sıkıştığı noktadan kurtardı.
SDÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin ÜNAL, çakırkuşunu Yaban Hayatı Müzesi'ne götürerek tedavisini yaptı. Çakırkuşunun (Accipiter gentilis) atmacagiller familyasından gündüz yırtıcısı olduğunu belirten Ünal, şöyle dedi:
''İnsanlar doğanın bir parçasıdır. Ve doğayı kurtarmak aslında kendimizi kurtarmaktır. Doğa uzakta değil. Her an içindeyiz. Yaşıyor, nefes ve bizim çok önemli bir parçamız. İşte en güzel kanıt çakırkuşu… Tahminim kaya güvercini avlamak için buraya geldi. Sıkıştı. Heyecanlandı ve kendini yaraladı. Biz de sakinleştirdik ve sıkıştığı yerden onu kurtardık. Çakırkuşu gündüz yırtıcısıdır. Leş yemez. Verdiğin suyu içmez. Kendisinin avladıklarını yer. Dolayısıyla sakinleşmesi için belirli bir saat bekledikten sonra gerekli müdahaleyi yaptık.''
-Özgürlüğe kanat çırptı
Kurtarılan çakırkuşu sakinleştikten sonra doğal ortamına bırakıldı. Özgürlüğe kanat çırpan çakırkuşu, Orman Fakültesi'nin karşısındaki ağaçlarda bir süre dinlendikten sonra özgürlüğe kanat çırptı, gözlerden kayboldu.
-210 kuş türü yaşıyor
Kızılırmak Deltası'ndan sonra Türkiye'nin ikinci En Büyük Kuş Cenneti olan Isparta'da son sayım ve gözlemlere göre 210 tür yaşıyor. Bunlardan biri de atmacagiller familyasından Çakırkuşu (Accipiter gentilis). SDÜ Öğretim Üyesi Yaban Hayatı Ekoloğu Yrd. Doç. Dr. Yasin Ünal, Isparta'da 210 kuş türünün yaşadığını söyledi. Ulusal ve uluslararası 45 yayını bulunan Yaban Hayatı Ekoloğu Ünal, bunların 104'ünün yerli, 63'ünün yaz, 26'sının güz göçmeni olduğunu belirtti. Ünal, 17 kuş türünün de Isparta'yı geçit olarak kullandığını ifade etti. Yaban Hayatı Ekoloğu Ünal, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kayıtlarına göre Isparta'da 1 türün ''En Tehlike''de; 3 türün ''Hassas'', 6 türün ise ''Tehlike Sınırında'' olduğunu belirtti.
» En Tehlike sınırında olan kuş hangisi?
- Küçük Akbaba
- İnce Gagalı Kervan Çulluğu
» Nesli tükenme açısından ‘Hassas’ kaç kuş türü var ve neler?
- Bozkır Kartalı
- Ulu Doğan
- Küçük Akbaba
- Dikkuyruk
- Tepeli Pelikan
- Büyük Orman Kartalı
- Küçük Kerkenez
» Tehlike sınırında kaç tür var ve hangileri?
- Küçük Sakarca Kazı
- Şah Kartal
- Elmabaş Patka
- Sibirya Kazı
- Büyük Orman Kartalı
- Toy
- Tepeli Pelikan
- Aladoğan
- Bıldırcın
- Alaca Sinekkapan
- Anadolu Sıvacısı
- Gökkuzgun