Isparta’nın Kanal 32 ekranlarında ilgiyle izlenen Basın Kulübü programı, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı konuk etti. Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un hazırlayıp sunduğu programda Yeni Isparta Projesinin detayları ilk kez açıklandı.
KENTSEL TASARIM
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Isparta’nın kenar mahalleleri olarak bilinen Emre, Gülcü, Hisar, Sülübey ve Karaağaç Mahallesinde çok büyük dönüşüm çalışması yapılacak. Belediye Başkanı Günaydın, bu 5 mahallede içerisinde doğal su havuzları, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları ile güvenli ve konforlu konutların yer alacağı yeni bir yaşam alanı oluşturacaklarını açıkladı. 5 mahalle ile ilgili gerekli imar düzenlemesi yapıldığını kaydeden Başkan Günaydın, müteahhitlik sektörüne çağrıda bulunarak “Gelin bu mahallelerde kentsel dönüşüme başlayın. Yasal hiçbir sorun yok. Belediye olarak bu büyük dönüşümün alt yapısını hazırladık” diye konuştu.
Bütün mahallelerimizi planlıyoruz. Çok kötü durumda olan mahallelerimizi öne aldık. Emre o kadar eskimemiş ama onu da öne aldık. Daha önce Çayboyu, Gökçay projelerini anlattığımız zaman eski meclis üyelerimiz Günaydın hayal anlatıyor diyorlardı. Ama biz bu projeleri 18 ayda bitirdik. Müze yapıyoruz, hayal diyenler oluyor. Şuanda müzemize cumartesi bin, Pazar günleri 1200 kişi, hafta içi de 250-300 kişi ziyarete geliyor.
DEVASA FUAR ALANI GELİYOR
Öte yandan Kolçelik Kavşağı ile Çünür Mahallesi arasında alan 6 km’lik bölgede ise yeni şehir oluşturulacak. Yıllardır Isparta gündeminde fuar alanı olarak bilinen bu bölgede belediye çok kapsamlı projelendirme çalışması yaptı. Sadece 110 bin metre karelik alanına şehir meydanı kurulacak proje içerisinde Isparta şehir merkezinden görülebilecek devasa bir kule ile belediye hizmet binası, milli kütüphane, opera ve sanat merkezi de olacak.
Başkan Günaydın, “Bu da tahmini 30-32 milyon liralık bir yatırım olacak. Burada opera kültürünü de geliştireceğiz. Ayrıca burada vatandaşların yerleri ölmüş ve değerlendirilmiş. Burada vatandaşlar için 7’şer kat olmak üzere imara açtık. Her parselin göbeğinde kendisine ait çarşıları olacak. Burada geçmişteki özlemlerimizi yansıtacağız. Bu alanlarda bakkallar olacak” diye konuştu.
VATANDAŞTAN YÜZDE 10 PAY İSTİYORUM
Bunun büyük bir proje olduğunu belirten Günaydın, “ Yaptığımız yer yüzde 40’a giriyor. 10 payımız var. Ya orayı istimlak edeceğiz ya da vatandaşlarımıza 10 payını verin burayı değerlendireceğiz diyeceğiz. Çünür’de arsalara 11 milyon lira ödedim. Orası eskiden çözülseydi 11 milyon lirayı yapılara harcardık. O yüzden vatandaştan yüzde 10 pay istiyorum. Bu kanunda yok. Özel dilekçelerle olabilecek bir şey. Şuanda burası tarla. Ama bu eserleri yaptığımız zaman bu eserler Isparta’nın olacak. Fuar alanının yanında da mesleki bir okul yapılmasını da istiyoruz. Gerekirse bunu da Isparta Belediyesi yapabilir. Bu Isparta için yeni şehir projesi. Şuanda bu meclisten parça parça çıktı. Şimdi 18 uygulamasını netleştireceğiz” dedi.
VE ISPARTA GELİŞİM ALANI PROJESİ
Yeni Isparta Projesi’nin üçüncü ayağını ise Fatih, Zafer ve Muzaffer Türkeş Mahallelerinde yapılacak çalışmalar kapsıyor. Bu üç mahallede de kentsel dönüşüm uygulanacak. Deregümü köyüne sınır olan bölgeler de yeni imar düzenlemesi yapıldı. Düzenleme kapsamında uzun zamandır inşaat sektörünün arsa temini konusunda yaşadığı sıkıntıda giderilmiş olacak.
Yeni projelerle yaklaşık 150 bin konut sığar diye tahmin ediyoruz. Kaliteli ve uygun konutlar üretecek. Çünkü bir hamle de yeni yerler açıyoruz.
YENİ SANAYİ BÖLGESİ YAPILACAK
Isparta’da eski ve yeni olmak üzere iki sanayi bölgesi bulunuyor. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, modern şehircilik adına şehre yeni bir sanayi bölgesi daha kazandıracaklarını açıkladı. Yeni Sanayi Sitesi olarak bilinen Gül Petek Sanayinin hemen altında ikinci bir sanayi alanı oluşturuluyor. Başkan Günaydın, “Burada göğü kıskanmıyoruz. Esnaflarımız istediği şekilde iş yerlerini inşa edebilecekler. Biz belediye olarak bunun da alt yapısını hazırlıyoruz. 30 metre genişliğinde yolları olan bir sanayi bölgesi. Neden 30 metre derseniz büyük tırların manevra yapabileceği şekilde bir proje çizdi. Esnaflarımızı burada kümelenmiş olarak görmek istiyoruz. Keresteciler bir yerde, tamirciler başka bir yerde şeklinde” dedi.