Tarih: 26.02.2020 11:51

Sosyal Uyum BULUŞMASI

Facebook Twitter Linked-in

Uluslararası Öğrenci ve Akademisyenler Sosyal Uyum Buluşması’nın Üçüncüsü Mersin’de Gerçekleştirildi Genel Müdürlüğümüz Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen “Uluslararası Öğrenci ve Akademisyenler Sosyal Uyum Buluşması” etkinliğinin üçüncüsü 24 – 25 Şubat 2020’de Mersin’de gerçekleştirildi.
 
Ülkemizde ev sahipliği yaptığımız yabancıların sosyal uyumlarının sağlanması adına görüş alış verişinde bulunmak ve bilgilendirme yapmak amacıyla düzenlenen etkinliğe; Vali Ali İhsan SU, Vali Yardımcısı Süleyman DENİZ, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal AY, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk KORKMAZYÜREK, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail YAĞCI, Tarsus Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali DERAN, Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat GİZİR, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, BMMYK Uluslararası Koruma Müdür Yardımcısı Gökçe SARAYDIN, Mersin İl Göç İdaresi Müdürümüz Hüseyin Kemal İLDAY’ın yanı sıra Akdeniz Bölgesi İl Göç İdaresi Müdürlerimiz, illerde göç alanında çalışan akademisyenler ve uluslararası öğrenciler katıldı.
 
Programın açılışında konuşan Vali Ali İhsan SU: “Ülkemizde 5 milyon civanında göçmen var ama gururla söylüyorum ki; göç konusunu çok güzel yönetiyoruz. Dünyada bu konuyu en iyi şekilde idare eden, yöneten bir ülkeyiz. Bu da bizim artı değerlerimizden. Çünkü biz insana insan olduğu için değer veriyoruz.” dedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin bugün göç politikalarını dünyanın hiçbir ülkesinin geliştiremediği, gerçekleştiremediği bir kapasite ile akılla, bilimle ve mantıkla kurgulayıp yürüttüğünü vurgulayan Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK şöyle konuştu: “Hem düzenli, hem düzensiz göçü gayet güzel bir şekilde yönetiyoruz. Ama biz bu işi yaparken zeminimizi bir noktaya basıyoruz; oda insanlık ve vicdandır. Türkiye'ni farkı budur. Çok yakın bir geçmişte, bir imparatorluktan bir cumhuriyet kurduk.
 
Cumhuriyet geleneklerimiz kural ve kanun bazlı yaşamı hepimize öğretti. Ama bir zamanlar köprü vazifesi gören Anadolu bugün artık göçe hedef ülke haline geldi.” Toplumsal uyumun sağlanması sürecinde ilgili kurumlar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği yapılmasının önemini vurgulayan Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU: “Ülkemizde ev sahipliği yaptığımız 5 milyonun üzerinde yabancının toplumsal uyum süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için siz değerli akademisyenlerimizin katkılarına, görüş ve tavsiyelerine son derece ihtiyaç duymaktayız.” dedi.
 
Programın ikinci ise gününde uluslararası öğrencilere seslenen Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU; “Sizler hepiniz birer ilim ışığısınız. Yabancı öğrencilerimize kıymet verdiğimizi bilmenizi isterim. Lütfen uyum konusunda Türkiye’ye, insanlığa yardımcı olun.” şeklinde konuştu. Programın ikinci günü konuşma yapan Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat GİZİR şöyle konuştu: “Başka bir ülkede yaşamak, başka bir ülkenin kültürüne uyum sağlamak siz öğrenciler için gerçekten zor bir durum. Sizler burada eğitimlerinizi görüyorsunuz, eğitim öğretim yapıyorsunuz hem de Türk kültürüne, Türk örf ve âdetine uyum sağlamaya çalışıyorsunuz. Bizler büyükleriniz olarak sizlere gereken yardımı göstermekteyiz. Buradan ayrılıp kendi ülkenize gideceksiniz. Türk kültürünü alıp kendi kültürünüzle harmanlayarak çok güzel yerlerde olacağınıza inanıyorum.” BMMYK Uluslararası Koruma Müdür Yardımcısı Gökçe SARAYDIN: “Sosyal uyum sadece mültecileri ve yerel halkı ilgilendiren ikili bir süreç olmamakla diğer birlikte birçok paydaşı ilgilendiren bir süreçtir ve akademisyenlerde bu sürecin bir parçasıdır." diye konuştu.
 
Mersin İl Göç İdaresi Müdürümüz Hüseyin Kemal İLDAY: “Son 10 yılda yükseköğretim kurumlarımızda okuyan uluslararası öğrenci sayısında yüzde 75 oranda bir artış kaydedildi ve 25 bini burslu olmak üzere 172 bin öğrenci ile uluslararası arenada en fazla öğrenci ağırlayan ülkelerden biri halene geldik.” dedi. İlk gün gerçekleşen açılış konuşmalarının ardından Yabancıların Toplumsal Uyumlarına ilişkin bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunum sonrası düzenlenen 3 farklı oturum ile “Akademisyenlerle Göç ve Uyumu Konuşuyoruz” başlığı altında Sosyal Uyum Alanında Yapılan Akademik Çalışmalar ve Elde Edilen Bulgular, Sosyal Uyum Alanına İlişkin Saha Gözlemleri, Uyum Sürecinde Uygulanacak Ulusal ve Yerel Politikalara İlişkin Tavsiye ve Görüşler bağlamında akademisyenlerle fikir alış verişinde bulunuldu. Programda ayrıca, göç alanında çalışmalar yürüten akademisyenlerin sosyal uyum çalışmalarına ilişkin tavsiye ve önerilerine geniş ölçüde yer verildi. Programın ikinci günüde ise uluslararası öğrencilerle bir araya gelindi. Açılış konuşmalarının ardından etkinlik kapsamında; Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzmanı Abdulsamed KORKUT; Sosyal Uyum Alanında Yürütülen Faaliyetler, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı YTB Uzmanı Mahmut Esat SOFUOĞLU; Türkiye Burslarına İlişkin İşlemler, Mersin İl Göç İdaresi Müdürlüğü İl Göç Uzmanı Murat İNSEL; Öğrenci İkamet İznine İlişkin İşlemler konusunda bilgilendirme sunumu yaptı. Program öncesi, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK ve Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, Mersin İl Göç İdaresi Müdürümüz Hüseyin
Kemal İLDAY beraberinde İl Göç İdaresi Müdürlüğümüzü denetleyerek yetkililerden bilgi aldı.
 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —