Senirkent’te örnek kooperatifçilik

Senirkent’te örnek kooperatifçilik

Senirkent’te örnek kooperatifçilik

Çiftçi açısından en önemli sorunlardan biri üretilen ürünün pazarlanması ve bu süreçte ürünün hak ettiği değeri bulamaması. Bu noktada birlikler ve kooperatifler eli ile pazarlama yıllardan bu yana konuşulmasına rağmen uygulamada hayata geçirilemedi. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurduğu kooperatifler ile Türkiye’ye örnek olan Senirkent’te günümüzde model olacak bir kooperatifçilik çalışması başladı. Senirkentli üreticilerin 3-4 yıl önce bir araya gelerek kurdukları SS. Senirkent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, uzun yıllardır verimli çalıştırılamadığı için atıl olan belediyeye ait soğuk hava deposunu kiraladı. Senirkent’te üretilen ürünleri için bir nevi hal görevi görmesi planlanan soğuk hava deposunda barbunya ve fasulye alımına başlandı. Alınan ürünler İstanbul halinde anlaşılan firmaya pazarlanıyor. Günlük 8-10 ton fasulye ve barbunya kooperatif tarafından İstanbul haline gönderiliyor. Kooperatifin fasulye ve barbunya alımına başladığı ilk günden itibaren alım fiyatlarında 30-40 kuruş bir yükselme yaşandığı belirtildi.
 
 
KURTULUŞ KOOPERATİFÇİLİKTE
Tarım alanından geçimini sağlayan üreticiler için en önemli sorun ürünün pazarlanması. Bu noktada önemli bir ekonomik örgütlenme olan kooperatif ve birlikler eli ile pazarlama yıllardan bu yana dile getiriliyor. Kooperatifler alıcılar arasında rekabetin oluşması noktasında kurulu olduğu bölgenin çiftçilerinin elini güçlendiriyor.
Senirkent kooperatifçilik noktasında önemli bir mirasa sahip. 1930’lu yıllardaki ekonomik ve sosyal anlamda kalkınmasında kooperatiflerin büyük katkısı olduğu biliniyor. Senirkent’te Yükseliş Birliği vasıtasıyla, 1931 yılında Dokumacılar Birliği, 1933 yılında 605 sayılı Tarım Kredi Kooperatifi, 1940 yılında Dokumacılar ve Küçük Sanat Kooperatifi, ve Senirkent El Dokumacılığı Kooperatifi, 1942 yılında Halk İstihlak ( Tüketim ) Kooperatifi, 1948 yılında Halıcılar Küçük Sanat Kooperatifi, 1950 yılında ise Esnaf Kefalet Kooperatifi kuruluyor. Senirkent’te ki kooperatifçilik uygulamaları üniversitelerde tez konusu dahi oluyor. ‘Kurtuluş Kooperatifçiliktedir’ sözünün Senirkent de söylendiği dahi anlatılıyor.
YENİ ÖRNEK SENİRKENT TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ
Kooperatifçilik alanında başarılı örneklerden oluşan bir mirasın sahibi Senirkentli üreticiler bugünler için yeni bir örnek kooperatif oluşturmak amacıyla bir araya geldi. SS. Senirkent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 20-25 kişilik bir grup tarafından yaklaşık 3-4 yıl önce kuruluyor. Bu süreçte elma, kiraz gibi ürünlerin çiftçilerden alınıp, pazarlanması için bazı girişimler olsa da emekleme çağında olan kooperatif çalışmalarında başarı yakalanamıyor. 
Bu yıl ise yeni bir atak yapmak için harekete geçen kooperatif yöneticileri Senirkent Belediyesi Soğuk Hava Tesislerinin işletmesini kiralıyor. Soğuk hava deposu bir nevi bölgede üretilen ürünlerin alınacağı hal vazifesi görecek. İlk olarak Senirkent ve bölgemizde son zamanlarda ekimi artan barbunya ve fasulye alımlarına başlandı. İstanbul halinde anlaşma yapılan bir firmaya hergün barbunya ve fasulye gönderimine başlandı. Günlük 8-10 ton fasulye ve barbunya gönderimi yapılıyor. Kooperatifin alıma başlaması ile birlikte fasulye ve barbunya fiyatlarında 30-40 kuruşluk bir artış olduğu belirtiliyor.
HEDEF BÖLGEDEKİ TÜM ÜRÜNLERİN PAZARLANMASI
SS. Senirkent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yöneticilerinden Mustafa Ali Uğur, “6-7 yıldır verimli olarak çalıştırılamayan soğuk hava deposunu belediyemizden kiraladık.  İstanbul halinde anlaşmalı olduğumuz firma bizden bu dönem için fasulye ve barbunya istiyor. Daha fasulye ve barbunya hasadı yeni başlıyor. Günlük 8-10 ton ile başlayıp, 15 tona kadar fasulye ve barbunya göndermeyi hedefliyoruz.  Esas hedefimiz ise bölgemizde üretilen ürünlerin tamamının pazarlanması noktasında çalışma yapmak” ifadelerini kullandı.
BAKA VE TKDK PROJELERİ YAPILACAK
SS. Senirkent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Ahmet Heybeli ise üreticinin ürününü pazarlaması noktasında elini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek “alıma başladığımız ilk günden itibaren üreticinin eli güçlendi. Bugün biz fiyat vermeden Garip köyündeki alıcılar fiyat veremiyor. 3500 tonluk belediyemizin soğuk hava deposunu kiraladık. Modernizasyonunu yaptıktan sonra tüm tarım ürünleri ve hayvancılık konusunda çiftçilerimize yönelik hizmetler yapmak istiyoruz. Bunun yanında devlet destekleri ile BAKA ve TKDK gibi kurumlara da projeler sunmayı ve çiftçimize yeni bir yol açmayı istiyoruz” dedi. 
KOOPERATİF GELECEK YILLARA DÖNÜK YOL ÇİZEBİLİR
Senirkent’te istihdama dönük sanayi vb. tesislerin olmaması nedeniyle giderek nüfus kaybettiğini bildiren Heybeli, “istihdam olmadığı için gençler Senirkent’te durmuyor. Ben 1978 doğumluyum, Senirkent’ten bir devrede 110 arkadaş askere gittik. Bugün o arkadaşlarımdan hiçbirisi Senirkent’te yaşamıyor. Senirkent’in nüfus kaybının önüne geçmek için yola çıktık. Belediye Başkanımız ve Belediye Meclis Üyelerimizde destek olarak soğuk hava deposunun kiralanmasında kolaylık sağladılar. Fasulye ve barbunya ile başlayan alımlara elma, erik, kiraz gibi ürünlerle devam edeceğiz. İstanbul halindeki anlaşmalı olduğumuz firmanın gelecek yıl için dolmalık ve kaypa biber talebi de var. Yani çiftçiye gelecek yıl ürünleri, konusunda da yönlendirici olma imkanımız olacak” şeklinde konuştu.   GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler: