Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

‘Tüccarlar üreticiyi gitmekle korkutuyor’

‘Tüccarlar üreticiyi gitmekle korkutuyor’

ISPARTA 23.08.2017 05:27:00 0
‘Tüccarlar üreticiyi gitmekle korkutuyor’
Ürettiği domates ile Türkiye piyasasında adını duyuran Deregümü Köyünde, son yılların en kötü sezonu yaşandığını açıklayan Muhtar Osman Katırcı, tüccarların da fiyatı daha da düşürmek adına farklı söylemleri olduğunu söyledi.
Deregümü muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Katırcı, domatesin üreticiden alım fiyatlarının taban yaptığını söyleyerek “Şu anda köyümüzde üreticiler zararına ürünlerini satıyor. Satış fiyatları üretim maliyetlerini karşılamıyor” dedi.
ÇEVRE İLLERDE DAHA UCUZA ÜRÜN BULABİLECEKLERİ SAVUNUYORLAR
Ürettiği domates ile Türkiye piyasasında adını duyuran Deregümü Köyünde, son yılların en kötü sezonu yaşandığını açıklayan Muhtar Osman Katırcı, “Köyümüzde domates üretimi yayla şartlarında yapılıyor. Yayla şartlarında üretim yapılması tüccarların ilgisini çekiyor ve bu yüzden yıllardır Deregümü’ye domates almak için geliyorlar. Ama fiyatları düşürebilmek için çevre illerde de üretim yapıldığını yüksek fiyattan domates alamayacaklarını ve çevre illerde daha ucuza ürün bulabilecekleri savunuyorlar. Üreticimiz Deregümü’den tüccarın çekileceğinde nasıl bir sorunla karşı karşıya kalacağının farkında olduğu için zararına olsa tüccara ürün satıyor” dedi.
BU YIL ÜRÜN FAZLA
Deregümü’deki örtü altı üretimin her geçen yıl arttığını belirten Muhtar Osman Katıcı “Deregümü’de her yıl örtü altı domates üretimi artıyor. Bu yıl da yeni 100-150 dönüm kadar alanda daha sera kuruldu. Toplamda Deregümü’de 2 bin dönümün üzerinde bir alanda örtü altı domates üretimi yapılıyor. Bu yıl hava şartlarının iyi gitmesi ve herhangi bir doğa olayı ile açıkta üretilen ürünlerin zarar görmemesi nedeniyle üretim bir hayli fazlalaştı. Bunların yanısıra çevre illerde de yeni bir çok alanda örtü altı tarıma geçildi. Bununda piyasayı düşüren etkenler arasında sayabiliriz” dedi.
KESME ÇİÇEĞİN PİYASASI SABİT                       
Kesme çiçekçilikte piyasanın sabit olduğunu belirten Katırcı “köyümüzden çok fazla kesme çiçekçilik yapan kişi yok. Maliyetinin fazla olması, yetiştirmenin güç olması, soğuk hava deposu ve seçim alanı gibi yerler istemesi nedeniyle ya dışardan yatırımcılar yada köyümüzden birkaç büyük yatırımcı kesme çiçek işi yapıyor. Ama bu yıl köyümüzden bir kişi daha 20-25 dönüm bir alanda kesme çiçek üretimine başladı. Toplamda 300 dönümün üzerinde bir alanda da kesme çiçek yani karanfil üretimi yapılıyor. Kesilip paketlenen kesme çiçekler ise Romanya gibi ülkelere ihraç ediyor. Karanfilde pazarlama ve Pazar bulma gibi sıkıntılar yok zaten alıcıları sabit” şeklinde konuştu.
HER YIL YENİ BİR ZARARLI TÜRÜYOR
Seralarda her yıl yeni bir hastalık yada virüsün türediğini söyleyen Muhtar Osman Katırcı “geçen yılda spatut diye bir virüs türedi. Domates yetişiyor. İkinci, üçüncü boğumdan sonra tepeden kurumaya başlıyordu. Bu yıl ise yaz ayları başında yağışların çok olması ve nemin yüksekliğinden dolayı yapraklarda mantar ve küf hastalıkları mücadele ettik. Çiftçilerimiz diktikleri fideleri söküp yeniden fide dikmek zorunda kaldılar” dedi.
BORSA SİSTEMİ DEVAM EDİYOR
3 yıl önce uygulanmaya başlayan başlanan domates borsası sisteminin oturduğunu söyleyen Muhtar Osman Katırcı “bu yıl borsa komisyonundan üreticileri çıkardık. Onun yerine üreticiyi temsilen köyümüzdeki müstahsiller ile kooperatif başkanlarını aldık. Borsa sistemi kurmamızın sebebi tüccar ile üretici arasında denge oluşturmak. Yani ne üretici nede tüccar zarar etmesin ve bir kazanç elde edilirse bu bölüşülsün istedik. Şimdi sitem oturunca bizi Tokat’tan, Eskişehir’den, Uşak’tan arayanlar oluyor. Oralarda da örtü altı domates üretimi yapıldığını ve bizdeki fiyatın nasıl belirlendiğini sorarak fikrimizi alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °