Tarih: 08.10.2018 07:01

Tıp Fakültesi can çekişiyor

Facebook Twitter Linked-in

Sayıştay, Türkiye’deki devlet üniversitelerinin 2017 yılına ilişkin denetim raporunu yayımladı. Raporda Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin 13 milyon 633 bin lira zarar ettiği açığa çıktı. Hastanenin sağlık hizmeti sunmaya uzun süre devam etmesinin olanaksız olduğu bildirildi.
Sayıştay raporlarında, üniversite hastaneleri için yapılan “iflas noktası” ve “mevcut yapılarını devam ettirmeleri mali olarak imkânsız” tespitleri dikkat çekti. Raporda SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi döner sermayesinin 13 milyon 633 bin lira zarar ettiği açığa çıktı. Sayıştay raporunda ‘Hastanenin sağlık hizmeti sunmaya uzun süre devam etmesi olanaksızdır’ ifadelerine yer verildi. 2017 yılsonu itibari ile Tıp Fakültesi Hastanesinin 13 milyon 633 bin TL, Diş Hekimliği Fakültesinin 1 milyon 189 bin TL, Eğitim Fakültesinin 353 bin 996 TL, Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliğinin 25 bin 647 TL, Spor Bilimleri Araştırma, Uygulama Merkezinin 69 bin 457 TL, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin 141bin 473 TL olmak üzere toplam 15 milyon 413 bin TL zarar ettiğinin anlaşıldığı belirtildi.
 
Sayıştay, Türkiye’deki devlet üniversitelerinin 2017 yılına ilişkin denetim raporunu yayımladı. Raporlarda, üniversite hastaneleri için yapılan “iflas noktası” ve “mevcut yapılarını devam ettirmeleri mali olarak imkânsız” tespitleri dikkat çekti. Ondokuz Mayıs, Dokuz Eylül, Kocaeli, Mersin, Dicle, Osmangazi Üniversitesi’nde çalışan bazı öğretim üyelerinin yasalara aykırı olarak özel muayenelerde çalıştığı tespit edildi. Üniversite hastanelerinde asistanlar tarafından verilen hizmetlere ait ek ödeme puanlarının asistandan sorumlu olan öğretim üyelerine verildiği ortaya çıktı.
DÖNER SERMAYE ZARARLARI DİKKAT ÇEKTİ
Süleyman Demirel Üniversitesi ile ilgili denetim görüşünde ‘Süleyman Demirel Üniversitesi 2017 yılına ilişkin yukarıda belirtilen ve ekte yer alan mali rapor ve tablolarının, “Denetim Görüşünün Dayanakları” bölümünde belirtilen hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır’ denilirken bazı döner sermaye işlemelerindeki zararlara dikkat çekildi. ‘2017 yılsonu itibari ile Tıp Fakültesi Hastanesinin 13.633.351,82 TL, Diş Hekimliği Fakültesinin 1.189.407,72 TL, Eğitim Fakültesinin 353.996,53 TL, Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliğinin 25.647,00 TL, Spor Bilimleri Araştırma, Uygulama Merkezinin 69.457,89 TL, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin 141.473,10 TL zarar ettiği anlaşılmıştır’ denilen Sayıştay Raporunda 6 birimin bütçe hesaplarında toplam 15 milyon 413 bin TL zarar tespit edildi.
ZARARIN %96’SI SAĞLIK HİZMETİ SUNAN BİRİMLERDE
Sayıştay raporunda “Üniversite Döner Sermaye İşletme Birimlerinde mevzuatın öngördüğü şekilde gelir gider dengesinin gözetilmesi gerekir” denilerek zararla ilgili üniversiteden cevap istendiği görüldü. SDÜ’den işletme birimlerindeki zararlara ilişkin verilen cevapta, sorguya konu olan işletme birimlerinin 2017 yılı gelir tablosunda yer alan zarar tutarlarına yer verilere “Buna göre zarar tutarlarının %96’si sağlık hizmeti sunan birimlerde, %4’ise diğer birimlerimize ait olduğu tespit edilmiştir. Sağlık sisteminin en önemli yapı taşlarından olan üniversite hastaneleri yaklaşık 10 yıldan beri gelirleri ile giderlerini finanse edemeyen kurumlar haline gelmiştir. Bu durum Türkiye’de sayıları sürekli artan ve sağlık hizmetlerinin sunumu açısından önemli bir yere sahip olan üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliği sağlamada ciddi finansal sorunlarla karşı karşıya kalınmasına neden olmuştur” ifadelerine yer verildi.
BU MALİ YAPIYLA HASTANENİN SAĞLIK HİZMETİ
SUNMAYA UZUN SÜRE DEVAM ETMESİ OLANAKSIZ
SDÜ tarafından Sayıştay raporunda yer alan cevapta sağlık hizmeti birimlerinin zarar etmesinin nedenleri gelir ve giderler açısından ayrıntılı olarak açıklanırken raporun sonuç bölümünde “bu mali yapıyla Hastanenin sağlık hizmeti sunmaya uzun süre devam etmesi olanaksızdır” ifadelerine yer verildi.
Raporda “Sonuç olarak Kamu İdaresi cevabında, Üniversite Hastanesinin mali yapısının bozulmasında Üniversite dışındaki faktörlerin, gelir ve gider kaynaklı nedenlerin de etkili olduğunu beyan etmiştir. Üniversite Hastanesinin mali yapısının bozulması ile ilgili beyan edilen hususlar yerinde ve geçerlidir. Ancak; bu mali yapıyla Hastanenin sağlık hizmeti sunmaya uzun süre devam etmesi olanaksızdır. Ayrıca Tıp Fakültesi Hastanesi ve Diş Hekimliği Fakültesi dışında Eğitim Fakültesi, Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği, Spor Bilimleri Araştırma, Uygulama Merkezi ile Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi de 2017 yılında zarar etmiştir. Üniversite Döner Sermaye İşletme Birimlerinde mevzuatın öngördüğü şekilde gelir gider dengesi gözetilmelidir” denildi. GÜLSES GAZETESİ


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —