Tarih: 24.11.2016 17:01
Tarımın kalbi bu fuarda atıyor
Isparta Ticaret Borsası tarafından her yıl düzenlenen Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 12’incisi Gökkubbe Fuar Merkezi’nde açıldı. Açılışa Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
ADAR: İLİMİZ TARIM EKONOMİSİNE BÜYÜK KATMA DEĞER VE YENİLİKLER SAĞLADIK
Fuarın açış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, fuarın 12’incisini gerçekleştirdiklerini belirterek, Borsa’nın da kuruluşunun 20’inci yılını kutladıklarını dile getirdi. Adar, şunları söyledi: “Tarımla sanayileşen Isparta hedefi doğrultusunda gösterdiğimiz çaba ve emek sayesinde bu süreçte Isparta Ticaret Borsası olarak büyük yol kat ettik. İlimiz tarım ekonomisine büyük katma değer ve yenilikler sağladık. Isparta bu notada Türkiye’nin dikkat çeken illerinden biri olmuştur. Fırsatlar kavşağındaki Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesinde son yıllarda yapılan ve büyük istihdam sağlayan yatırımların neredeyse tamamı tarımsal sanayi ile ilgilidir. Isparta’nın verimli topraklarında ve bilinçli üreticilerinin ellerinde yetişen meyveler, sebzeler, bakliyat ürünleri, güller, lavantalar ve hayvansal ürünler bu tesislerde işlenerek daha değerli hale gelmekte ve ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Isparta Ticaret Borsası olarak bu durumdan mutluyuz; gururluyuz.
ANTALYA’DA ÜRETİM BİTER; ISPARTA’DA ÜRETİM BAŞLAR
Bundan 12 yıl önce ortaya bir fikir ve bir proje koyduk. Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık. Yayla Şartlarına sahip Isparta; Antalya’nın tarımsal üretimine ve ticaretine entegre bir üretim için büyük bir fırsata sahiptir. Antalya’da üretim biter; Isparta’da üretim başlar. Bu noktadan hareketle başlattığımız fuarımız bugün 12 yaşında. Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı Isparta’ya modem bir fuar merkezi kazandırdı. Belediye Başkanımız sayın Yusuf Ziya Günaydın, fuarımızın kapasitesi ve halkın gösterdiği ilgi doğrultusunda yeni ve büyük bir fuar alanı ihtiyacına yönelik modem bir çözüm sundu. Gökkubbe; Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarının varlığı ve büyüklüğü ile doğan bir eserdir. Sayın Belediye Başkanımıza bu güzel eserinden dolayı çok teşekkür ederim. İnşallah fuarımız bu mekanda önümüzdeki yıllarda daha da büyüyerek devam edecektir.
TARIMLA SANAYİLEŞEN ISPARTA SLOGANIYLA ÇALIŞIYORUZ
Kurulduğumuz 1996’dan bu yana “Tarımla Sanayileşen Isparta” sloganıyla ilimiz tarım ekonomisini geliştirmek için çalışıyoruz. Tarımsal ticareti daha sağlıklı zemine oturtmak için uğraş veriyoruz. Bu kapsamda 2015 yılı içinde Yalvaç ilçemize temsilciliğimizi ve bünyesinde Hububat Satış Salonu kurduk. Bölgede üretilen hububat ve bakliyat ürünleri Borsamız güvencesi altında sağlıklı bir şekilde satışı yapılmakta; aynı zamanda sağlamış olduğumuz Hububat analiz imkanı ile kaliteli üretim teşvik edilmektedir. Yeni sistem sayesinde hem üretici ürününü ederinde satmakta hem tüccar alım maliyetlerini düşürmektedir. Yine üyelerimize daha iyi hizmet verebilmek amacıyla Ticaret ve Sanayi Odası ve Kalkınma Ajansımız ile birlikte Ekonomi Kampüsü Projesinde ortak olduk. Ülkemizde ilk ve tek örnek olan proje inşallah 2017 yılında tamamlanacak ve üyelerimizin hizmetine sunulacaktır. Hedeflerimiz doğrultusunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu yolda bize destek olan ve yoğun çaba sarf eden Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Sayın Süreyya Sadi Bilgiç’e ve milletvekillerimize teşekkür ederim.”
BAŞDEĞİRMEN: BUGÜNLERDE DAHA DA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen de tarım fuarının Isparta’ya farklı bir çalışma getirdiğine değinerek, “Yıllardır değişik illere giderek bu fuarları takip ederdik. İzmir’de hissettiğim havanın aynısı burada da var. Burada en büyük faktör bu büyük alandır. Bu alanı Belediye Başkanımızın sayesinde Isparta’mıza dahil ettik. Ülkemizi, şehrimizi ve ekonomimizi güçlendirmek için çok çalışmalıyız. Bugünlerde daha da çok çalışmalıyız. Bu fuarlarla birlikte tarımımızı daha da ileriye götüreceğimizin inancındayım” dedi.
2017’DE 6 MEYVESUYU FABRİKASI DAHA ÇALIŞIR HALE GELECEK
Dünyaca sayılı bir ülke olan Türkiye’nin tarım ülkesi olduğunu belirten Başdeğirmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Isparta’da Türkiye içerisinden sayılı bir tarım şehridir, ama meyvecilikte ön plana çıkan bir şehiriz. Türkiye’nin meyve bahçesiyiz. Türkiye, dünyada 3. Sırada yer alıyor elma üretiminde. Ülkemizde de birinci sıradayız. Bu bizim için gurur kaynağı. Bu arada kaliteli ve çeşitli çok sayıda meyve üretiyoruz. Sadece elmacılık ve meyvecilik yapmak ile bir yere varamayacağımız bilincindeyiz. İhracatımıza katkısı olduğunu biliyoruz, ama yan ürünlerle, sektörel gelişmeler daha iyi bir yere gidebileceğimizin de bilincindeyiz. Elmaya baktığımı zaman o kadar güzel sanayi yatırımları geliyor. Önümüzdeki yıl 6 tane meyve suyu fabrikası çalışır hale gelecek. Ülkemizin ve dünyanın önemli markaları Isparta’da tesis kuracak ve bu bizim için çok önemlidir. Kendiliğinden dünyaca ünlü bir markanın buraya gelmesinin mümkün olmayacağını biliyoruz. Mutlaka çalışmalar yaptığımız için oluşuyor bunlar.
ISPARTA SANAYİ AÇISINDAN ÇOK GELİŞMİŞ BİR ŞEHİR DEĞİL
Ekonomi bakanlığımızın desteği ile yaptığımız URGE projesinde elmacılığı geliştirmek için elma üreticilerimizin, elma pazarlaması yapan işletmelerimizin ve soğuk hava depolarımızı geliştireceğiz. Soğuk hava depolarımız şu anda kapalı alan açısından 1. Sıradayız. 500 bin metre kapalı alanımız var. Isparta Valisi Şehmus Günaydın ve IPARD’ın verdiği desteklerden dolayı 25 tane soğuk hava deposu kuruldu. Bunun dışında traktörlere, tarıma verilen desteklerle beraber çok önemli destekler alıyoruz. Bu destekleri çok iyi değerlendirmez zorundayız. Devletimizin verdiği destekleri tam anlamıyla değerlendiremezsek, bu sektörü daha ileriye götüremeyiz. Isparta sanayi açısından çok gelişmiş bir şehir değil. Sadece sanayi markasına saklanarak biz neden sanayide geriyiz diye ağlamak yerine değişik sektörlerdeki sanayiyi ve hizmet sektörü, tarımla ve turizm sektörünü geliştirme gücümüz var. Ne yapmamız gerekiyorsa bunların peşinde olacağız.
DIŞARIDAKİ YERLERİ GÖRDÜKÇE ISPARTA’YI DAHA GÜZEL HALE GETİRELİM
Bizler yurt dışına sürekli gidiyoruz ve üyelerimizi götürüyoruz. Isparta dışına çıkamadan Isparta’ya hizmet edemeyiz. Bizler sürekli dışarılara giderek yenilikleri görmeliyiz. Dışarıdaki yerleri gördükçe Isparta’yı daha güzel hale getirelim. Elma üreticilerimizi son bir yıl içerisinde 8 farklı ülkeye götürdük. 8 farklı ülkedeki üretimi ve pazarlamasını gösterdik. Şu andaki gelişmelere baktığımızda da fark edebiliyoruz. Dünya nüfusu sürekli artıyor. Her yıl dünya Türkiye nüfusu kadar artıyor, ihtiyaç artıyor. En birinci ihtiyaç gıdadır. Biz de bu gıdada önce olabilmek için elimizdeki bütün çalışmayı, tüm fedakarlığı ve hizmeti yapıyoruz ve devletimiz yeteri kadar destek veriyor. Şehir olarak bu anlamda iyi bir yerdeyiz. Yeni dönemde ITB ile beraber hizmet vereceğimizden dolayı gurur duyuyorum. Isparta’ya daha modern hizmetler vereceğiz.
GÜNAYDIN: YILLARI BİR BİNA YAPALIM DİYE GEÇİRDİK
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da açılışta yaptığı konuşmada “Bir bina yapalım ve bu tarım fuarımızı orada gerçekleştirelim diyerek seneleri geçirdik. Maalesef fuar merkezimizi yapmak kolay olmadı ama sonunda bitti. Tarım Fuarımız Isparta’mız için hayırlı uğurlu olsun” dedi.
