SGK Isparta İl Müdürü Hüseyin Karagöz, sigortasız çalışmak kişinin kendisinin ve ailesinin yarınlarını tehlikeye atan büyük risk olduğunu vurguladı.
Sigortasız çalışan kişiler Çalışırken iş kazası geçirdiklerinde, Meslek hastalığına yakalandıklarında, İş göremez hale geldiklerinde, Doğumdan önce ve sonra çalışamaz durumda olup, gelire ihtiyaç duyduklarında, Hastalanıp beklenmedik harcama yapmak zorunda kaldıklarında, İşini kaybettiklerinde, Yaşlanıp çalışamaz hale geldiklerinde Sosyal güvenlik sistemi tarafından sağlanan haklardan faydalanamayacaklarını ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Isparta İl Müdürü Hüseyin Karagöz, vatandaşlara kayıt dışı çalışma konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
“SGK HER ZAMAN YANINIZDADIR”
İl Müdürü Karagöz, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Sosyal Güvenlik Kurumu tüm bu risklere karşı her zaman yanınızdadır. Sosyal güvenlik sistemi sigortalı çalışan kişilere birçok fayda sağlar. Sigortalı çalışan kişiler: Kendileri ve aile bireyleri sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hali nedenleri ile çalışamadığı sürelerde maaşının işveren tarafından ödenmeyen kısmını karşılamak üzere geçici iş göremezlik ödeneği öder.
“İŞVERENLER AĞIR CEZALARA
MARUZ KALMAYIN”
İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kısmen veya tamamen çalışamaz duruma gelmesi halinde sürekli iş göremezlik geliri alır. Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığı alır. Belli bir yaşa geldiğinde kendisine emekli aylığı bağlanır. Vefat ettiğinde eş ve çocukları ile anne ve babasına aylık bağlanır. Sigortasız işçi çalıştırmanın diğer olumsuz sonuçları İşveren açısından; Özellikle firmalar arasında primi ödeyenlerle ödemeyenler arasında haksız rekabete, İş kazası, meslek hastalığı oluşması durumunda yüksek maliyetlerin ortaya çıkmasına, İşverenlerin her an denetlenme korkusu ile yaşamasına, Sosyal güvenliğin sağladığı destek ve kredilerden faydalanamamasına, Kayıtlı çalışan /çalıştıran kişiler, kayıt dışı çalışan/ çalıştıran kişilerden olumsuz etkilenerek bilinç kirliliğinin oluşmasına sebep olurlar. Bir işçinin 1 yıl boyunca kayıt dışı çalıştırıldığının denetimle anlaşılması halinde iş verene 26 asgari ücret tutarında ceza uygulanır ve ayrıca işverenler Kurumun uyguladığı prim indirimlerinden yararlanamazlar.
“ŞİKAYETLERİNİZİ MÜDÜRLÜĞÜMÜZE
VE ALO 170’E İLETEBİLİRSİNİZ”
Sigorta primlerinizin işvereniniz tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceğiniz birçok yol vardır. PTT’den alacağınız e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulayabilir, 7 gün 24 saat, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi “ALO 170”i arayabilir, Yine İlinizde veya ilçenizde bulunan size en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak da sigortalı çalıştırıp çalıştırılmadığınızı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiğinizi kısa sürede öğrenebilirsiniz. Sigortasız çalıştırılıyorsanız ihbar ve şikayetinizi Sosyal Güvenlik Kurumuna çeşitli yollarla iletebilirsiniz. Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi “ALO 170 “i 7 gün 24 saat arayabilir, İlinizde veya ilçenizde, size en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine giderek ya da sosyal medya hesapları üzerinden şikayetinizi iletebilirsiniz.
“KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYIN
KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRMAYIN”
Dilekçe Hakkının Kullanılması Kanunu kapsamındaki her türlü istek, şikâyet, ihbar, görüş ve önerilerinizi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden yapabilirsiniz. İhbar ve şikayetlerinizi işleme alındıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri tarafından gerekli denetim ve incelemeler yapılarak mağduriyetiniz en kısa sürede giderilir. Denetim sırasında veya sonrasında şikâyet eden kişiye ilişkin bilgiler kesinlikle verilmez. Unutmayın sosyal güvenlik vazgeçilmez bir haktır.” Kayıt dışı çalışmayın, kayıt dışı çalıştırmayın” dedi.