Tarih: 05.05.2017 11:34
Tarih-Kültür ve Doğa “Kıyım Planlarına” Son verilmeli!...
Geçmişimizin izlerini taşıyarak ata topraklarının varlığını simgeleyen Eğirdir Tren Garı gibi Tarihi eserler- doğal güzellikler ülkelerin sahip olduğu kültürel değerlerdir. Medeniyetlerin izler tarihi eserlerimizde gizlidir.Bu eserlerin korunması geleceğe kuşaktan kuşağa korunarak taşınması burada yaşayan insanların yurttaşlık görevidir.
Bilinen binlerce yıllık tarihi geçmişiyle sayısız uygarlığa başkentlik yapmış, sayısız uygarlığa stratejik zaferler kazandırmış, sayısız savaşlara arena olmuş, sayısız milada ev sahipliği yapmış EĞİRDİR’İN kültür varlıklarının korunamaması problemi hala devam etmekte!. Buna son örnek; binlerce metrekarelik bir alana sahip olan Eğirdir’in Tarihi Tren Garı üzerinde pek çok konu işlendi: kongre vadisi olması, sanat merkezi olması ve son olarak üniversite yerleşkesi olması… Tartışılan bu projelerin hepsi önceki yıllardaki gibi uzun vadede bu alanın betonlaşmasına neden olabilecek projelerdir.
Buranın ne olacağına karar vermek neden zor?
Geçtiğimiz gün basında yer alan haberde; TCDD Afyonkarahisar 7. Bölge Müdürlüğü ve Eğirdir Belediye Başkanın da yer aldığı heyetin, Isparta Eğirdir hattında bulunan tarihi demiryolu köprüsü ve Eğirdir Gar'da incelemeler yaptığı ve daha sonrasında belediye ve kaymakamlıkta yapılan görüşmelerde Eğirdir'de bulunan TCD tesisleri ile ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi(Medya 32).
BURASI TARİHİ TREN GARI’DIR KORUNMALIDIR…
Eğirdir’in nadir kent içi yeşil alanlarının yanı sıra stratejik ve ekonomik değeri çok yüksek olan ve kimilerince de rant alanı olarak değerlendirilmek istenilen, Tarihi Tren Garı ve Demir Köprü Alanının, yapılaşmayla betonlaşması hem ekolojik dengenin bozulmasına hem de tren garının sahip olduğu güzergahın harap edilmesine yol açacaktır. Tarihi Tren Garının kendine has özellikleri ile işlevli hale getirilecek projeler kapsamına alınması isteği yörede yaşayanların büyük bir çoğunluğu yıllardır dile getirmiş ve bunun için açılan imza kampanyasında da binlerce imza toplanmış olup, Eğirdir Tarihi Tren Garı, Tarihi Demirköprü ve yol hattının çevresinin çeşitli projeler adı altında betonlaşmasına karşı çıkılmıştır.
Buranın restore edilerek tarihi ve doğal güzellikleriyle kalmasını , belirli dönemlerlerde nostaljik tren seferlerinin başlatılmasını isteyen yore halkı ve truzimciler; dün bölgede yapılan çalışmaların sonuçları, amaçları ve yıllardır yetkililerinin Tarihi Tren Garı ile ilgili geçiştirmeceli, kovuşturmacalı, savıştırmacalı tatmin etmeyen yanıtlarıyla, daha öncede olduğu gibi halkın yapıldıktan sonara ne olacağını gördüğü gibi,Tarihi Tren Garın nın ne olacaçağını-olduğunu öğrenmek istememektedirler.
YEREL YÖNETİMDE AÇIKLIK ve ŞEFFAFLIK HALKA SAYGIDIR…
Yerel yönetimlerde açıklık ve şeffaflığı hakim kılmak, yaptıklarını/yapamadıklarını yerel halka ilişkiler etkinlikleri önem taşımaktadır. Yönetimin halkla ilişki kurarak ulaşılmaya çalışılan amaça yerel topluluküzerinde olumku izlenimler bırakmak , yerel hizmetlerin etkinliğini ve verimliliğini artırır. Gerek tren garı ,gerek kamu yararı denilerek yapılan tarihi ve doğal alanların tahrip edilmesinde basın yoluyla yapılan ve halkın büyük bir kısmının onaylamadığı ve öneriler sunduğu çalışmalarda; Eğirdir de yaşayanların görüşlerine baş vurulmaması biz yaparız, olur mantığıyala hareket edilmesi üzüntü ve kaygı vericidir.
Halkın belediye hizmetleri konusundaki fikir ve düşüncelerini anlama, onların ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik halkla ilişkiler etkinlikleri belediye yönetimi tarafından yerel halka aktarılacak mesajların daha sağlıklı olmasına imkan tanıyacaktır.
Halkla ilişkilerin bireylerin ve toplumların demokrasi algılamasını geliştirdiği, çoğunluğun tiranlığını engellediği, toplumsal refahı geliştirdiği, halkın, toplumu onun bir parçası olarak kavramasını, başkalarının görüşlerini değerlendirmesini, liderlik uygulamasını ve eylem biçimlerine ikna olmasını sağladığı, kamuoyunu anlama, değerlendirme ve geliştirmede hem de yönetimin amaçları, politikası, hizmetleri ve işleyişine ait bilgileri vatandaşa aktarışı ile söz konusu etkileşimi makro düzeyde olduğu kadar günlük işleyiş açısından geliştirici bir rol oynayarak yönetimin etkinliğini artırıcı bir işlev gördüğü belirtilmektedir.
Eğirdir Tren Garı konusundaki düşüncelerimiz değişmedi: buranın tren garı olarak kendi özelliklerini korumasını hala savunuyoruz. Demokratik işleyişe sahip ülkelerde, topluma karşı sorumlu ve saygılı bir işleyiş içinde olmanın yanı sıra üstlenilen görevleri başarıyla yerine getirebilmek için toplumun güvenini, saygısını, ilgi ve desteğini sağlamak ihtiyacı ve bunu sağlama çabası beklentilerine cevap verecek düzeyde verimli kılmak ve bu sayede hizmetlerin yerindeliğini ve etkinliğini sağlamak için "halkla ilişkiler" olgusu gündeme gelmektedir.
EROL KESİCİ HANDE ÖZDAMAR TIĞLI
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —