Gül Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Boyacı, Kanal 32 televizyonunda yayımlanan Basın Kulübü programında çok tartışılacak bir talepte daha bulundu. Boyacı, Şehir Hastanesi çevresinde trafiği rahatlatmak ve Isparta’nın gelecekteki şehirleşmesini doğru planlamak için atıl durumda bulunan Yeni Sanayi altından geçen demiryolu ve tren garının kaldırılmasının faydalı olacağını söyledi.
281. CADDE AÇILDI TRAFİK YÜZDE 35 RAHATLADI
Boyacı açıklamasında 281. Caddeni açılış sürecini anlatarak “281. caddenin devamındaki yolun açılması için basında çok yazıldı. Biz de belediye başkanımıza bu konuda çıktık. Sayın belediye başkanımız geldi inceledi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün oradan 14 metre boyunda yolumuzu açtı. Migros Kavşağı bu sayede yüzde 35 rahatladı. O bölgede DSİ burayı yapamam ihaleye çıkarmam lazım dedi. Hemen Süreyya Beyi ve Sayın Valimizi aradım. Sonra da Ali Bolat beyi aradım. Bu Isparta sorunu. DSİ 20 metre yaparız dedi, kabul etmedik ve 40 metreye çıktı. Süreyya bey, sayın valimizle birlikte DSİ Müdürünü aradı, talimatla 15 gün içerisinde 40 metre yol bitti. Yerel yönetimle hükümetimizin diyalogu burada ortaya çıktı.” dedi.
DSİ YOLU 2 METRE TERK ETMELİ
281. caddenin işlevinin artması için DSİ tarafından yol terki yapılmasının gerektiğini belirten Mehmet Boyacı, “Ama burada bir eksiğimiz kaldı. Park Bahçelerin orada DSİ 2 metre geri çekmesi lazım. Bu konuyu sayın valimize ve sayın Süreyya beye anlatacağım. Buradaki ağaçlara belediye başkanımız dokunmayacak. Burası kepçe ile açılacak. Eğirdir tarafından gelen arabalar hastane önünde durunca trafik tıkanıyor. Bu yol açılınca sorun çözülecek. İçim kan ağlıyor. DSİ yoldan 2 metre terk edecek. Burada hiçbir şey yıkılmayacak. Burası açıldığı zaman yüzde 80 trafik azalmazsa takdir sizin. Asker aileleri geldiği zaman arabalarını buraya park ediyorlar” diye konuştu.
YOL AÇILSIN DİYE KOOPERATİF 53 BİN TL HARCADI
281. caddenin açılışı için yoğun çaba harcayan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’e teşekkür eden Boyacı, “Sanayimizin içerisinde 2,5 km demiryolu var. Yolun açılma sürecinde defalarca yazdık ve 16 kez Ankara’ya gittik. 2011 yılında buraya dilekçe yazılsaymış, hiçbir masrafsız demiryolunun oradan aynı TOKİ’nin oradaki yol gibi açılacakmış. Ama şartlar ağırlaşmış. Ankara’da Karayolları’nda sayın belediye başkanımızın yetiştirdiği bir eleman bulduk, kendisi bize destek oldu. Kendisi projeye baktı. Baktık olmuyor en sonda bir madde bulduk. Sayın belediye başkanımıza çıktık, buranın açılması lazım dedik. Dosyalarımızı hazırladık, Karayolları, Devlet Demir Yolları ve Ulaştırma Bakanlığı’na elden ulaştırdık. Fakat Devlet Demir Yolları’nda tıkandık, kaldık. Süreyya bey Devlet Demir Yolları Afyonkarahisar 7. Bölge Müdürü’ne talimat verdi. Bunun üzerine Belediye Başkanımızla protokol yapılması gerekiyordu. Belediye başkanımız altyapısını üstleneyim dedi. Raylar için kooperatif olarak 53 bin lira harcadık. Sayın belediye başkanımız eksi 7’de buranın altyapısını tamamladık” ifadelerini kullandı.
HASTANE AÇILDI AMA ETRAFINDA TRAFİK SORUNU VAR
Isparta şehir içinde kalan ve şuan kullanımı bulunmayan Demiryolu hattı ile tren garının kaldırılmasının Isparta’nın önünü açacağını belirten Mehmet Boyacı “Tren yolunu kaldırsak yeni yapılacak otogarın yanına götürsek nasıl olur? Bir tane tren geliyor. Tren garı kalksın deyince Isparta’yı terk etsin demiyoruz. Ama taşınabilir. Bana kızacaklar ama karayollarının 12 bin metrekare yeri var. Karayolları da DSİ’nin oraya gitse ve orada kaldırılsa iyi olur. Şehircilik açısından bu olmalı. Daha önce defalarca yol dedik. Hastane bitti, güzel bir eser ortaya çıktı. Ama etrafına bakarsan trafik sorunu var. Çaresiz var işte, bir telefon, çaresi bulundu” şeklinde konuştu.
İŞ YAPANIN ELİNİ DE AYAĞINI DA ÖPERİM
Gül Küçük Sanayi Sitesi içindeki TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yurt sorunun acilen çözülmesi gerektiğini bildiren Boyacı, “İş yapanın elini de ayağını da öperim. Isparta’da Kent Konseyi’nin bu iş için toplanmasını istiyorum. Geçen gün Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Isparta’ya meslek liselerini anlatsın diye bir temsilci yolladı. 2011’den beri ara eleman sıkıntısı var diyorlar. Eleman çok. Çok eleman var. Toplantılarda bunu herkese duyurmamız lazım. Yukarıda bir köyümüz var. Bir gün oraya gittik, kızın kafası 3 numara tıraş. Orada okulların fayanslarını yaptık. Oradaki çocukları sanayiye getirdik. Çocuklar tabakhanede 10 liraya çalışmaya alışmışlar. Okuyacak adam da çok, köyden gelecek adam da çok. Yeter ki elinden tutun” dedi.