Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Sera işçileri 1 Mayıs’ta görev başındaydı

Sera işçileri 1 Mayıs’ta görev başındaydı

ISPARTA 2.05.2017 05:11:00 0
Sera işçileri 1 Mayıs’ta görev başındaydı
Isparta’nın sebze bahçesi olan Deregümü köyünde örtü altı sebze ve karanfil üretimi çalışmalar başladı. Deregümü köyünde bulunan seralarda domates ve karanfil fidelerinin dikilmeye başlandığını belirten üretici Mesut Kahveci,  ortalama 2700 arazi üzerinde örtü altı üretim yapıldığını ve bu sezon sadece 4 milyon domates fidesi dikileceğini belirtti.
Deregümü Isparta’nın sebze ve çiçek bahçesi. Deregümü köyünde giderek yaygınlaşan örtü altında domates ve karanfil üretimi bu yıl için 2700 dönüme yayıldı. 1500 dönümde domates, 1200 dönümünde ise karanfil yetiştiriliyor. Dün 1 mayıs olmasına ve kamuda çalışan işçi ve memurlar için resmi tatil olmasına rağmen Deregümü seralarında hummalı bir çalışma vardı. Sera işçileri yeni sezona hazırlanan seralarda domates ve karanfil fidelerini toprakla buluşturdu.
Deregümü topraklarına 
4 Milyon fide dikilecek 
Deregümü Köyünde seracılık ve modern üretim anlayışının tam anlamı ile oturduğunu belirten Mesut Kahveci, ‘Köyümüz Isparta’ya ve Türkiye’ye örnek olan bir köy dür. Buradaki üreticilerimiz modern tarım anlayışını tam anlamı ile benimsemiş durumda. Köy halkımızın yapmış olduğu çalışmalar sayesinde ticarette Deregümü’nün adı geçmeye başladı. Bu yıl Deregümü domates üretiminde adından sıkça söz ettirecek. Köyümüzde bulunan ve yeni yapılan seralar ile birlikte 1500 dönüm domates serası bulunmaktadır. Bu kapalı alanlara bu yıl 4 milyon domates fidesi dikilecek’ ifadelerini kullandı.
‘İHRACATA YÖNELİK DOMATES ÜRETECEĞİZ’  Kahveci, ‘Köyümüzde bulunan üreticilerimizin tamamı ihracat kalitesini yakalamak için çalışıyor. Umut ediyoruz ki bu yılda, geçen yıllardaki üretim kalitesini yakalayıp ürettiğimiz domatesleri hak ettiği fiyatla pazarlayacağız. Dikimine başlamış olduğumuz fidelerin türleri lezzet, dayanıklılık ve verim açısından en iyi olan türlerdir. Deregümü köyündeki seralarda, 3-5 tür dikilir. Bunların büyük kesimi ihraç edilmek üzere dikilmiştir’ dedi.
‘BİR FİDE 6 KİLO DOMATES DEMEK’
Dikilen domates fidesi sayısının büyük bir rakam olduğunu belirten Kahveci, ‘Isparta’da üretim yapılan bir çok alan var ama sadece Deregümü Köyünde 4 milyon domates fidanı dikilecek. Sayı oldukça büyük bir miktar. Geçtiğimiz yıllarda yapılan hasatlar ve toprağımızın verimini göz önünde bulundurduğumuz zaman 1 adet domates fidesinden ortalama 6 kilogram ürün elde ediliyor. Buda demektir ki; Deregümü’de bu hasat yılında 24.000.000 kilogram domates üretilecektir. Üretilen miktar oldukça büyük bir rakam. Bunun pazarlandığını düşündüğümüzde köyümüze ve halkımıza büyük bir gelir sağlanacaktır’ ifadelerini kullandı ‘DEREGÜMÜ HER YIL BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR’ Deregümü köyünün topraklarının veriminden bahseden Mesut Kahveci, ‘Köyümüzde bulunan ekilip biçilmeyen boş tarlalar, şimdi seralar kurularak üretime el verişli hale getiriliyor. Bu yıl köyümüzde 150 dönüm yeni sera yapıldı. Deregümü Köyü her yıl kendini seracılık anlamında geliştiriyor ve büyüyor. Daha önce boş duran ve verim alınamayan topraklar şimdi altın değerinde. Yapılan seralar sayesinde hem Isparta halkı hem ürün pazarladığımız iller kaliteli domates yiyebilecek’ dedi. ‘İŞSİZLİK SORUNU YOK’
Seracılık çalışmalarının başlaması ile birlikte köyde işsizlik sorunun ortadan kalktığını belirten Kahveci, ‘Köyümüzde kurulu olan seralar sayesinde işsizlik sorunu tamamen ortadan kalmış durumda. Aksine işçi bulma sorunu ortaya çıkıyor. Köy halkından işçi bulmak çok zorlaşıyor. Seraları ailelere kiralama yolu ile işçi bulma yoluna gidiyoruz. Bu sayede bir ailenin tüm fertlerini istihdam ediyoruz’ dedi.
Karanfil domatesten zahmetli
Deregümü genelinde bulanan 2700 dönüm seranın 1200 dönümünde karanfil üretimi yapılıyor. Bir dönüm karanfil serasına yaklaşık 30 bin karanfil fidesi dikildiğini belirten Ispartalı karanfil üreticisi Mehmet Erdoğan, ‘karanfil üretimi domates üretimine göre oldukça zahmetli o yüzden karanfil üretiminde düşüş yaşandı. Deregümü genelinde ortalama 36 milyon karanfil fidesi dikilecek’ dedi. 
Ispartalı tek karanfil üreticisi olan Mehmet Erdoğan, ‘Köyümüzde bulunan seralarda büyük oranda domates üretimi gerçekleşiyor. Isparta’da ise çoğunluğu Antalya şirketleri olmak üzere birçok serada karanfil üreteme yapılıyor. Köyümüzün karanfil üretimini tercih etmemesinin nedeni işçiliğinin ve üretim aşamasının domatese oranla daha zor olmasıdır. Karanfil üretiminde işçi bulma sıkıntısı olduğu için karanfil üretim faaliyetlerinde düşüş yaşanmaktadır’ ifadelerini kullandı.
SİPARİŞE GÖRE DİKİM
Seralarda karanfillerin dikilmeye başlandığını belirten Mehmet Erdoğan, ‘Köyümüzde karanfil üretimi sadece 1200 dönümlük alanda yapılmaktadır. Bu 1200 dönümlük alana karanfillerimiz dikilmeye başlandı. Karanfillerin hasat zamanında yaşanılacak sıkıntılara meydan vermemek için kış aylarında anlaşma yaptığımız şirketlerin istekleri doğrultusunda dikim yapıyoruz. İhracat yaptığımız bazı ülkeler kırmızı ve beyaz karanfil isterken bazıları ise daha fazla renklerde karanfil çeşidi istiyor. Pazarlama sıkıntısı yaşamamak için gelen talepler doğrultusunda dikim yapıyoruz’ dedi. %90 İHRAÇ EDİLİYOR
Üreticiler karanfillerin büyük kısmının yurt dışına ihraç edildiğini belirten Erdoğan, ‘Türkiye pazarlarına ürettiğimiz karanfillerin %10’luk kısmını pazarlıya biliyoruz. Geri kalan %90’lık kısım ise yurt dışına ihraç ediliyor. Burada yapılan çalışmalar sayesinde ülkemize büyük bir döviz girdisi sağlanıyor. Sadece dikilen bir fide sayesinde büyük meblalarda döviz ülkemize kazandırılmış oluyor’ görüşlerine yer verdi.

 

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °