Trafik sorunu yok, düzensizlikler var
Süleyman Demirel Üniversitesi’nce yürütülen Isparta Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu 2018 kapsamında İlimizin kentiçi ulaşım sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Kentiçi ulaşımla ilgili sunum yapan Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Ceylan, Isparta’da trafik sorunu olmadığını belirterek, ortada olan düzensizliklerin fiziksel dokunuşlarla giderilebileceğini vurguladı.
Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından yürütülen Isparta Yerel Ekonomik Kalkınma Vizyonu 2018 (YEKvizyon) dün başladı. “Kentiçi Ulaşım”, “Mermercilik”, “Metal-Makine Sektörü”, “Turizm”, “Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü”, “Öğrenci Gözüyle Kent” temalarının ele alındığı çalıştayda kamu kurumları, sektör temsilcileri ve akademisyenler bir araya geliyor. 11 Mayıs’a kadar gerçekleştirilecek çalıştayda “Metal-Makine Sektörü”, “Mermercilik”, “Kentsel Ulaştırma”, “Turizm”, “Öğrenci Odaklı Hizmet Sektörü”, “Öğrenci-Kent Etkileşimi” konuları alanında uzman katılımcılar tarafından değerlendiriliyor.
Bu kapsamda dün çalıştayda “Metal-Makine Sektörü” ile “Kentiçi Ulaşım” konuları ele alındı. Kentiçi Ulaşım ile ilgili bölümde Isparta kent merkezinin trafik sorunları ve çözüm önerileri SDÜ Prof. Dr. İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdal Terzi moderatörlüğünde masaya yatırıldı.
SALTAN: ÜNİVERSİTENİN SÖZ SÖYLEYEBİLECEĞİ ALANLARDA BU ÇALIŞTAYI BAŞLATMA KARARI ALDIK
Kentiçi Ulaşım çalıştayının açılış konuşmasını SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan yaptı. Prof. Saltan, “Üniversitemiz pek çok alanda üst düzeyde yeterliliklere sahip bir üniversite. Üniversiteler ilk olarak çevresindeki problemlere eğilmeleri ve bunları çözmelidir. Bu bağamda biz de üniversite olarak Isparta adına üniversitemizin de söyleyebileceği şeyler olduğunu düşündük. Üniversitenin söz söyleyebileceği alanlarda bu çalıştayı başlatma kararı aldık. Bu amaçla ilk etapta 6 başlık belirledik. Kentimiz daha yaşanabilir, daha kazanımı yüksek, değerlerini dış dünyaya daha iyi yansıtabilecek hale gelsin diye üniversitemizde üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışacak” şeklinde konuştu.
TERZİ: BU ÇALIŞMA BUGÜN MEYVESİNİ VERMEYECEK
Prof. Dr. Serdal Terzi de Isparta’nın uzun süredir bir takım trafik sorunları yaşadığını belirterek, “Özellikle kamuoyu gündeminde otopark ve bisiklet yolları tartışılıyor. Bunun yanında ayrıca yapılması gereken ya da yapılmakta olan çalışmalarla ilgili bazı önerilerde bulunma ihtiyacı hissettik. Üniversitemizin kuruluşu 1976 yılına dayanıyor. İlk kurulduğunda inşaat ve makine mühendisliği bölümleriyle kuruldu. İnşaat mühendisliğinin en önemli birikimi insan gücü. Diğer alanlarda olduğu gibi ulaşım alanında da ülkemizin önemli fakültelerinden birisiyiz. Oldukça nitelikli ve nicelik olarak da yeterli öğretim üyesi ve araştırma görevlisi kadromuz var. Üniversitelerin en önemli görevlerinden birisi bulunduğu bölgeye de hizmet vermek. Mum dibini ışıtmaz diye bir atasözü var. Biz bugün bu atasözünü değiştirmek için buradayız. Biz üniversite olarak bir mumuz ve Isparta’mızı aydınlatmak için buradayız. Bu çalışma bugün meyvesini vermeyecek. Sonuçlara bugün ulaşmayacağız. Bugünkü hedefimiz sorunları ortaya koyup, birlikte olası çözümleri tartışmak. Bir süre sonra tekrar bir araya gelip somut önerilerimizi kitap halinde basıp kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.
CEYLAN: ARTAN ARAÇ SAYILARI, DÜZENSİZ PLANLAMA TRAFİK SORUNLARINI OLUŞTURUYOR
Isparta’nın kentiçi ulaşım ile ilgili sunumu Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Ceylan yaptı. Bir ekibin Isparta kent trafiğinde ölçümler yaptığını ve bu ölçümlere göre bazı sorunlar tespit ederek, çözüm önerileri getirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Ceylan, “Şehirlerimizde artan araç sayıları, düzensiz planlama, plansızlık, geleceği görememe gibi nedenlerden dolayı ülkemizde kent içi trafik sorunları görülmektedir. Isparta özelinde bir çalışma olması anlamında arkadaşlarımız sokak sokak, cadde cadde tespitler yapmışlar. STK’ların katılımları hoşumuza gitti. Böyle bir çalıştayda dışarıdan gelen birisi olarak belediyeden birilerinin olmasının daha güzel olabileceğini düşünüyorum” dedi.
İKİ TANE ANA ARTER ÜZERİNDE 3 OTOBÜS DURAĞI BİRBİRİNE ÇOK YAKIN.
Isparta’nın nüfus bakımından orta ölçekli kentlerden farklı olmadığını dile getiren Prof. Ceylan, “Kentlerdeki kavşak ağızlarında benzin istasyonları ülkemizin her yerinde görülmektedir. Burada yerel idareler kendi yönetmeliklerini çıkarması gerekiyor. Bu da trafik anlamında olumsuz bir durum. Düzensiz planlamadan kaynaklı gördüğümüz sorunlardan bir tanesi iki tane ana arter üzerinde 3 otobüs durağı birbirine çok yakın. Bu yol kapasitesini azaltıyor” dedi.
BELİRLENEN SORUNLAR
Isparta’nın kentiçi ulaşımına ilişkin tespit ettikleri sorunları anlatan Prof. Dr. Halim Ceylan, şunları söyledi: “Planlama açısından Isparta kentinde bir tane ana arter mevcut. Kavşak geometrilerinde ciddi hatalar var. Sinyalize bir kavşak varsa orta dönere ne gerek var? Orta dönerlerin zorunlu olmadıkça kaldırılması gerekiyor. Ayrıca şerit disiplinsizliği, otobüslerin hız, şerit ve durak kurallarına uymaması, sürücülerin trafik kültürünün zayıf olması, sürücülerin kendileri için en iyi yolu seçmeleri, yol kenarı parklanmalar, ikinci parklanmalar, şerit sayılarının düzensiz şekilde değişmesi, mağaza ve dükkanların mal kabulünde yol/şerit işgalleri, şok dalgaların sık oluşmasına olanak sağlanması da sorunlar arasında yer alıyor” diye konuştu.
SORUNLARIN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Sorunların ardından çözüm önerilerini sıralayan Prof. Ceylan, “Otobüs duraklarının yerlerinin yeniden belirlenmesi, sürücülerin gideceği güzergahlara göre yeni arterlerin oluşturulması, akıllı ulaşım sistemlerinin kullanılması, kamu spotları, reklamlara, panolar gibi sürücülerin bilgilendirilmesi, kavşakların ve yaklaşım kollarının geometrik düzeltmelerinin gerçekleştirilmesi, sürücülerin trafik ışığında şerit değiştirmesini engellemek adına plastik dubalar ile düz şerit çizgisinin fiziksel engelleştirilmesi, mağaza ve dükkanların mal kabulünün yoğun olmayan saatlerle kısıtlandırılması, otobüs hızlarının kontrol altında tutulması için elektronik sisteme bağlanarak sürekli denetlenmelerini sağlamak. Cadde ve sokaklardaki trafik akım yöntemlerinin yeniden değerlendirilmesi, şehirleşmenin içerisinde kalan yol kesimlerinde KGM ve belediye ortak çalışmasının benimsenmesi, şehir içindeki şerit sayılarının düzenlenmesi çözüm önerilerimiz olabilir” dedi.
YOĞUN SAATLERDE YEŞİL DALGA VERİMLİ ÇALIŞMIYOR
Prof. Ceylan kent merkezindeki yeşil dalga uygulamasının trafik yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde verimli çalışmadığını da dile getirdi.
FİZİKSEL DÜZENLEMELERLE TRAFİĞİ KONTROL ETMEK MÜMKÜN
Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Ceylan, son olarak Isparta’da güzel bir trafik planlaması yapılmasına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Dolaşım planlarının ölçümlere göre yapılmasında fayda var. Aslında bu kentte trafik sorunu yok. Bu kentte düzensizlik var. Bu düzensizlik giderilebilir. Fiziksel düzenlemelerle trafiği kontrol etmek mümkün” diye konuştu.GÜLSES GAZETESİ