DSİ Bölge Müdürü Mahmut Berber, Eğirdir gölündeki su kaybının esas nedeninin küresel ısınmaya bağlı olarak artan buharlaşmadan kaynaklandığını söyleyerek buharlaşmayı azaltmak için Burdur gölünde ar-ge çalışması başlatıldığını belirtti.
DSİ Bölge Müdürü Mahmut Berber, İl Genel Meclisi’nde Eğirdir Gölü ile ilgili genel görüşmede önemli açıklamalarda bulundu. Eğirdir Gölü’ne ilişkin rakamları İl Genel Meclisi ve Isparta kamuoyu ile paylaşan Berber, buharlaşmaya dikkat çekti. Berber, Eğirdir Gölü’nden yılda 500 milyon m3 suyun buharlaşarak havaya uçtuğunu söyledi. Berber, buharlaşmanın 2017 yılında 600 milyon m3 olduğunu söyledi. Berber, şöyle konuştu: “507 milyon m3 buharlaşma. Sulama suyu 197 milyon m3. İçme suyu 16 milyon m3. Buharlaşma miktarı 2013’den itibaren yükseliyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak. 15 Eylül tarihi itibariyle kot yüksekliği 916,28 metre. Geçen yıla göre 58 cm. düşüş var. Göl su seviyesini takibini bölge olarak da genel müdürlüğümüz de yapmakta. 2017’de buharlaşma 607 milyon m3. Kovada Gölü’ne bırakılan su 77 m3 Yılda 272 milyon m3 eksideyiz. Su miktarı her geçen yıl azalıyor. Kovada’ya 2 m3 saniye su bırakıyoruz. Burada doğal yaşam var. Balıklar var, ölümler oluyor. Bırakmayınca çok şikayet ve baskılar oluyor. Dolayısıyla buradaki yaşamı idame ettirmek ve gölün seviyesini korumak için yılda 77 m3 su bırakıyoruz.”
Buharlaşma ile ilgili Burdur gölünde yaşanan kuraklık üzerine bir ar-ge çalışması başlattıklarını söyleyen Berber “Burdur gölünde üç havuz oluşturduk. Bu havuzlarda bazı ar-ge çalışmaları yaparak buharlaşmanın nasıl önüne geçebileceğimizi belirleyeceğiz. Açık bir havuzda yaşanan buharlaşma ile üzeri siyah plastik toplarla kaplı bir havuzda yaşanan buharlaşma ve üzeri güneş panelleri ile kaplı bir havuzda yaşanan buharlaşma miktarlarını karşılaştıracağız. Bunun sonucunda buharlaşmanın nasıl önüne geçebileceğimizle ilgili bazı veriler elde etmeyi ve buharlaşmanın fazla olduğu göllerde bu yöntemlerin kullanmasını hedefliyoruz. Tabiî ki göl yüzeyinin tamamını güneş panelleri yada siyah toplarla kaplayamayız ama belli alanların bu şekilde kaplanması dahi buharlaşmayı azaltacaktır” diye konuştu. GÜLSES GAZETESİ