350 DÖNÜM ÜZERİNE YENİ BİR FUAR MERKEZİ ÇALIŞMAMIZ OLACAK
Adımlar ve hedeflerin bitmemesi gerektiğini vurgulayan Günaydın, “Hiçbir zaman durmak yok. Isparta markalar şehri olsun temennisinde bulunuyoruz ve bu gayretler içerisinde çalışıyoruz. Bu markalardan arzu ettiğimiz olayın birisi fuar kenti ve fuar şehri Isparta olmasını istiyoruz. Gökkubbe’yi yaptıktan sonra yeni fuar alanı imardan geçti. Gökkubbe 50 dönüm üzerine oturan bir yapı tarzı. 350 dönüm üzerine oturacak, bu hacmin takriben 8 kat büyüklüğünde bir imar çalışmasını bitirdik. İstanbul yolu üzerinde uluslararsı fuar merkezi yapmak istiyoruz. Bunun da projelendirme çalışmalarına başladık. Bizim proje çalışmaları en az 1 yıl sürüyor. Tabi buradaki başarıyı görmek suretiyle oraya adım atmak istiyoruz. bugüne kadar hayal ettiğimiz bir proje şuanda yapıldı. Ama bu hayal burada durmuyor. Şimdi neticelendi, ikinci bir projeye geçmek istiyoruz. Isparta halkının fuarlarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Isparta’mızın nüfusu 225 bin. Bu nüfusu küçük görebiliriz. Ama markalaştırdığımız zaman nüfusa göre değil markaya göre hitap ettiği görülecektir. Sayın Adar buraya da sığamadık düşüncesini bana aktardı. Ben ona sevindim. Sığmayın kardeşim, biz de onun çaresini bulalım.
OTOGARIN İHALESİ 23 ARALIK’TA
Burası arsası hariç 21 Milyon TL üzerinde yatırımla gerçekleşti. Isparta’ya bir büyük yatırım daha yapalım dedik. 1,5 yıldır çalışıyoruz. 23 Aralık’ta ihalesi yapılacak. Bu da Yaşayan Otogar Projesi. İçerisinde 100-150 adet dükkan ve büyük mağazalar yapılıyor. Otogarın içerisinde kendisine has 50’yi aşkın dükkân ilavesi var. Ayrıca 700 kapalı, 700’de açık olmak üzere 1400 otopark olacak. bu proje şehrin en iyi yerinde yapılmaktadır. Şehrin nüfusu 2 milyona da çıksa yaşayan otogar projesinin yeri değişmeyecek. Benim ortaokul çağından şu yaşıma kadar Isparta’daki otogarın yeri 4-5 kez değişti. Bu benim üzerimde çok etki yapmıştır. Önümüzdeki 5 yılı görmemek Türkiye’de yapılan ciddi bir hatadır. Biz bu hatayı yapmayalım dedik. Yaşayan otogar Isparta durduğu sürece yaşayacak” şeklinde konuştu.
VALİ GÜNAYDIN: TARIM SEKTÖRÜNDE YAKLAŞIK 20 MİLYAR DOLARLIK BİR İHRACAT YAPIYORUZ AMA YETMEZ
Isparta Valisi Şehmus Günaydın ise tarım sektörünün ilimiz ve ülkemiz açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Vali Günaydın, sözlerine şöyle devam etti: “Tarım sektörü hem ülkemiz hem ilimiz için son derece önemli bir sektör. Bugün tarım sektöründe yaklaşık 20 milyar dolarlık bir ihracat yapıyoruz ama yetmez. Son yıllarda devletimizin ve hükümetimizin tarım sektöründe verdiği destek ve hibeler bu sektörün önünü açmıştır, inşallah önümüzdeki dönemlerde de hem ilimiz ekonomisine hem de ülkemiz ekonomisine bu sektörün çok daha fazla katkı sağladığını hep beraber göreceğiz.
DENETİM MEKANİZMALARININ DA DEVREYE GİRMESİ LAZIM
Isparta’mız tarım sektöründe bazı alanlarda gerek ülkemiz genelinde gerekse dünya genelinde ön sıralarda. İşte elma üretiminde bugün ülkemizde birinci sıradayız. Gül üretiminde bugün dünyada birinci sıradayız. Tabi bunun yanına kirazı ve diğer ürünleri koyduğumuz zaman son derece önemli bir yerde olduğumuz kendiliğinden anlaşılıyor. Bunun sanayileşmesi yönünde de çok ciddi destekler ve katkılar devam ediyor. Valiliğimiz bünyesindeki kuruluşlardan olsun, kalkınma ajansından olsun, tarımsal destekleme kurumundan olsun çiftçilerimize, üreticilerimize büyük destekler, büyük hibeler veriliyor. Bunların anlamlı ve değerli bir şekilde kullanılması için denetim mekanizmalarının da devreye girmesi lazım.
DÜNYADAKİ BÜYÜK DEĞİŞİM VE GELİŞİMİ GÖRÜYORUZ
Verilen bu hibelerin, verilen bu desteklerin kullanılmasında ortaya çıkan aksaklıkları tespit ettiğimizde, hem ilimiz ekonomisine hem ülkemiz ekonomisine daha fazla fayda getirmesi için bize yol gösterici olacağına inanıyorum. Bu nedenle gerek Ticaret Odamıza, gerek Borsamıza, gerek kamu kurum ve kuruluşlarımıza bu konuda büyük görevler düşüyor. İşte fuarlara gidiyoruz. Dünyadaki büyük değişim ve gelişimi görüyoruz. İlimizde de bu değişim ve gelişimlere uygun olarak çalışmaları hep beraber yürütmemiz gerekiyor.”
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi ve protokol fuardaki stantları gezerek, ürünler hakkında bilgi aldı. Göller Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Fuarı 27 Kasım Pazar gününe kadar 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —