Bugün, 23 Haziran 2024 Pazar

Şehir Hastanesi’nden memnunuz, ANCAK…!

Şehir Hastanesi’nden memnunuz, ANCAK…!

ISPARTA 28.02.2018 07:05:00 0
Şehir Hastanesi’nden memnunuz, ANCAK…!
Isparta’da 24 Mart 2017 tarihinde hizmete giren Şehir Hastanesi’nden memnuniyet bilimsel araştırmayla da ortaya konuldu. Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre hastalar Isparta Şehir Hastanesi’nde en çok fiziki ortam, temizlik ve hijyen ile personel yaklaşımı konusunda memnun olurken, ulaşım sorunu, tıbbi sekreterlerin olmaması, sıra bekleme gibi konularda memnuniyetsizlikler belirtildi.
 
Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Erdem ile Araştırma Görevlileri Durmuş Gökkaya ve Dilbura İzgüden, Şehir Hastanesinde Hasta Memnuniyeti Araştırması: Isparta İli Örneği’ ile hastaların gözünden Isparta Şehir Hastanesi’nin memnuniyet durumunu ortaya koydular. 24 Mart 2017 tarihinde şehir merkezindeki devlet hastanelerinin taşınmasıyla hizmete giren Şehir Hastanesi’nde 22-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında hastalara memnuniyet anketi uygulandı. Anketin sonuçlarının analiz edildiği makale Süleyman Demirel Üniversitesi’nin Vizyoner Dergisi’nin yeni sayısında yayımlandı.
FİZİKİ ORTAMLARDAN MEMNUNİYET VAR
Yapılan anket çalışmasında hasta memnuniyeti anketinin ifadeleri arasında “Hastanede kullanılan araç ve gereçlerin kalitesinden genel manada memnunum..”  (4.423), “Muayene odalarının rahatlığı (ısı, ışık vb.) bakımından memnunum” (4.423), “Hastanenin fiziki görünümü ve ferahlığı bakımından memnunum” (4.417) ve “Şehir hastanelerinin hijyen koşullarından memnunum (poliklinikler, klinikler, tuvaletler, bekleme alanları vb.)” (4.400)  ifadeleri hastalar tarafından katılım düzeyi en yüksek ifadeler oldu.
HASTANE İÇİ ULAŞIM NOKTASINDA SIKINTILAR OLDUĞU GÖRÜLÜYOR
Anketin 10. sırasında yer alan “Hastanede bir yerden bir yere kolay ulaşabildim.” (3.385), “Hastaneye ulaşım kolaylığı bakımından memnunum” (3.471) ve “Hastane içerisinde aradığım yeri rahatlıkla bulabildim” (3.665) ifadeleri ise hastalar tarafından katılım düzeyi en düşük olan ifadeler olarak görülüyor. Bu kapsamda çalışmada buradan hastanenin fiziki görünümü, kullanılan araç gereçlerin kalitesi, hastanenin hijyen koşullarının iyi durumda olduğu ve memnuniyet düzeylerini artırdığı görülürken hastanenin büyüklüğü ve hastaneye ulaşımın kolay olmaması memnuniyet düzeylerini düşürdüğü yorumunda bulunulabileceği ifade edildi.
GENEL MANADA MEMNUNUM YÜKSEK PUAN ALDI
Ayrıca “Hastanenin kalitesinden genel manada memnunum (4.352)”, “Hastaneden aldığım hizmetten genel manada memnunum (4.142)”, “Muayene olduğum birimlerden memnunum (4.189)” ve “Danışma ve yönlendirme hizmetleri genel olarak iyiydi”  ifadeleri hastalardan oldukça yüksek puan aldı. Diğer yandan “Hastanenin araç park yeri yeterliliği bakımından memnunum (3.716)” ve “Tahlil ve tetkiklerimi kısa süre içerisinde yaptırabildim (3.747)” ifadeleri ise diğer sorulara oranla düşük puanlar aldı.  Son olarak “Devlet ve Kadın Doğum hastanelerinin şehir hastanesine dönüştürülmesinden memnunum” ifadesi hastalardan 3.846 puan alırken, buradan hastaların devlet hastanelerinin şehir hastanesine dönüşmesinden memnun oldukları anlaşıldığı kaydedildi.
EN ÇOK TEMİZLİK VE HİJYENDEN MEMNUNİYET VAR
Araştırmada diğer bir soru grubunda hastalara  “Şehir hastanesinin memnun olduğunuz yönlerini yazınız” şeklinde açık uçlu bir soru yöneltildi ve cevaplar kodlamaya tabi tutularak, sıkılığı en yüksek olandan en düşük olana doğru sıralandı. Bu kapsamda hastalar %30.36’lık oranla şehir hastanesinin temizlik ve hijyen yönünden memnun olduklarını belirttiler. Bunun yanında  %19.32’lik oranla personel yaklaşımı, %18.40’la binanın yeni, ferah ve rahat oluşu ve %6.74 oranla personel yönlendirmenin iyi olması hastaların şehir hastanesinin olumlu yönleriyle ilgili en çok dile getirdiği ifadeler oldu. Bunlara ek olarak, otopark, hastane içi ulaşım, yeterli bilgi alma, sıra beklememe, kantin ve bekleme yerleri vb. etkenlerden hastalar düşük seviyede memnuniyet duyarken, bu ifadelerin dile getirilme sıklığı düşük olduğu görüldü.
ULAŞIM SORUNU BAŞI ÇEKİYOR
Bir başka soru grubunda yine açık uçlu olarak hastalara “Şehir hastanesinin memnun olmadığınız yönlerini yazınız” sorusu yönetildi. Bu soruya verilen cevaplar da kodlama ile sıklığı en yüksekten küçüğe doğru sıralandı. Bu doğrultuda şehir hastanesine ulaşım sorunu (%18.45), tıbbi sekreterlerin olmaması (16.23), personel yaklaşımı (11.80), sıra bekleme (8.85),  hastane içi karışıklık/büyüklük (%8.85), hastane içi ulaşım (%7.74), otopark (%4. 79) ve kantin (%4.79) gibi faktörler şehir hastanesinde hastalara açısından olumsuz görülen konuların başında geldi. Ayrıca telefonun çekmemesi, işlemlerin hızlılığı, asansör, tekerlekli sandalyelerin azlığı ve temizlik/hijyen gibi sorunlar hastalar açısından şehir hastanesinin olumsuz yönlerini oluşturdu.
ARAŞTIRMAYA KATILANLARIN YÜZDE 33,7’Sİ 25 YAŞ VE ALTI
Araştırmaya katılan hastaların demografik özelliklerine bakıldığında; hastaların %33.7'sinin 25 yaş ve altında, %26.9'unun 26-35 yaş aralığında, %15.3’ünün 36-45 aralığında ve %24.1'inin 46 yaş ve üzerinde olduğu görüldü. Aynı zamanda hastaların %36.3'ü erkeklerden oluşurken, %63.7'i kadınlardan oluştu. Medeni durumlarına göre bakıldığında hastaların yarıdan fazlasının (63.3) evli olduğu sonucu tespit edildi. 
ANKETE KATILANLARIN EĞİTİM VE GELİR DÜZEYLERİ
Ayrıca hastaların eğitim durumları incelendiğinde, %29.4’ünün ilkokul ve ortaokul mezunu, %34.1’inin lise mezunu, %7’sinin ön lisans mezunu ve %27’sinin ise lisans ve lisansüstü mezunu olduğu anlaşıldı. Hastaların gelir gruplarına göre dağılımı ele alındığında 74 (%28.0) kişinin gelirinin 1499 TL ve altında, 95 (%36.0) kişinin gelirinin 1500 TL ile 2999 TL arasında olduğu görülürken, geriye kalan 95 (%36.0)  kişi ise 2500 TL ve üstü gelire sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
HASTALAR HASTANELERİN ŞEHİR HASTANESİ’NE DÖNÜŞMESİNDEN MEMNUNLAR
Makalede araştırmanın sonucuna ilişkin ise şu görüşlere yer verildi: “Gerçekleştirilen araştırmaya göre, hasta memnuniyeti dört farklı boyutta, fiziksel ortam, genel memnuniyet, personel memnuniyeti ve zaman boyutlarında ele alınarak, hastaların memnuniyet düzeyleri incelenmiştir. İncelenen bu dört boyut çerçevesinde hastaların hastaneden oldukça memnun oldukları tespit edilmiştir. Özellikle hastanede kullanılan araç gereçlerin kalitesi, muayene odaların rahatlığı, hijyen koşulların uygunluğu ve hastanenin fiziki görünümü ve ferahlığının hastaları memnun ettiği görülmüştür. Ayrıca hastalar hastane genel kalitesinden, muayene olunan birimlerden ve danışma ve yönlendirme hizmetlerinden genel olarak memnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Diğer yandan hasta memnuniyetini düşüren başlıca faktörler arasında şehir hastanesine ulaşım sorunu, tıbbi sekreterlerin olmaması,  hastane içi karışıklık/büyüklük, hastane içi ulaşım, otopark ve kantin vb. yer almaktadır. Yine, araştırmadan çıkan bir başka sonuç da, Devlet Hastanesi, Gülkent Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin Şehir Hastanesine dönüşmesinden hastalar memnuniyet duymaktadırlar.
OLUMLU VE OLUMSUZ GÖRÜŞLER
Hastaların hastaneyle ilgili olumlu görüşlerine başvurulduğunda, hastalar daha çok şehir hastanesinin temizlik ve hijyen, personel yaklaşımı, binanın yeni, ferah ve rahat oluşu ve personel yönlendirmenin iyi olmasın memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Diğer yandan hastaların şehir hastanesiyle ilgili olumsuz görüşleri incelendiğinde, şehir hastanesine ulaşım sorunu, tıbbi sekreterlerin olmaması, sıra bekleme, telefonun çekmemesi, işlemlerin yavaş olması, asansör, tekerlekli sandalyelerin azlığı, hastane içi ulaşım ve otopark gibi faktörler başlıca unsurlardır.
BEKAR OLANLAR ZAMANSAL İŞLEMLERDEN DAHA AZ MEMNUNLAR
Bu çalışmada, aynı zamanda, hastaların şehir hastanesine olan memnuniyet düzeylerinin bazı kişisel özelliklerine göre değişip değişmediği araştırılmıştır. Söz konu bu analiz sonuçlarına göre,  hastaların kişisel özellikleri fiziksel ortam, genel memnuniyet ve personel memnuniyet boyutlarında anlamlılık düzeyinde bir farklılık göstermemektedir. Sadece zaman boyutunda hastaların yaş ve medeni durumlarına göre bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre, genç hastalar zaman faktörünü daha fazla önemsediği tespit edilmiştir. Ek olarak evli olmayan ya da bekâr olan hastalar, evli olanlara göre şehir hastanesinin zamansal işlemlerinden daha az memnun olduğu sonucuna ulaşıldı.
DOKTORLARIN YANINDA SEKRETER OLMAMASI MEMNUNİYETİ DÜŞÜRÜYOR
Günümüzde hasta memnuniyeti sağlık kurumları için önem arz eden bir konudur. Artan rekabet ortamında sağlık kurumları daha fazla hasta çekmek için devamlı olarak hasta memnuniyetini yüksek ve canlı tutmak zorundadır. Bu bağlamda sağlık kurumları yöneticileri hasta memnuniyeti önemseyerek bu memnuniyet düzeylerini rutin olarak kontrol etmelidirler. Şehir hastaneleri de elinde bulundurduğu potansiyel ve imkânlarla hasta memnuniyetine gereken özeni göstererek bu durumu sürekli hale getirmelidir. Bu bağlamda bu çalışmayla şu önerilerde bulunulabilir. Hekimlerin yanında tıbbı sekreterlerin olmaması hekimleri kısıtlamakta ve hastalara gerekli zaman ayrılmayarak memnuniyeti düşürmektedir. Bu durumda daha iyi hizmet vermek için tıbbı sekreterlerin hizmete başlaması sağlanabilir. Hastanenin büyük olması sebebiyle çeşitli yönlendirme levha ve işaretlerle birlikte hastane içi hastalara yardımcı olacak ve yönlendirme yapabilecek personel çoğaltılabilir. Bir başka öneri ise, hastane yönetimi otopark sorunu için gerekli çalışma yaparak genişletme yoluna gidilmeli ya da başka bir çözüm geliştirilmelidir. Ayrıca hastane içinde tekerlekli sandalye sayısı çoğaltılmalı ve asansörlerin daha iyi çalışması sağlanmalıdır. Hastaneye ulaşım noktasında ise yaşanan sorunları aşmak için gerek merkez belediye ile gerek ise ilçe belediyelerle görüşüp otobüs güzergâhlarının şehir hastanesinden geçirilmesi sağlanmalıdır. Ek olarak hastanenin iç kesimlerinde telefonların daha iyi çekmesi için gerekli alt yapı sağlanmalıdır.” GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Pazar 31.8 ° / 18.5 °
Pazartesi 34.5 ° / 20.4 °
Salı 34.7 ° / 21.2 °