Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Sepsis’e karşı pedal çevirdiler

Sepsis’e karşı pedal çevirdiler

ISPARTA 17.09.2018 07:15:00 0
Sepsis’e karşı pedal çevirdiler
Türkiye Yoğun Bakım Derneği ile Isparta Bisikletliler Derneği üyeleri ölümcül bir hastalık olan Sepsis’e dikkat çekmek amacıyla dün bisiklet pedalı çevirdiler. SDÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Yoğun Bakım Derneği Çalışma Grubu Üyesi Doktor Filiz Alkaya Solmaz, enfeksiyon hastalıklarından korunmada en iyi yöntemin el yıkama olduğunu belirterek, “Bu nedenle; çocuklarda küçük yaşlardan itibaren doğru teknikle el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi birçok önemli hastalıktan korunmada oldukça etkilidir” dedi.
 
Türkiye Yoğun Bakım Derneği ve Isparta Bisikletliler Derneği üyeleri ölümcül bir hastalık olan ve dünyada görülme sıklığı son 20 yılda yüzde 140 oranında artan Sepsis hastalığına dikkat çekmek amacıyla dün bir etkinlik düzenledi. Etkinlik kapsamında Isparta Bisikletliler Derneği Başkanı Bahri Bilici ve dernek üyeleri ile Türkiye Yoğun Bakım Derneği üyeleri Şehir Hastanesi önünden başlayarak, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar bisiklet pedalı çevirdiler. Burada açıklama yapan SDÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Yoğun Bakım Derneği Çalışma Grubu Üyesi Doktor Filiz Alkaya Solmaz, Sepsis hastalığının önemine dikkat çekerek, enfeksiyon hastalıklarında en önemli korunma yönteminin küçük yaşlardan itibaren el yıkama alışkanlığının kazandırılmasından geçtiğini dile getirdi.

ÖLÜMCÜL SEYREDEBİLEN KLİNİK BİR TABLODUR
Doktor Filiz Alkaya Solmaz, şunları söyledi: “Sepsis vücudun enfeksiyona karşı geliştirmiş olduğu kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan ve bağışıklık sisteminin çökmesine yol açabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen klinik bir tablodur.
HER YIL 30 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYİ ETKİLİYOR
Sıklığı, tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artan sepsis, sağlık alanındaki tüm gelişmelere rağmen öncelikli halk sağlığı sorunu olarak gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve 8 milyona yakın ölüme yol açan sepsis, dünyada her üç saniyede bir kişinin ölümüne yol açıyor. Büyük oranda hastanede yatan hastalarda gelişen bir klinik tablo olarak gündeme gelen sepsis, aynı sıklıkta olmasa da toplumda sık görülen enfeksiyonların seyri sırasında hastane dışında da gelişebiliyor.
Yoğun bakım ünitelerinde en önemli ölüm nedeni olan sepsisin görülme sıklığı ise son 20 yılda %140 oranında artmış durumda.

SAĞKALIM İÇİN ERKEN TANI VE HIZLI TEDAVİ ŞART!
Son 20 yıl içinde sepsis ve septik şok için tedavi kılavuzları yayımlanmış ve eş zamanlı olarak tüm dünyada sepsis ile ilişkili farkındalık kampanyaları başlatılmıştır. Ölüm hızlan böylelikle düşmeye başlamış; Avrupa’da %41 ve ABD’de %28,3 olarak bildirilmiştir. Sepsis’in erken tanınması ve hızlı tedavisi bu başarıda kritik bir öneme sahiptir.
KİŞİSEL HİJYEN ALIŞKANLIKLARI HASTALIĞIN KONTROLÜNDE ÖNEMLİ YERE SAHİP!
Uluslararası Sepsis Birliği tarafından ilk kez 2011 yılında Eylül ayı ‘Sepsis Farkındalık Ayı’ olarak ilan edilmiş, 13 Eylül ise Dünya Sepsis Günü olarak kabul edilmiştir. 2017 yılında Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler sepsisin giderek halk sağlığı tehdidi olmaya başladığını kabul etmiş ve buna ek olarak Dünya Sağlık örgütü ( WHO )de sepsisin önlenmesi, tanınması ve tedavisinin küresel bir öncelik olduğunu bildirmiştir.
EL YIKAMA ALIŞKANLIĞININ GELİŞTİRİLMESİ BİRÇOK
ÖNEMLİ HASTALIKTAN KORUNMADA OLDUKÇA ETKİLİDİR
Toplumdan kazanılmış birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel hijyen alışkanlıkları çok önemli bir yere sahip. Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en iyi, en etkili ve en ucuz yöntem el yıkamadır. Bu nedenle; çocuklarda küçük yaşlardan itibaren doğru teknikle el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi birçok önemli hastalıktan korunmada oldukça etkilidir.
ANTİBİYOTİKLERİN YETERLİ ETKİ GÖSTEREMEDİĞİ BİLİNMELİDİR
Ayrıca, toplumda antibiyotiklerin yerinde ve doğru kullanılmaması sonucunda bu grup ilaçlara karşı bireylerde direnç gelişmesi görülebiliyor. Bu durumda da, sepsis tedavisi için gerektiğinde antibiyotiklerin yeterli etki gösteremediği bilinmelidir. Bu nedenle toplumda antibiyotiklerin akılcı kullanılmasının sağlanması da son derece önemlidir.

SEPSİS TANISI VE TEDAVİSİNDE ZAMANA KARŞI YARIŞILMALIDIR!
Sepsis acil olarak, saatler hatta dakikalar içerisinde tanınıp, tedaviye başlanması gereken, zamana karşı yarışılan bir durum olduğunun ve bir halk sağlığı tehdidi haline geldiğinin bilinmesi gerektiğim vurgulamak isteriz. Yeni tam stratejilerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi ile tıp disiplinlerinin birlikle çalışması kaçınılmazdır.
ORTAK DEKLARASYONA İMZA ATTILAR
Türk Yoğun Bakım Demeği 13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle, hızla artan sepsis oranlarına dikkat çekmek için; Türk Hastane infeksiyonlan ve Kontrolü Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıktan Demeği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, Türk İç Hastalıktan Uzmanlık Demeği, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Demeği ile ortak bir deklarasyona imza attı. Toplumsal hijyen alışkanlıkları, sepsisin tanınması ve tedavisindeki zamanın önemi, tedavi verimi için farklı tıp disiplinlerinin birlikte çalışması, antibiyotiklerin akılcı kullanımı, sağlık okuryazarlığın tüm toplum nezdinde arttırılması ve hızla artarak kırmızı alarm veren sepsise karşı kamuoyunun bilinçlenmesi konularına yer verildi.
SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ TÜM TOPLUM BAZINDA ARTIRILMASINA GEREKSİNİM VAR
Bu bilinci sağlamak üzere ülkemizde sepsis farkındalık kampanyalarının hızlandırılmasına, her kademedeki sağlık personelinin hizmet içi eğitimlerinin yaygınlaştırılmasına, ilgili disiplinlerin I eşgüdüm içinde çalışmasının sağlanmasına ve sağlık okuryazarlığının tüm toplum bazında artırılmasına gereksinim vardır." GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °