Tarımda yeni destekler!

Tarımda yeni destekler!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2016 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere Ait Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2016 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere ait karar 05.05.2016 tarih ve 29703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarım kenti olan Isparta’da bu desteklemelerden en üst seviyede faydalanmak istiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, tarımsal desteklemelerde yeni dönem hakkında bilgi verdi. Şölen, 2016 yılında ilk kez yurt içi sertifikalı fidan üretimi desteği getirildiğini müjdeledi.
ORGANİK TARIM DESTEĞİ 4 KATEGORİYE AYRILDI
2016 yılı destek miktarları hakkında bilgi veren İl Müdürü Cenk Şölen, şunları söyledi: “Organik Tarım Desteğinde daha önce meyve, sebze ve tarla bitkileri adı altında verilen desteklemeler, 2016 yılında kategorilere göre verilecek olup, 1. kategori Üretime;100 TL, 2. kategori Üretime 70 TL, 3. kategori Üretime 30 TL, 4. kategori Üretime ise 10 TL destek verilecektir.
BAZI ÜRETİM DALLARINDA SÖZLEŞMELİ TARIMA DESTEK GETİRİLDİ
Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde öngörülen havzalarda Fark Ödemesi Desteklerinde, yenilik olarak bazı üretim dallarında sözleşmeli tarıma destek getirilmiş, bu kapsamda yağlık ayçiçeği kilogram başına 40 kuruş destekleme verilirken sözleşmeli üretim yapılırsa ilave 6 kuruş, Kanola kilogram başına 50 kuruş destekleme verilirken sözleşmeli üretim yapılırsa ilave 4 kuruş olarak belirlenmiştir.
ORİJİNAL VE ÜSTÜ TOHUMLUK ÜRETİMLERİNDE ALINAN DESTEKLERE %50 İLE %2000 İLAVE YAPILDI
Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğinde bu sene ilk defa Orijinal ve Üstü Tohumluk Kullanımında alınan desteklere %50 oranında ilave yapılmıştır. Yine Yurtiçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği kapsamında ilk defa Orijinal ve Üstü Tohumluk Üretimlerinde alınan desteklere %50 ile %2000 oranında ilave yapılmıştır.
YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN ÜRETİMİ DESTEĞİ GELDİ
2016 yılında ilk olarak yurt içi sertifikalı fidan üretimi desteği getirilmiş, bu kapsamda aşılı olan fidan üretiminde adet başına 1 TL, aşısız fidan başına ise adet başına 0,5 TL destek verilecektir.
YONCA VE KORUNGA DESTEĞİ
Yem Bitkileri Üretimi Desteklemelerinde; çok yıllık olarak ekilen Yonca ve korunga için daha önceki yıllar sadece tesis yılında verilen destekler, 2016 yılında yıllık olacak şekilde Yonca (Sulu) için dekara 60 TL/yıl, Yonca (Kuru) için dekara 35 TL/yıl olarak verilmeye başlanacaktır. Üreticilerimiz yoncada 4 yıl boyunca her yıl destek alabilecektir. Korunga için dekara 45 TL/yıl olup, 3 yıl boyunca destekleme alınabilecektir.
DESTEK İŞLETME MİKTARI 425 TL’YE ÇIKARTILDI
2016 yılında Çiftlik Muhasebe Veri Ağı desteklemeleri kapsamında verilen destek işletme başına 375 TL’den 425 TL’ye çıkarılmıştır.
EN FAZLA 2 DANIŞMAN ÇALIŞTIRABİLİRLER
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Desteklenmesi kapsamında ise danışmanlık hizmeti sunan Ziraat Odası, Birlik, Kooperatif, tarımsal danışmanlık şirketleri için en fazla 2 danışman çalıştırması öngörülmüş ve her bir danışman için 20.000 TL destekleme üst sınırı getirilmiştir.
SİSTEME KAYIT OLMALARI GEREKİR
Üreticilerimizin ve işletmelerimizin desteklemelerden yararlanabilmeleri için Bakanlığımıza bağlı sistemlere kayıtlı olmaları gerekmektedir.”

Anahtar Kelimeler: