Sürdürülebilir Tarım İçin Senirkent’te;
İmzalar
Atıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla hazırlanan “Sürdürülebilir Tarımsal Üretim ile Atıl Araziler İşlerlik Kazanıyor” projesi için Isparta ili Senirkent ilçesindeki proje sahasında düzenlenen törende imzalar atıldı.
Senirkent Yükseliş Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın başvuru sahibi olduğu projeye Senirkent Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Senirkent Belediyesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), S.S. Senirkent Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Senirkent İlçe Ziraat Odası iştirakçi olarak katkı sundu. Proje ile göç kaynaklı veya aktif nüfusun yaşlanmasından dolayı atıl vaziyette olan yaklaşık 30 aileye ait 100 dekarlık arazi yıllık ekim ve bakım işlemleri yapılarak üretime kazandırılacak.
Ayrıca 250 m2 alanda kurulacak sebze serası ile ilçe üretim desenine yeni ürünler eklenecektir. Proje kapsamında kurulacak alanlarda dönüşümlü olarak çalışmak üzere toplamda 7 kişi istihdam edilmesi hesaplanıyor. Açılış konuşmalarında söz alan Senirkent Belediye Başkanı Kadir Heybeli: “Yıllar önce atalarımızın yapmış olduğu ve bugün hala devam etmekte olan bağcılığımız maalesef ki şu anda can çekişme durumuna gelmiş durumdadır. Bunu tekrar canlandırmak ve ayağa kaldırmak için Yükseliş Vakfımız öncülüğünde başlattığımız ve bizim de destek verdiğimiz projemiz inşallah hayırlı ve uğurlu olur çünkü bizim ovamızın hemen hemen yüzde kırkı bağcılığa elverişli topraklardan oluşmaktadır.
İnanıyorum ki bağcılık bu proje ile eski günlerine dönecektir. Biliyorsunuz ki Senirkent Üzümü’nün coğrafi tescilini Senirkent Belediyesi olarak aldık. Bunun yanında pekmezimizin de yine coğrafi işaret tescilini aldık. İnşallah bu bir ilk adım olur ve bu adımın ardından da vatandaşlarımız ilgi gösterir ve ilçemizde bağcılık eski verimli günlerine geri döner. Ayrıca ben Buradan Devletimize ve BAKA Genel Sekreterimize de ayrıca teşekkür ediyor ve şükranlarımızı sunuyorum.” dedi Senirkent Belediye Kadir Heybeli’nin ardından konuşmalarını yapan BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler: “Öncelikle bu işbirliği ve birliktelik için tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile yürütülen bir programdır. Özellikle mekânsal anlamda ilçelere ve kırsal kesime hitap edebilen bir yapısı bulunmakta.
Ayrıca bu projede ayrı bir özellik var. Bu proje neticesinde elde edilecek sürdürülebilir kazançlar neticesinde eğitim gören öğrencilerimize burs sağlanacak. İkincisi Senirkent gibi meyvecilik anlamında öne çıkan ilçemizin üzüm ve badem gibi iki tane temel ürününü yeniden ele alıp ekonomik katma değerleri artırılacak. Üçüncüsü ise tarımdaki üretimin artırılması ile atıl alanların üretime kazandırılması olacak. Burası dışında yaklaşık yetmiş dekar bir arazi de üretime kazandırılacak. Böylelikle tek dokunuşla birden fazla hedefe ulaşacağımıza inanıyorum.” sözlerini aktardı. Akabinde söz alan Senirkent Yükseliş Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Ziya Örmeci: “Bu projemizin amacı geçmişten gelen geleneğe sahip olan coğrafi işaret almış ürünümüz Senirkent Karası Üzümü’nün Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesinin kontrolünde ve denetiminde üretiminin yapılmasını sağlamak ve süre içerisinde halkımızı da bilgilendirerek bu üzümün daha kaliteli ve daha vasıflı bir şekilde yetiştirilmesini sağlamaktır.
Aynı zamanda ikinci projemiz olan bademi de geçmişten gelen bilgi birikimimizi ve geleneklerimize göre örnekleyerek bu cinslerin devamını sağlayabilmektir. Buradan elde edilecek gelir ile de burs verdiğimiz öğrenci sayısını artırabilmeyi amaçlıyoruz. Bu noktada bir teşekkürü de kaymakam beye de etmek isterim. İlçe Belediyemiz, İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamıza teşekkür ediyorum.” dedi. Projeye dair son protokol konuşmasını yapan Senirkent Kaymakamı Abdüllatif Yılmaz “Öncelikle katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Bildiğiniz üzere biz resmi olarak proje ortağı değiliz. Kaymakamlığımız manevi olarak hem BAKA’ya hem ilçemizin güzide vakıflarından olan Yükseliş Vakfı’na manevi desteklerini sağladı.
Bu süreç içerisinde sizler çok çalıştınız, sizler emek verdiniz bizler de mümkün olduğunca sizlere destek vermeye çalıştık. İlçemizin en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi geçmiş dönemlerde yaygın satışı olan üzümümüzdü. Bu proje ciddi anlamda bir geri dönüş proje olabilir. İlçemizin bu noktadaki bir eksikliğini bu proje ile kapatma imkanı doğdu. Kültürel mirasımızın bir parçası olan üzümümüzü tekrar hatırlayabilmek için bir fırsat doğdu. Sizlerin yakmış olacağı bu meşale ile Senirkent ilçe merkezimiz başta olmak üzere köylerimiz ve beldelerimiz de bundan istifade edecektir. Üzümün tekrar eski değerini, eski kültürel varlığını kazanacağına inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” sözlerini aktardı. Program iyi niyet temennilerinin ardından son buldu.