Bugün, 16 Eylül 2024 Pazartesi

SON DAKİKA FLAŞ HABER İşsizler Müjde! Isparta İŞKUR Üzerinden; 700 Kişi Alınacak

SON DAKİKA FLAŞ HABER İşsizler Müjde! Isparta İŞKUR Üzerinden; 700 Kişi Alınacak

ISPARTA 3.09.2024 10:43:00 0
SON DAKİKA  FLAŞ HABER  İşsizler Müjde!  Isparta İŞKUR Üzerinden;  700 Kişi Alınacak

Isparta Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ile Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Okullarda görevlendirilmek üzere 9 ay süreli 700 Kişilik eski adıyla TYP yeni adıyla İUP (İşgücü Uyum Programı) düzenlenecek. Başvurular bugünden itibaren başladı. Ancak, İUP programında işçiler haftada 22,5 saat çalışacak ve alacakları ücret de asgari ücretin yarısı yani 8.500 lira olacak. 

TYP KALDIRILDI İUP GELDİ 

Bilindiği gibi; İstihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlıklarından uzaklaşmamaları için oluşturulan beş yıl önce uygulanmaya başlanan ve kısa adı TYP olan Toplum Yararına Programlar kaldırıldı. Yerine İşgücü Uyum Programı (İUP) geldi. 

ISPARTA’YA 700 

KİŞİLİK KONTENJAN 

Konu ile ilgili olarak edinilen bilgilere göre; İŞKUR Isparta İl Müdürlüğü ile Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde; İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında, 9 ay süreli 700 kişilik çalıştırılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Çevre Düzenlenmesi, Bakım Onarım ve Temizlik İşleri Yapılması konulu program düzenlenecektir.

İŞTE YENİ UYGLUAMA 

İUP’DA ÇALIŞMA ŞARTLARI 

Ancak, daha önce uygulanan Toplum Yararına Program (TYP) ile yeni uygulanmaya başlanan İşgücü Uyum Programı (İUP) arasında çok ciddi farklılıklar bulunuyor. Bu farklılıkların en barizi ise TYP’de uygulanan aylık tam gün sigorta ve asgari ücretin tam neti yani bugün itibariyle 17.000 TL yerine işçiler haftada 22,5 saat çalışacak ve alacakları ücret de aylık asgari ücretin yarısı yani 8.500 lira olacak. 

Buna göre; İşgücü Uyum Programının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 29.08.2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği ile uygulanacak İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında katılımcılara; iş sağlığı ve güvenliği, iş arama becerisi, iş ahlakı, motivasyon, stres yönetimi, etkili iletişim, bağımlılıkla mücadele ve finansal okuryazarlık gibi çeşitli eğitimler verilecek ve katılımcıların işgücü piyasasına katılımları sağlanacak. 

İşgücü Uyum Programı ile sosyal hizmetler, bakım onarım ve yeşil dönüşüm kategorilerinde; program katılımcılarının görev almaları sağlanacaktır. Program süresi ilk dört hafta yoğun eğitimler nedeniyle beş gün 37,5 saat şeklinde, diğer haftalarda ise üç gün ve 22,5 saat olacak şekilde. 7,5 saat için katılımcılara günlük net asgari ücret ödenecek ve katılımcıların kısa vadeli sigortalılığı sağlanacaktır. Programlar en fazla 10 ay süreyle ve 140 fiili gün şeklinde uygulanacak. Bir katılımcı İUP’tan en fazla 140 gün süreyle yararlanabilecektir. Öğrencilerin de yararlanabileceği programa başvuru esnasında son bir ay işsiz olma şartı aranırken, kısmi zamanlı olduğu için program başladıktan sonra katılımcıların ikinci bir işte çalışabilmesi de mümkün olabilecek.

ISPARTA’YA 700 KİŞİLİK 

KONTENJAN VERİLDİ 

Bu doğrultuda; İşgücü Uyum Programı (İUP) için Isparta’ya 700 kişilik kontenjan verildi. 

BAŞVURULAR BAŞLADI 

Söz konusu program için başvurular 3 Eylül 2024 tarihinde yani bugün itibariyle başlayıp beş gün süre ile başvuru yapılabilecek. 


Pazartesi 23.7 ° / 12.7 °
Salı 23.1 ° / 13.4 °
Çarşamba 23.9 ° / 13.6 °