Tarih: 14.02.2017 13:15

TREN GARI İÇİN ISRARCI OLMAK NEDEN ACABA?

Facebook Twitter Linked-in

     Daha Eğirdir de kurulacağı bile belli olmayan- kesin olmayan ÜNİVERSİTE için  Eğirdir de başka daha uygun yerler varken, TARİHİ EĞİRDİR TREN GARI’ nın  öne sürülmesi- düşünülmesi niye?
   Konuya ilgili savunucu görüşe göre; “Tarih ve Üniversite çelişki olur mu?” diye başlamakta. Başka bir algı yaratmak ve çelişki…
Tren Garına  yapılmış okullarda, çelişkinin olduğunun yaşandığı örnekleri var…. Şimdi “hali içler acısı ” ve keş kelerle … yapı- yağmalarıyla  dolu….  ….TEKİRDAĞ da ise hiçbir ek bina yapılmamış ve sadece eski büyük bina rektörlüktür ve Eğirdir den de büyük farklılıklar içerir…
        TAKTİK- STRATEJİ…!..
   EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİNİN Isparta’ya taşınmasında öne sürülen nedenlerden biride KAMPÜS-YERLEŞKE (bir üniversitenin, genellikle kent dışında, öğrenci yurdu, derslik, işlik gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla birlikte toplu olarak yerleşmiş bulunduğu alan.) BÜTÜNLÜĞÜNÜN SAĞLANMASI… Üniversite binalarının ayrı ayrı yerlerde olmasının; ekonomik, alt yapı, güvenlik, lojistik, iletişim, laboratuvar, spor aktiviteler, barınma, beslenme vb ortak kullanım yönünden sorunlar kayıplara  neden olduğu bildirilmiştir…Taşımalı eğitim olmamaktadır…
 Bu nedenle Tren Garı gibi Tarihi- Doğal Yapının Üniversitenin Kampüslerinin bütünlük birliktelik içerisinde olması istenmektedir…
TREN GARI YIKILACAK DİYEN KİM ?
Tren Garı yıkılacak  denilmesi de başka bir algı. Tarihi Tren Garının yıkılacağını söyleyen de  yok…! Oranın  mevcut binalarının restore edilerek,  KENTİN TABAİAT ve TARİH MÜZESİ OLMASI…istenmektedir. 9 Şubat 2014 dün amacı buranın korunmasıydı, bu gün niye değişti dersiniz?
  Buraya “sadece bir-kaç bina yapılır” denilmekte, plan- proje çizildi mi?  demek ki planlanmış… “bir kaç3” kaç tane olur?  5- 5 mi ? Bazen çok sayı ifade etmekte de söylenilir de? Kaçtır “bir-kaç”? Kaç bina eder?
Tarihine Doğasına anısına saygı duyduğumuz yerlerimizin korunması için ila içerisine Kamu yararı denilip “allandırıp”  bu yapılırsa korunur demekte niye…! Koruma sadece böylemi olur? Bina –Üniversite yapmadan da etrafını çevirin, restore ediniz … Neden aklınıza mı gelmiyor?
 OKULA –CAMİYE- POLİS KARAKOLUNA KARŞIMISIN…! SEÇİLME PROPOGANDASI…!...
     Acaba, restore edersen “para lazım- gider”, bina yaparsan  “Para gelir” mi?  Buraya yapılan tek bir yapı izni, arkasından  yüzlerce yapıyı getirir.. Eğirdir de yapı yapılmasına izin verilmeyen  bir çok göl kıyı kesimi, dağlar, kamu yararı denilip sanki başka yer kalmamış gibi, oralara SAĞLIK OCAGI , MÜFTÜLÜK BİNASI- CAMİİ- POLİS KARAKOLU yapılarak yol açıldı. Bu yapıların arkasından,  yasal olmayan  yüzlerce bina geldi.  Kimisi bunu seçim propagandası yaptı…Beni seçerseniz yaptı… Tapu vereceğim dedi, kimi bu binaları yıkacam dedi…Her birinin tapusu yıllar sonra veridi.. Yukarıdaki yol- taktik!- açılmasaydı buraya yüzlerce bina yapılamazdı.. Tren garının akıbeti de   böyle olabilecektir… Bunları söylediğimiz de  aman “okula.. camiye, karakola karşımısın? …..? denilmekte!!!
  Karşı değilim, karşı olduğum bu yerler Eğirdirimizin doğa ve tarih yönünden  korunması gereken yerleri , “yasaların arkasından dolanılmasın, sahtecilik olmasın”,  kentin imar  planlaması rant-  günlük düşüncelerle değil, gelecek kuşakları da içine alacak şekilde planlansın.. Yap boz- taşı  olasın…Doğrusu-bilinçlisi yapılsın….
   Camiye, Üniversiteye, yola Karşımsın? İşte bu  da “Tarih ve Üniversite çelişki olur mu?” ya benzemekte. Algı sanatı;  kendi algısını yaratıp toplumsal kitleleri bu algı etrafında toparlama …. derdine  almış başını gitmiş bir durum, değil mi?;
Üniversite Yerleşkeleri Bütünlük içerisinde olur, Eğirdir de kurulması belli olmayan Üniversite için şimdiden Tarihi Tren Garı için harekete geçmemeli. Eğirdir de Üniversite Yerleşkesi için kesinlikle yer sorunu yoktur, Tarihi Tren Garının restorasyonu içinde oranın Üniversite yapılmasına ihtiyacı yoktur. Üniversite yerleşkelerini bölmeye gerek yoktur.. Çünkü Eğirdir de Üniversite Kurulacağına karar verilirse ; Eğirdir de Üniversite için yer ve para bağış sözü veren hemşerilerimiz var.  Öyleyse niye TARİHİ TREN  GARI????
       SAKİN KENT, DAĞASIYLA- TARİHİYLE, RUHUYLA OLUNUR ve YAŞAR…!..
      Her kentin geçmişinden gelen, kentin tarihi, yerel özellikleri gibi unsurlarından oluşan bir ruhu vardır… Kentin doğasına, esnafına, kültürüne, tarihine, yemeklerine, ürünlerine saygı duyarak bir kalkınma sahip çıkarak geliştirmesi sosyal ve ekonomik hayatın canlanması kentin ayakta kalması için şarttır… Kentimin; doğasına tarihine kültürüne, anısına, dokunma! Eğirdir’imizin  belleği, kimliği olan, Tarihi Tren Garı;  tarihi, kültürü, anısı ve doğasıyla; Tarih-Tabiat Müzesi olsun…
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —