Tarih: 09.08.2018 08:22
Tarım arazileri toplulaştırılmalı
Tarım ve Orman İl Müdürü Bestami Zabun, Isparta’da ekilmeyen arazilerin oranının yüzde 21 olduğunu belirterek, bunun en büyük nedeninin arsaların parçalı olmasından kaynaklandığını söyledi. Bu konuda arazi toplulaştırılmasının şart olduğunu dile getiren Zabun, “Toplulaştırma olursa hem maliyet azalır hem de arazinin kullanımı maksimum seviyede olur” diye konuştu.
Tarım ve Orman İl Müdürü Bestami Zabun, İl Genel Meclisi’nde yaptığı sunumda Isparta tarımı ve meyveciliğin sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. İlimizde arazi toplulaştırmalarına ihtiyaç olduğuna değinen Zabun, elmanın tanıtımı ve pazarlanması noktasında da çalışmalar yapılması gerektiğine işaret eti.
TARIM ARAZİLERİ PARÇALI
Zabun sorun ve çözüm önerilerine ilişkin şunları söyledi: “Birinci sorunumuz tarım arazileri parçalı, küçük ve dağınık. İlçelerimizi dolaştım. Küçük parçalı araziler ekonomik olmadığı için kimse üretim yapmamakta ve boş kalmaktadır. Ekilmeyen arazilerin en büyük sebebi arazilerin küçük ve dağınık olması. Çözüm önerimiz; arazi toplulaştırmasıdır. Arazi toplulaştırması yapıldığında küçük araziler büyük araziler haline getirilir. O zaman oradaki üretim hem maliyeti azaltır hem de arazinin kullanımı maksimum seviyede olur.
TOPRAKTA ÇORAKLAŞMA VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ TEHLİKESİ
İkinci sorunumuz özellikle aşırı sulama ve gübreleme nedeniyle toprakta çoraklaşma ve çevre kirliliği tehlikesi. Üreticilerimiz salma sulama kullanıyorsa orada aşırı sulama vardır. Ya da damlama sulamada pompa ayarı bozuk ise bazı yerlerde fazla su akıtılmaktadır. Bu da su israfıdır. Düzenli ve ihtiyaç gübre atılmamaktadır. Daha fazla gübre atılarak çevre ve toprak kirletiliyor. Bu yüzden sulama ve bitki besleme sisteminin modernize çalışmasına devam edilmesi gerekmektedir. Toplu damlama sulama, toprak analizi, gübreleme gibi eğitim çalışması yapılmaktadır. MAREM’de çiftçilere eğitim verilebilir, biz de yardımcı oluruz.
KAPALI SİSTEME GEÇİLMELİ
Üçüncü sorunumuz sulamada kullanılan suyun buharlaşması ve kayıp, kaçakla zayi olması. Kapalı sisteme dönüştürülmesi gerekir.
ELMADA HASAT KAYIPLARI YAŞANIYOR
Elma tarımında hasat kayıpları yaşanıyor. Elmanın nasıl tutulup, koparıldığı önemli. Hasat problemleri genelde kalifiye işçi eksiğinden kaynaklanmakta. İşçinin eğitilmesi, hasadın zamanında yapılması, naklinde tedbir alınması, büyük kasalar kullanılması gibi çeşitli tedbirler alınarak hasat kayıplarının önüne geçilebilir.
KOOPERATİFLEŞMEYE GİDİLMELİ
Beşinci sorun pazarlama sorunudur. Eğer ürettiğiniz ürünü pazarlayamazsanız ne kadar kaliteli ürün üretirseniz üretin elinizde kalır. Çiftçi örgütlenmesi zayıf, satış sonrası tahsilatta sorun yaşanmaktadır. Çiftçi örgütlenmesi teşvik edilmeli. Üretici ve üst birlikler ile kooperatifçiliğin teşvik edilmesi sağlanarak, girdilerin ucuza temini ve üretilen ürünün pazarlanmasına avantaj sağlanması gerekir. Kooperatifin aktif çalışması durumunda tek elden yürütüldüğünde tüccarların eline kalınmamış olur. Bir tüccar 20 kişiyle görüşeceğine tek kişiyle görüşür.
ISPARTA ELMASI TANITILMALI
Isparta elmasının tanıtımı ve tüketimi artırıcı çalışmalar yapılmalı. Cips, sirke gibi elma ürünlerinin geliştirilmesi için yatırımlar yapılmalı, yatırımcılara teşvik verilmeli ve bu ürünlerin Isparta’da sanayisinin kurulması gerekiyor. “GÜLSES GAZETESİ
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —