Tarih: 01.10.2018 09:07

Sıfır atık için zihinsel dönüşüm

Facebook Twitter Linked-in

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini amaçladığı sıfır atık projesi Isparta’da 12 kaymakamlık, 38 kamu kurum ve kuruluşu ile 22 belediyede şubat ayında başlatıldı. Proje kapsamında bu güne kadar 73 kamu kurum ve kuruluşuna sıfır atık sistemi kurulmasına ilişkin bilgilendirme yapılarak, konu ile ilgili 447 kamu çalışanına eğitim verildi. Çalışma sonucunda ortak kullanım alanlarına renkli geri dönüşüm kumbaraları ve evsel çöp kovası yerleştirildi. Uygulama ile beraber sadece Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde Şubat ayından bugüne kadar 952 kg geri kazanılabilir atık toplanarak geri dönüşüme gönderildi.
MÜDÜRÜN DAHİ ÇÖP KOVASI YOK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde, İl Müdürü başta olmak üzere tüm personelin masasının altında bulunan çöp kovaları kaldırıldı. Şimdi ise öncelikle tüm kamu kurumları olmak üzere çalışmanın yaygınlaştırılması ve tüm topluma yayılması hedefleniyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, “esas amaç zihinsel dönüşüm ile evlerdeki çöplerinde ayrıştırılmasıdır” dedi.   
MODERN HAYATINDA EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN
Modern hayatın en büyük sorunlarından biri atık yönetimi. Gün içinde hangi yaş grubundan olursa olsun insanlar bir şekilde atık üretiyor ve bunların cam, kağıt, plastik yada organik atık olduğuna bakmadan çöpe atıyor. Hal böyle olunca dönüştürülerek hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlayabilecek atıklar organik çöplerle karışıp, israf ediliyor. Sonuç ise çöpler için şehirlerde çöp depolama alanları oluşturuluyor ve çöp dağları ortaya çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık yönetiminin öncelikle kamu kurumlarından başlatılması için ‘Sıfır Atık’ projesini başlattı.
ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜNÜN İLK AYAĞI
“Sıfır Atık Projesi”, atıkların daha yoğun oluştuğu kamu kurum/kuruluşlarında, alışveriş merkezlerinde, eğitim kurumlarında, hastanelerde kısacası vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde israfın önüne geçilmesi, atık miktarının azaltılması, atıkların kaynağında ayrı toplanması, toplanan atıkların uygun şekilde biriktirilmesi ve geri dönüşümünün sağlanması için başlatıldı. Çalışmanın kullan at ve israf kültürünün önüne geçmek için başlatıldığını söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca “hedef bir zihniyet dönüşümü sağlamak ve bu projenin ilk ayağı” dedi.  
KUMU KURUMLARINDA ATIKLAR AYRIŞTIRILACAK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sıfır atık projesi, Valilik başta olmak üzere, paydaşlar olan 12 kaymakamlık, 38 kamu kurum ve kuruluşu ile 22 belediyede eş zamanlı olarak 2018 yılı Şubat ayı itibariyle hayata geçirildi. İl Müdürü Abdullah Borca “Sıfır Atık Projesi” kapsamında ihtiyaçların belirlenmesinin ardından ekipmanlar ivedilikle temin edilmiş, İl Müdürlüğümüz personeli başta olmak üzere, kurumların odak noktalarına, kamu kurum ve kuruluşlarına, öğrencilere eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri İl Müdürlüğümüz personelince gerçekleştirilmiş ve ara verilmeksizin söz konusu eğitimlere devam edilmektedir. Bugüne kadar 73 kamu kurum ve kuruluşuna sıfır atık sistemi kurulmasına ilişkin bilgilendirme yapılmış, konu ile ilgili 447 kamu çalışanına eğitim verilmiştir” diye konuştu. Borca, kamu kurumlarına yönelik çalışmanın bu ay içinde tamamlanacağını söyledi.
ÇEVRE ŞEHİRCİLİKTE 952 KG ATIK GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILDI
Çevre ve Şehirlik İl Müdürü Borca, örnek kurum olması adına ilk olarak uygulamanın İl Müdürlüğünde başlatıldığını belirterek “makam dahil tüm odalarda bireysel çöp kovaları kaldırılmış, onun yerine ortak kullanım alanlarına renkli geri dönüşüm kumbaraları ve evsel çöp kovası konulmuştur. Bu uygulama ile beraber İl Müdürlüğümüzde Şubat ayından bugüne kadar 952 kg geri kazanılabilir atık toplanmış ve geri dönüşüme gönderilmiştir. Hedeflerimiz arasında ayrıca, israfın önüne geçilerek maliyetlerin azaltılması, “Duyarlı tüketici” duygusuna sahip olunması ve çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
73 KAMU KURUMUNA YAYILACAK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Odak noktaları aracılığıyla proje kapsamında her kurumdan üçer aylık faaliyet raporu temin edilmekte, rapor çıktıları Bakanlığımızla düzenli olarak paylaşılmaktadır. İlimizdeki 73 kamu kurum ve kuruluşunda sıfır atık projesinin sorunsuz bir şekilde uygulanması için tüm ilçelerimizde yer alan kamu kurum ve kuruluşları İl Müdürlüğümüz personelince bizzat yerinde ziyaret edilmekte, uygulamaya ilişkin eksiklikler ve/veya hatalı uygulamalar varsa, eksikliklerin giderilmesi ve gerekli düzeltmelerin yapılması için yol gösterici bilgilendirmeler yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Sitelerden başvurular geliyor
Atık yönetimi için zihniyet dönüşümü de başladı. Çalışma kapsamında kamu kurumlarında verilen eğitimlerin ardından, sivil toplumdan olumlu geri dönüşler aldıklarını bildiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, “Isparta’daki bazı sitelerden başvurular gelmeye başladı. Sitelerine geri dönüşüm kutuları konulmasını talep ettiler” dedi.
Geri kazanılabilir çöplerin ayrıştırılması için sıfır atık projesinin sivil topluma da yansıtılması ve bir kültüre dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu noktada önemli geri dönüşler olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, “toplumun tüm sinir uçlarına ulaşarak bunu başarabileceğimize inanıyoruz. Muhtarlarla bu konuda toplantılar yaptık. Sonrasında projeden haberdar olan bazı site yönetimleri bize başvurarak geri dönüşüm kutuları istediler. Site yönetimlerini atık toplayan firmalara yönlendirdik. Böylece atık yönetiminde en önemli basamak olan zihinsel dönüşümde bir anlamda başlamış oluyor” dedi. GÜLSES GAZETESİ


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —