Tarih: 06.03.2022 10:49

Talimat Yürürlükten Kaldırıldı Statülerde Değişiklik Yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, 03 Mart 2022’nde karar aldı. Kırşehir Belediyespor’un yer aldığı TFF 2. Lig müsabakaları statüsünde değişiklik yapıldı.
 
Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun 3 Mart 2022 tarihli kararıyla ‘Müsabakalarda Uygulanacak Covid-19 Tedbirlerine İlişkin Talimat’nın yürürlükten kaldırılmasına ve Spor Toto Süper Lig Müsabakaları Statüsü, Spor Toto 1. Lig Müsabakaları Statüsü, TFF 2. Lig Müsabakaları Statüsü ve TFF 3. Lig  Müsabakaları Statüsünde değişiklik yapılmasına karar verildi.
 
Ispartaspor’un yer aldığı TFF 2. Lig müsabakalarında kulüplerin Covid-19 pozitif vaka veya Covid-19 hastalığı geçirmekte olan futbolcuları nedeniyle, oynama uygunluğu olan futbolcuların sayısının 9’un altına inmesi nedeniyle müsabakaya çıkamamaları halinde, anılan kulüp/kulüpler hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle birlikte, anılan kulüp/kulüpler için Futbol Müsabaka Talimatı’nın 24. maddesi hükümleri uygulanmayacak.
 
2021 - 2022 Sezonunda Ispartaspor’un yer aldığı TFF 2. Lig Müsabakaları statüsünde yer alan bilgilerden bazıları şöyle:
 
Ligin oluşumu ve katılım şartları; TFF 2. Lig, TFF 1. Ligin bir alt ligidir. Lig’in isimlendirilmesi yetkisi münhasıran TFF Yönetim Kurulu’na aittir. TFF 2. Lig, bir önceki sezonun sonunda TFF 1.Lig’den düşen 3 takım, TFF 3. Lig’den yükselen 6 takım ve TFF 2. Ligde kalan 30 takımın katılımı ile toplam 39 takımdan oluşur. Lig’e katılacak olan kulüpler, ‘TFF 2. Lig Katılım Formu’nu ve ilgili belgeleri süresi içerisinde TFF’ye sunmak zorundadırlar. TFF tarafından istenen belgeleri tam olarak ve süresinde sunmayan, TFF talimat ve düzenlemelerine aykırı hareket eden kulüpler, lig müsabakalarına katılamazlar. Kulüpler, sezon başında TFF Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tescil ve aidat ücretlerini ödemek zorundadırlar. Kulüpler, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri dışında, profesyonel yönetim şekline sahip olmak ve müsabakaların düzenli şekilde oynanmasını sağlamak amacıyla; - Genel Müdür veya Kulüp Müdürü - Stadyum Müdürü - Akreditasyon Sorumlusu (Extranet Sorumlusu) görevlendirmek ve bu görevlilere ilişkin bilgileri süresi içerisinde TFF’ye vermek zorundadırlar. Bu kişilerin, kendi görevleri ile ilgili olarak düzenlenen eğitim ve seminerlere katılarak tamamlamaları zorunludur.
 
Futbolcuların uygunluğu; Kulüpler, Ek-2 de yer alan TFF 2. Ligde Futbolcuların Uygunluğu hükümlerine uygun olarak futbolcuları müsabakalarda oynatabilirler. Kulüplerin Covid-19 pozitif vaka veya Covid-19 hastalığı geçirmekte olan futbolcuları nedeniyle, oynama uygunluğu olan futbolcuların sayısının 9’un altına inmesi nedeniyle müsabakaya çıkamamaları halinde, anılan kulüp/kulüpler hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle birlikte, anılan kulüp/kulüpler için Futbol Müsabaka Talimatı’nın 24. maddesi hükümleri uygulanmaz.
 
Müsabaka sistemi; TFF 2. Lig, 19 ve 20 takımlı 2 grupta, çift devreli lig usulüne göre oynanır. TFF 2. Lig’de, çift devreli lig müsabakaları sonunda 19 takımlı grupta ligi 16, 17, 18 ve 19. sırada bitiren takımlar ile 20 takımlı grupta ligi 17, 18, 19. ve 20. sırada bitiren takımlar olmak üzere toplam 8 takım TFF 3. Lig’e düşer.
 
TFF 2. Lig’de çift devreli lig müsabakaları sonunda her iki grupta 1. olan takımlar doğrudan TFF 1. Lig’e yükselir. (4) Çift devreli lig müsabakaları sonunda TFF 2. Ligin her iki grubunda 2., 3., 4. ve 5. sırayı alan takımlar, TFF 1. Lig’e yükselecek 3. takımın belirleneceği Play-Off müsabakalarına katılırlar. Play Off Müsabakaları Grup İçi Eşleşmeler ve Final Müsabakası olmak üzere iki kademeden oluşur.
 
Grup içi eşleşmeler; Her iki grupta, kendi gruplarında 2 ve 5. sıraları alan takımlar ‘Birinci Eşleşme’yi, 3. ve 4. sıraları alan takımlar ‘İkinci Eşleşme’yi oluştururlar. Eşleşmeler çift maç eleme usulüyle ve ilk müsabakaların 4. ve 5. sıraları alan takımların sahasında olması suretiyle oynanır. Her iki grupta ‘Birinci Eşleşme’ ile ‘İkinci Eşleşme’de tur atlayan takımlar ‘Üçüncü Eşleşme’yi teşkil ederler. ‘Üçüncü Eşleşme’ çift maç eleme usulüyle ve ilk müsabakaların ‘İkinci Eşleşme’nin galibi olan takımların sahasında olması suretiyle oynanır. ‘Üçüncü Eşleşme’lerin sonunda tur atlayan takımlar, TFF 1. Lig’e yükselecek 3. takımın belirleneceği Final Müsabakasını oynamaya hak kazanırlar. Play Off Müsabakalarında iki maç sonunda, galibiyet veya beraberlik sayılarının eşit olması halinde, toplamda daha fazla gol atan takım tur atlar. Atılan gollerin eşit olması halinde ise, ikinci müsabaka sonunda on beşer dakikalık iki uzatma devresi oynanır. Uzatma devrelerinde de eşitliğin bozulmaması durumunda, kazanan takım penaltı vuruşları sonucunda belirlenir.
 
Final müsabakası; Final Müsabakası TFF tarafından tespit edilecek tarafsız sahada tek maç eleme usulüyle oynanır. Final müsabakasının normal süresi berabere sonuçlanırsa müsabaka on beşer dakikalık iki devre halinde uzatılır. Uzatma devrelerinde eşitlik bozulmazsa, kazanan takım penaltı noktasından yapılacak vuruşlar sonucunda belirlenir. Kazanan takım TFF 1. Lig’e yükselen 3. takım olur.
 
Stadyumların tespiti; Kulüpler, sezon boyunca oynayacakları stadyumları belirler ve mülkleri kendilerine ait değilse tahsis işlemlerini bizzat yaparlar. Kulüplerin belirledikleri stadyumlarda müsabaka yapmaları TFF’nin onayına tabidir. TFF tarafından aksi kabul edilmediği sürece, bir stadyum en fazla 2 takımın iç saha müsabakaları için belirlenebilir. TFF tarafından belirlenen ölçütleri yerine getirmeyen ve istenilen belgeleri ibraz etmeyen kulüplerin göstermiş olduğu stadyumlarda müsabaka oynatma yetkisi TFF’ye aittir. Fikstürde gösterilen müsabakalar, ismi önce yazılı takımın stadyumunda oynanır. Stadyumu onarıma alınan veya lig kriterlerine uymayan ya da yeni sezonda veya devrede stadyumu açılmayan takımlar fikstüre göre kendi sahasında yapacağı müsabakaları oynamak üzere TFF tarafından kabul edilecek bir stadyum bulmak zorundadırlar. Müsabakalarını oynayacakları stadyumu değiştirmek isteyen kulüpler, taleplerini müsabakanın oynanacağı günden en geç 15 gün önce TFF’ye bildirmek zorundadırlar. Kulüpler sezon başında bildirmiş oldukları stadyumları, TFF tarafından yapılacak olan son denetim tarihine kadar hazır hale getirmek zorundadırlar. Yapılan denetim sonucu eksikliklerin tespit edilmesi halinde kulübe bu eksiklikleri gidermesi için ek süre verilir. Bu süre sonunda da eksikliklerin giderilmediği ve sezon başlamadan önce de giderilemeyeceğinin tespiti halinde stadyumda müsabaka oynanmasına izin verilmez ve ilgili kulübe iç saha müsabakalarını oynayabileceği, kriterlere uygun bir stadyum bildirmesi için 2 gün süre verilir. Kulübün 2 gün içerisinde bir stadyum bildirmemesi halinde stadyum TFF tarafından belirlenir. TFF tarafından belirlenen stadyumun kirası ve görevli personel ücretleri ilgili kulüp tarafından karşılanır.
 
Sahaya girebilecek kişiler; Müsabakalarda yedek kulübesinde oturmaları kaydıyla sahaya en fazla 10 yedek futbolcu, bir yönetici, bir teknik sorumlu, iki antrenör, bir kaleci antrenörü, bir atletik performans antrenörü, bir eşofmanlı masör veya fizyoterapist ve bir doktor girebilir. Takımların müsabaka isim listesinde yer alacak yöneticisi müsabakadan önce ‘Müsabaka İsim Listesini’ imzalamak zorundadır. Yöneticinin olmaması halinde teknik sorumlu, yoksa antrenör veya takım kaptanı müsabaka isim listesini imzalayabilir. Müsabakanın başlamasına 18 dakika kala saha içerisinde kimlerin bulunacağı Akreditasyon Talimatı’na ve bu Statü’nün ekinde yer alan zaman çizelgesine göre belirlenir. Akreditasyon Talimatı hükümlerine göre müsabaka süresince saha içerisinde yer alabilecek kişiler ancak saha kenarında kendilerine ayrılan özel yerlerde bulunabilirler. Bu şartlara uymayanlar sahadan çıkartılırlar. Saha kenarında oturmalarına müsaade edilenler, görevleri dışında hiçbir olaya sözlü veya fiili olarak müdahale edemezler.
 
Oyuncu değişikliği; Müsabakalarda 5 oyuncu değişikliği yapılabilir. Oyuncu değişiklikleri oyunu kesintiye uğratmamak adına devre arasında yapılacak değişiklikler hariç müsabaka esnasında en fazla 3 defada yapılabilir. Eleme usulüne göre oynanan müsabakalarda uzatma devreleri oynanması halinde, takımlar uzatma devrelerinde ilave 1 oyuncu (Oyuncu değişiklik hakkının tamamının kullanılmış olup olmadığına bakılmaksızın) değişikliği yapabilirler.
 
Kırşehir Belediyespor’un yer aldığı TFF 2. Lig futbolcu uygunluğu; TFF 2. Lig’de yabancı futbolcu oynatılamaz.  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancı uyruklu futbolcular, başka ülkelerin A Milli Futbol Takımında oynamamış olmaları kaydı ile vatandaşlığa kabul için yapmış oldukları ilk müracaat tarihinden itibaren, ancak beş yıl sonra Türk statüsünde oynatılabilirler. Sezonun bir yarısının içerisinde beş yıllık süresi dolanlar, o yarının başındaki transfer ve tescil döneminin başından itibaren Türk statüsünde kabul edilir. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak tescil edilen futbolcu sonradan başka bir ülkenin A Milli Futbol Takımında oynar ise takip eden transfer ve tescil döneminin başından itibaren müsabakalarda oynatılamaz. Kulüpler, 31.12.2000 ve öncesinde doğmuş en fazla 30 futbolcuyu tescil ettirebilirler. Kulüpler, 01.01.2001 ve daha sonraki tarihlerde doğmuş futbolcuları sözleşme sayısı sınırı olmaksızın tescil ettirebilirler.
 
A takım listesi; A Takım Listesi en fazla 30 futbolcudan oluşur. A Takım Listesi’nde bulunan futbolculardan en az 6’sının 01.01.1999 ve sonraki tarihlerde doğmuş olması ve 14’üncü yaş gününe denk gelen sezon ile 19’uncu yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 1 sezon veya 12 ay kendi kulübünde, TFF’ye ve/veya diğer federasyonlara bağlı kulüplerde tescilli olması zorunludur. Kulüpler, A Takım Listesinde en fazla 3 kaleci bulundurabilir. Bu kalecilerden en az birinin 01.01.1999 ve sonrasında doğmuş futbolcu olması zorunludur. Kulübün ‘b’ ve ‘c’ bentlerinde öngörülen kriterlere uygun futbolcuları bildirmemesi durumunda A Takım Listesi, bildirilmeyen futbolcu sayısı kadar eksik oluşturulur; aynı zamanda ilgili kulüpler hakkında talimatlara aykırılık sebebiyle disiplin işlemi yapılır.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —