Şehir Hastanesi karşısındaki 3409 adanın konut dışı kentsel çalışma alanından çıkartılarak ticari alana alınması konusundaki imar değişikliği son dakika oradaki mülk sahiplerinin yapılan çalışmayı kabul etmemesi nedeniyle Ocak ay
İnşaatı devam eden Şehir Hastanesi’nin Ocak ayında açılması bekleniyor. Hastanenin açılmasıyla birlikte o bölgede ticari alan sıkıntısı yaşanacak. Bu kapsamda Belediye Meclisi, hastanenin karşısındaki Davraz Mahallesi 3409 adanın konut dışı kentsel çalışma alanından çıkartılarak hastaneyi tamamlayacak şekilde ticari alana alınması teklifini görüştü. İmar Komisyonu Başkanı Süleyman Gülboy, mülk sahiplerinin yapılan imar değişikliğini kabul etmemesi nedeniyle konunun Ocak ayındaki meclis gündemine getirileceğini duyurdu. Belediye Başkanı Günaydın da bu konunun farklı yerlere çekilmemesi için çözüm arayışında olduklarını söyledi.
YÜZDE 143 KAZANIMLARI OLMASINA RAĞMEN KABUL ETMEDİLER
Konuyla ilgili açıklama yapan İmar Komisyonu Başkanı Süleyman Gülboy, “O adada daha önce 18 uygulaması yapılmış ve DOB alınmış. Bu haliyle ticariye çevrilmesi uygun değildi. Parseller eğri büğrü ve fabrika sahası olduğu için parseller çok büyük. Belediyemize müracaattan sonra 3 aydır yapılan çalışmalar oldu. Sayın başkanımızın başkanlığında dün mülk sahipleri bir toplantı yapıldı. 3 saatlik toplantı sonucunda mülk sahipleri projeyi beğendiklerini söylediler ama kararlarını bildirmediler. Burada ikinci bir 18 uygulaması yapılması zorunluluğu var. Burada 20-25 metrelik yollar var, biraz daha arazi kaybı olacak. bu arazi kaybına karşılık Düzenleme Ortaklık Payı kesemiyoruz. Ama kamu ortaklık payı olarak buna karşılık emsal verebiliyoruz. Daha önce burada emsal payı 0,75’di, 1,80 hatta ticari konut yapalım dedik. Yüzde 143 gibi bir kazanımları olmasına rağmen bugün son dakika hepsi arayarak istemiyoruz dediler. Bizde bu maddeyi erteledik
İNŞAAT YAPMA HAKLARI ÖNCEKİNE GÖRE 2 KATINA ÇIKIYOR
Mülk sahipleri çok sağlıklı bilgiye sahip değiller. Arazimizin yüzde 38 gidiyor diyorlar. Halbuki öyle bir şey yok. Plandan önceki konuma göre hesap yaptık. Yaklaşık 90 dekar civarında yerleri var. 90 dekarın 0,75 ile 4’te 3’ünü aldığınız zaman yaklaşık 70 bin metrekare civarında inşaat yapabilecekken biz 1,8 veriyoruz. Arazileri de 90 bin m2’den 80’e düşüyor. Öncekine göre 2 katı inşaat yapma hakları ve nitelikli şehirleşme imkanı varken istemiyoruz dediler. O yüzden erteledik” şeklinde konuştu.
KONUYU ÇÖZMEZSEK İSTİSMAR EDECEKLER
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da hastanenin güzel bir tesisi olduğunu ifade ederek, karşısındaki alanın da güzel olması için çalıştıklarını söyledi. Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim Mimar Sinan’da yol 12 metre. Orada 12 metrelik yol yapsak çalışmayan bir yer olacak. O yüzden yollar 20 metre olarak planlandı. Burada trafik tıkanması olmayacak. Buradaki arsanın imarı 45-50 yıl önce 0,75 olarak yapılmış. Biz buraya 2-2,5 da verebiliriz. Bu konuyu hep beraber çözmezsek ve en güzeli bulmazsak konuyu istismar edecekler. Konu başka yerlere gidebilir, tenkit edebilirler.
GELDİKLERİNDE ÇOK GÜZEL DEDİLER, SONRA KABUL ETMEMİŞLER
40 yıl burada laf olsun diye bir yurt için imar yapmışlar. Hem onu ortadan kaldıracağız hem de yeni bir şehir gelişecek orada. Mülk sahiplerini topladık. Gelenler oradaki mülklerin yüzde 70’ini temsil ediyormuş. Gelen arkadaşlar yaptığımız çalışmaya çok güzel dediler. Sabah olduğunda telefon edip istemeyiz demişler. 3 aydır haritacı ve diğer arkadaşlar bu işle meşgul oluyorlar. Hem arsası bire on değerleniyor, hem de değer veriyoruz. Ayrıca ticari alan veriyoruz. Sonra kendileri isterler ve aralarında anlaşırlarsa arsalarını birleştirme şansını da yakalıyorlar. Bu durumda birleşirlerse bir inşaat üzerinde karar verebilirler. Uzun boylu bu durumu anlattım. Herhalde çok anlatmamızdan bir olumsuzluk oluştu.
MÜLK SAHİPLERİNE SİZ ÇALIŞMA YAPTIRIP GETİRİN DEDİM
Bugün birkaç mülk sahibi merdivende önümden geldi. Siz ne istiyorsunuz, alın götürün bir haritacıya çizdirin meclise sunalım dedim. Kendileri de bir şey bilmiyor. Bu işi nasıl çözeceğiz? Eski imar ile yenisini meclis üyelerimize dağıtalım onlar da bir fikir sunsunlar. Bir ay erteleyelim, gelecek ay belki bir çözüm bulunur.”
Konuşmaların ardından yapılan oylamada komisyon raporu doğrultusunda ilgili maddenin bir sonraki meclis gündeminde görüşülmesi kabul edildi.