Tarım sektörümüzü derinden etkileyen zirai don olaylarının nedenlerini ve çözüm yollarını ele almak amacıyla düzenlenen TBMM Zirai Don Olaylarını Araştırma Komisyonu Çalıştayı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Ebubekir GİZLİGİDER’in katılımı ile Burdur’da gerçekleştirildi.
Çalıştay kapsamında oluşturulan komisyon; Isparta, Antalya, Burdur, Denizli, Manisa ve İzmir illerinde incelemelerde bulunarak sahadaki durumu yerinde değerlendirmeye devam ediyor.
İklim değişikliği, afet yönetimi, erken uyarı sistemleri ve tarım sigortaları gibi başlıkların ele alındığı çalıştayın, üreticimizin emeğini koruyacak yapısal adımların atılmasına imkân sağlayacağı değerlendiriliyor.
Çalıştayda konuşan Vali Abdullah Erin, “Komisyonumuz Isparta’ya çok kıymetli bir ziyaret gerçekleştirecek. İnşallah Isparta’da komisyon üyelerimiz ve değerli vekillerimiz ile birlikte istişare etme fırsatımız olacak. Tedbir alınması gereken küresel ısınma ve mevsim değişikliği gibi ciddi bir problem ile karşı karşıyayız. Bölgemiz, ürün çeşitliliği açısından önemli tarım üretim merkezlerinden bir tanesi.
Bir taraftan su kaynaklarımız azalırken, öbür taraftan da küresel iklim değişikliği ve artan sıcaklıklarla birlikte tarımsal üretimin ve hayvancılığın ciddi boyutta etkilenmesi riski ile karşı karşıyayız. Böylesine ciddi bir problem karşısında olmamıza rağmen, sürdürülebilir ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir üretim yapısını mutlak suretle teslim etmemiz gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde Sayın Bakanımız Isparta’mıza çok önemli bir ziyaret gerçekleştirdiler. Bu ziyarette biz de Eğirdir Gölü’nün durumu ve yapılması gerekenler konusunda istişarede bulunduk. Tabiat olaylarının dışında bizim önlem alabileceğimiz unsur, insan unsurudur. Bunun için de doğayı korumaya hizmet edecek tavır, tutum ve davranışlarımız olması gerekir.
Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen Tarımsal İletişim Planlaması’nın çok büyük bir getirisi olacağını ifade etmek istiyorum.
Öte yandan, su kaynaklarının da çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Burdur Gölü, Eğirdir Gölü ve bu bölgedeki tüm göllerimizin akıbeti, alacağımız önlemlere bağlı. ‘Vahşi sulama’ diye ifade ettiğimiz uygulamadan tüm çiftçilerimizin vazgeçerek modern sulama sistemlerini kullanmaları çok önemli. Mutlak suretle devlet desteği ile tüm çiftçilerimizin damlama sulama sistemine geçmeleri gerekiyor.
Ben bu vesile ile başta Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim YUMAKLI olmak üzere, Bakan Yardımcımız Sayın Ebubekir GİZLİGİDER’e, Komisyon Başkanımız Burdur Milletvekili Sayın Adem KORKMAZ’a, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve saha çalışmalarını yürütecek komisyon üyelerine teşekkür ediyorum.” dedi.
Heyet, bu kapsamda 5 Temmuz 2025 Cumartesi günü ilimiz Isparta’da bulunacak. Ziyaret sırasında ilimiz için büyük önem taşıyan tarımsal ürünler mercek altına alınacak, yerel dinamiklerin görüşleri dinlenecek ve çözüm önerileri yerinde değerlendirilecek.