Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi Isparta’da ilk kez Model Birleşmiş Milletler Konferansı adı altında ulusal bir etkinlik düzenleyecek. Harvard modeli olarak tanımlanan ve 3 gün sürecek olan Konferansa farklı şehir ve okullardan 150 delege ve 50 organizasyon ekibi katılacak.
Isparta’nın başarılı orta öğretim kurumları arasında ilk sıralarda yer alan Süleyman Demirel Fen Lisesi önümüzdeki günlerde çok amaçlı bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Isparta’da ilk kez düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler Konferansı’nın açılışı 7 Ağustos Pazartesi günü gerçekleştirilecek ve etkinlik 3 gün devam edecek. Sözkonusu etkinliğin Danışman öğretmenliğini Osman Cem Yıldırım yaparken, Özge Örnek, Tuna Çerçi ve Elif Okav isimli Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri organizasyon ekibinde yer alıyor.
IGC’Yİ ZİYARET ETTİLER
Süleyman Demirel Fen Lisesi Birleşmiş Milletler Konferansı organizasyon ekibi öğrencileri Tuna Çerçi, Elif Okav ve Özge Örnek Süleyman Demirel Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Yasin Yıldız ile birlikte Isparta Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek düzenleyecekleri etkinlikle ilgili bilgiler verdi. Ziyarette Gazeteci Nasuh Özkan’ı Birleşmiş Milletler Konferansına ilişkin bilgilendiren öğrenciler, böyle bir etkinliğin Isparta’da ilk kez olacağını ifade ettiler.
ETKİNLİKLER TAMAMEN
İNGİLİZCE OLACAK.
Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri sözkonusu ulusal etkinliğin tamamen İngilizce olacağını belirterek, bu etkinliğin katılımcılara dünya sorunlarını yakından tanıma imkanı sunacağını kaydederek, etkinliğe farklı şehir ve okullardan 150 delege ve +50 organizasyon ekibinin katılacağını ifade ettiler.
AÇILIŞLA İLGİLİ GENEL BİLGİLER:
ISPARTA SÜLEYMAN DEMİREL FEN LİSESİ MODEL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KONFERANSI 2023
Konferans adı: SDMUN’23 (Süleyman Demirel Model United Nations)
Konferans türü: Lise / Ulusal
Konferans modeli: Harvard
Konferans tarihi: 7-8-9 Ağustos 2023
Konferans yeri: Açılış Konferansı (7 Ağustos 2023) – Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇI Kültür Merkezi
Oturumlar (7-9 Ağustos 2023) – SDÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Derslikleri
Kapanış Konferansı (9 Ağustos 2023) - Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇI Kültür Merkezi
Danışman öğretmen: Osman Cem YILDIRIM
Katılımcı sayısı : ± 150 delege, ± 50 organizasyon ekibi
MUN nedir?
MUN; Birleşmiş Milletlerin öğrenciler seviyesindeki simülasyonudur. Okullardan öğrenci delegeler seçilir ve bu öğrenciler belli ülkeleri ve BM Kurumlarını temsil ederler. Konferanslarda anadil İngilizcedir. Genellikle Birleşmiş Milletlerde bulunan komiteleri içerir. Farklı şehir ve ülkelerden delegeler katılmaktadır.
Konferanslara hazırlık aşamasında yoğun bir çalışma sürecinden geçen öğrenciler, uluslararası ilişkiler, dünya sorunları ve güncel olaylarla ilgili detaylı bir araştırma içine girerler. Her konferansta temsil edecekleri farklı ülkelerin bakış açısıyla o sorunlara çözüm getirecek yasa tasarıları hazırlar ve bunları haftalık çalışma saatlerinde tartışarak alıştırma yaparlar. Katıldıkları konferanslarda ise farklı okullar ve şehirlerden gelen gençlerle birlikte sorunlara getirdikleri çözümleri tartışarak, münazara ederek, diplomasinin taktiklerini kullanarak Birleşmiş Milletler çatısı altında önergeler hazırlarlar. Etkinliğin içeriği ayrı ayrı komiteler ile dünya sorunlarına, tarihi olaylara değinerek sonuç bildirgeleri hazırlamak ve sonuç bildirgelerini Birleşmiş Milletlere iletmek şeklindedir.
MUN (Model United Nations)’in avantajları:
1. Farklı şehir ve okullardan delegelerin katılmasıyla kültürel etkileşim de sağlanır.
2. Bu konferanslar sayesinde öğrencilerin İngilizce dil yeteneği ve özgüvenleri gelişir.
3. Dünyaya farklı bir bakış açısı kazandırırken kişinin genel kültür seviyesini de yükseltir.
4. Delegeler sorumlu oldukları ülke vasıtasıyla kişisel ve milli düşünceler dışında uluslararası düşüncelere sahip olur.
5. Gerçek Birleşmiş Milletler ’in tam bir simülasyonu olan bu aktivite sayesinde öğrenciler, araştırma, yazma, tartışma, topluluk önünde konuşma yapma, fikirlerini ifade etme gibi çok önemli beceriler edinirler.
Amacımız
SDMUN’23 Süleyman Demirel Model Birlemiş Milletler Konferansı boyunca katılımcıların dünya gündemindeki sorunlar hakkında bilgilendirilmeleri ve bu sorunlar için çözüm önerileri aramaları amaçlanmaktadır.
Konferans sayesinde katılımcılar, diplomasiyi ve küresel sorunları daha yakından tanıyabilir. Her ne kadar her katılımcının ileride siyasetçi ya da diplomat olmak gibi bir hedefi olmasa da günümüz dünyasında yaşanan sorunları tanımak ve bu sorunlara çözüm bulabilmek, hem problem çözme becerilerini geliştirmek için hem de politik ve ekonomik olayları daha iyi yorumlayabilmek adına MUN konferansları katılımcılara büyük katkıda bulunabilir.
Katılımcılar özgüvenlerini ve liderlik becerilerini geliştirebilir. Konferans boyunca en sık yapılan şey delegesi olarak temsil ettiğiniz ülkenin çıkarlarını korumak ve bu yönde konuşmalar yapmak olacaktır. Hem görüşlerinizi savunurken hem de konferansta size sunulan sorunların çözümlerine yön verirken bu yetenekleriniz gelişebilir ve konferans sonunda kendi fikirlerinizi daha rahat ifade eden bireyler olabilirsiniz.
Katılımcıların ikna becerisi kazanması da hedeflenmektedir. Model Birleşmiş Milletler Konferansında temel amaç delegesi olduğunuz ülkenin ya da Birleşmiş Milletler örgütünün çıkarlarını korumak ve konferans sonunda komite olarak yazacağınız çözüm teklifleri belgesinde söz hakkına sahip olmaktır. Bu da diğer delegelerle bolca pazarlık yapmanızı ve onları kendi tarafınıza çekebilmenizi gerektirmektedir. Böylece konferans sonunda ikna kabiliyetine sahip olabilirsiniz.
Katılımcılara topluluk önünde konuşma yapabilme yetisi kazandırmak konferansın bir diğer amacıdır. Açılış oturumundan itibaren delegeler, gerek ülkelerini ve ülke politikalarını tanıtmak gerekse de önergeler vererek komitenin olay gelişimine katkıda bulunmak için konuşmalar yaparlar. Oturumlar boyunca yaptıkları konuşmalar sayesinde topluluk karşısında heyecanlanmadan konuşabilme yetisi kazanırlar.
Vizyonumuz
Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri olarak, bireylerin kendini ifade yeteneklerini geliştirmek, kendine olan güveni tazelemek, kendi fikirlerini başkalarına rahatça sunabilmelerini sağlamak ve bu fikirlerinin arkasında nasıl durabileceklerine dair fikirler vermek vazifemizdir. Bu doğrultuda, SDMUN’23 Süleyman Demirel Birlemiş Milletler Konferansını düzenlemekteyiz.
Misyonumuz
SDMUN’23 katılımcılarına dünya gündemindeki sorunları göstermek, bu sorunlara çözüm önerileri sunmaları için fırsat vermek ve bu önerileri topluma aktarmalarını sağlamak hedefimizdir. Katılımcıların, toplum içinde kendilerini ifade edebilmelerini, ikna kabiliyeti kazanmalarını, dünya meseleleri için fikir üretebilmelerini, bu fikirlere uluslararası boyutta önderlik edebilmelerini sağlamak ilkemizdir.”