Kamuda çalışan yüzbinlerce taşeron işçi kadro beklerken, Başbakan Binali Yıldırım dün yaptığı açıklamada “O iş bitti tamam, eli kulağında. Bugün yarın devreye girecek" dedi. TES-İş Isparta Şube Başkanı Osman Korkmaz da, bütün taşeron çalışanlarına kadro beklediklerini ifade ederek, “4A, 4B, 4C’den sonra 4E kapsamında böyle bir kadro gelecekse arkadaşlarımızın hiçbiri memnun olmaz” dedi.
Kamuda çalışan yaklaşık 720 bin taşeron işçisi kadro müjdesini bekliyor. AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, dün partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada “
O iş bitti tamam, eli kulağında. Bugün yarın devreye girecek" dedi. Bu açıklama taşeron işçileri memnun ederken, TES-İş Isparta Şube Başkanı Osman Korkmaz, Kanal32’de katıldığı Birebir progrmaında nasıl bir kadro istediklerini anlattı.
ŞUANDA ÇOK İÇ İÇE GİRMİŞ BİR DURUM VAR
Taşerona kadro verilmesi konusunda Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TES-İş Genel Başkanı Mustafa Şahin’in çok büyük emekleri olduğunu belirten Osman Korkmaz, “30 Mayıs 2015’te Türk İş Çerçeve Protokolü imzalanırken dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu huzurunda 31.12.2015’e kadar asıl işleri yapanların kadroya alınacağı imza altına alındı. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinden sonra sayın başbakanımız bütün güvenlik ve temizlikte çalışanların da kadroya geçirileceğini söylediler. Biz de çok sevindik. Ama onların düşündükleriyle bizim düşündüklerimiz çok farklıydı. Daha sonra sözleşme yapılacak, performansa bakılacak denildi. Böyle olunca bizim moral sıfıra indi. Arkadaşlarımız yıllardır kamuda çalışıyor. Şuanda da taşeron üzerinden sözleşme yapılıyor. Bu sistemin ondan farkı yoktur. 30 yaşındaki çalışanın 10-20 yıl sonra performansı bir olmaz. O zaman soru işareti oluyor. Çalışan işin randımanından düşersem devlet beni kapının önüne mi koyacak diye düşünüyor. DSİ’de önceden herkes kurumun personeliydi ve hiçbir ayrım yoktu. Şimdi DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’ne giriyoruz güvenlikçiler ayrı bir firmada, ayrı bir sendikada, temizlikçiler ayrı firma, ayrı sendika. DSİ araç kiralıyor araçların şoförleri ayrı bir şey. Şuanda çok iç içe girmiş bir durum var” dedi.
TAŞERONU ARADAN ÇIKARIRSAK O PARA DEVLETE KALIR
TES-İş Şube Başkanı Korkmaz,
4A, 4B, 4C’den sonra 4E kapsamında kadro gelecekse bundan kimsenin memnun olmayacağının altını çizdi. Şuan ki sistemde devlet ile işçi arasında taşeron olduğunu dile getiren Korkmaz, “Taşeronun sadece ismi var. Taşeron parayı alıyor ve arkadaşlarımızın hesaplarına aktarıyor. Arada ne kadar para aldığını şuanda söylemek istemiyorum. Eğer taşeronu aradan çıkarırsak o para bu devlete kalır. Taşeron olarak çalışan arkadaşlarımızın şuan ki maaşları kadroya geçtiğinde aşağıya düşecek. Çünkü bizim işe başlama skala yevmiyemiz var. Şuan ki yevmiyeleri daha yüksek. Kadroya alındığı zaman normal bir atölyede çalışan bir arkadaşımız 150-200 lira daha az alacak. Ama dünden razılar çünkü devlet güvencesi istiyorlar. Taşeronda maaşların geç yatma durumu oluyor, kıdem tazminat sorunu oluyor. Sağ olsun en son çıkan kanunla devletimiz tazminat ve izin haklarını güvence altına aldı. Bizler kesinlikle yıllardır DSİ ve diğer kamu kurumlarındaki kadro gibi kadro istiyoruz” dedi.
TAŞERONU KALDIRALIM DEVLETİN KENDİ İÇİNDE KADROLU ÇALIŞMALARINI SAĞLAYALIM
Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuanda masada 3 şık olduğu söyleniyor. Birincisinin devletimizin taşeronların hepsini kaldırıp kendi kuracağı bir şirket üzerinden bu işi götüreceği söyleniyor. Arkadaşlarla 3 yıl sözleşme imzalayacak, 3 yıl sonra performansa bakacak, memurların zamlarından yararlanacak. Sigorta primleri SSK’ya yatacak. Bu o kadar karışık bir durum ki hiçbir arkadaşımızın aklına yatmıyor. İkincisi asıl işlere kadro sözü verildiği zaman bütün taşeron üzerinden çalışanların eskiden olduğu gibi devletin kendi kadro personeli olması. Hükümet yetkilileri 720-800 bin taşeron çalışanı olduğunu söylüyor. Ama Türk İş Başkanımız Ergün Atalay 1,5 milyona yakın bir çalışan olduğunu söylüyor. Aileyi baz aldığımızda yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren bir sorun. Bu taşeronu kaldıralım devletin kendi içinde kadrolu çalışmalarını sağlayalım. Bizler de hükümetimize teşekkür ederiz. Çalışanlarımız minnettar olurlar, performansları artara ve işyerlerinde huzurlu olurlar.
İŞ KAZALARININ DA AZALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Bütün taşeronları kadroya alalım bu sorunu kökten çözelim. Türk İş başkanımız bahsetti; önceki yıllara göre iş kazaları çok yükselmiş. Çünkü arkadaşlarımız geçim derdi, iş derdi, taşeronun verdiği eziklik nedeniyle işe konsantre olamıyorlar. Kafaları rahat değil. Bu işin iş kazalarının azalmasına da sebep olacağına inanıyorum.”