Alanında başarılı çalışmalara imza atan ve Türkiye’de ilk olabilecek nitelikte çalışmalar yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı H. Hüseyin Özdemir, süt konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Ayrıca yine ülke genelinde olduğu gibi Isparta’da da yaşanan sıkıntılara değinen Özdemir, amaçlarının; Süt fiyatlarıyla birlikte hayvan sayısını artırmak olduğunu belirtti.
HEM İSTİHDAM OLUŞTURDU HEM DE KALİTEYİ ARTIRDI
Göreve geldiğinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nde 20 personel ve 8 aracın bulunduğunu ancak bunu zaman içerisinde 40 personel ve 28 araca çıkardıklarını dile getiren Özdemir, ‘’Yine göreve geldiğimde birlik olarak 20 ton süt satarken şu anda 30 ton süt satıyoruz. Isparta’nın yüzde 90’ını kapsayacak şekilde personelimizi dağıttık. Sabah 7 akşam 7 alo ihbar hattı kurduk. Üreticimizin bize ne zaman ihtiyacı olursa koşa koşa yanına gidiyoruz’’ dedi.
GEÇEN SEZONA KIYASLA 1500 ANAÇ HAYVANIMIZ EKSİLDİ
Öte yandan Türkiye’de yaşanan süt krizinden Isparta’nın da nasibini aldığını ifade eden Özdemir, çözümü açıkladı. Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliği 2014-2015 arasında anaç hayvanda yaklaşık 1500 eksilme olduğuna değinen Özdemir, şöyle devam etti; ‘’İlimizde de biraz panik havası var. Gerçi Isparta’da bu çok fazla hissedilmedi. Komşu illerde daha fazla hissediliyor. Türkiye genelinde büyükbaş hayvan sayısında azalma olduğu bir gerçek. 2016’da da aynı şartlar devam ederse anaç hayvan sayısında yine düşüş olacağı öngörülüyor.
HAYVAN SAYIMIZ AZALDI AMA SÜT ÜRETİMİMİZ AYNI
Süt üretimimiz hayvan sayısı azalma olmasına rağmen aynı. Burada birliğimizin ıslah çalışmalarının başarısı ortaya çıkıyor. Süt tüketiminin en düşük olduğu dönemdeyiz. Ayran, dondurma tüketimi azaldı. Turist sayısı bilindiği üzere azaldı. Üretilen süt şuanda fazla görünüyor. Komşu ülkelerle yaşadığımız sorunlar da süt tüketimi konusunu olumsuz etkiledi. Rusya, Suriye, İran gibi ülkelere gitmiyor. Sadece Irak’a biraz gidiyor. Irak’tan da sonrasına gitmiyor. Süt ihracında da sıkıntılar yaşıyoruz. Ama umudumuzu da kaybetmiş değiliz. Sloganımız şu; Üreticilere üretmekten vazgeçmeyin diyoruz. Çünkü ürettikçe kazanıyoruz biz.
DEVLET KURUMLARI SÜT TÜKETİMİNE DESTEK VERMELİ
Türkiye içinde insanlar başka içeceklere yönelmekten ziyade süt tüketse bizim sütte sorunumuz kalmaz. Komşu illerde süt tüketimi konusunda devletin dairelerinin hamleleri oluyor. Belediyelerimiz fakir fukaraya dağıttığı paketlerin içine süt koysa daha iyi olur. Hem onların sağlığı açısından da bu önemli. Çünkü bakıma muhtaç aileler onlar. En çok süte ihtiyaçları olduğunu da biliyoruz. Süt kalsiyum deposudur. Yaşlıların ayakta kalmasının en büyük nedeni süttür. Süt içen insan kolay kolay bastona düşmez. Televizyonlarda sürekli uzun yaşayan insanları görüyoruz. Neye borçlusun diye sorduklarında da hep süt ve yoğurt yediklerini söylüyorlar. Yoğurdun panzehir görevi olduğu için çok değerli bir besin kaynağı.
ISPARTA’DA GÜNLÜK 450 TON SÜT ÜRETİLİYOR
Öte yandan İlimizde ortalama günlük 450 ton süt üretim kapasitesine sahibiz. Burdur günlük 1000 ton süt üretiyor. Çünkü Burdur’un ana geçim kaynağı hayvancılık. Bizde hayvancılık yan gelir gibi görülüyor. Isparta’daki hayvan genetiği çok kaliteli. Islah çalışmalarımız harika. Türkiye’nin birçok ilinden daha kaliteli hayvanlara sahibiz.
TÜRKİYE’DE İLK DEFA ÜCRETSİZ KÜPE HİZMETİ
Diğer taraftan Türkiye’de ilk defa üyesine ücretsiz küpe takan birliğiz. Biz üreticimizin her doğan buzağısına altın takar gibi ücretsiz küpe takıyoruz. Ayrıca tohumlamada çok öne çıktık.
19 AYDIR SÜTE ZAM GELMEDİĞİ GİBİ 2016 YILI İTİBARİYLE DE İNDİRİM YAPILDI
Süt ucuzlarsa et pahalanır. Bunu her zaman söylerim. Amacımız sütü ucuzlatmamak. Süt ucuzlamadığı sürece de hayvan sayısı artar. Ne yazık ki 19 aydır süt zam görmediği gibi yılbaşından bu yana da 5 kuruşluk bir indirim oldu. Bunun da düzeleceğine inanıyoruz. Terör konusu bizi de çok etkiledi. Terörü lanetliyoruz.’’