İyi Parti Belediye Başkan Adayı Ahmet Tural, deprem felaketinin birinci yıldönümünde, kentsel dönüşüm vurgusu yaptı. Tural “Paydaşlarımızla işbirliğiyle Isparta deprem mastır planını hazırlayacağız. Bina güçlendirme çalışmaları etkin şekilde yürütülecek. Risk en aza indirilip, insanımızın güvenle evinde oturması sağlanacak” dedi.
İyi Parti Belediye Başkan Adayı Ahmet Tural, yakın tarihimizin en büyük yıkımlarından birine sebep olan ve 11 ili etkisi altına alan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin yıldönümünde önemli açıklamalar da bulundu. Isparta’nın birinci derece deprem kuşağında olduğunu belirten Tural, göreve geldiklerinde deprem riskini en aza indirmek için yapacakları çalışmaları anlattı.
ÖNLEMLERİN HALEN
ALINMADIĞINI GÖRÜYORUZ
Başkan Adayı Tural, “Bugün 6 Şubat. 11 ili vuran resmi rakamlara göre 50 binin, Sayın Bakanın ifadesiyle 100 binin üzerinde canımızı toprağa verdiğimiz, yüzbinlerce vatandaşımızın yaralandığı, çok sayıda binanın yıkılıp hasar gördüğü büyük felaketin yıldönümü. Ülkemizin deprem gerçeğini bildiğimiz halde, ne kadar büyük risk ve tehlike altında olduğumuzu gördük. Yaşadığımız tecrübelere rağmen halen daha hataların yapıldığını, önlem alınamadığını görüyoruz. Deprem bir doğa olayıdır. Oluşumuna engel olmak imkânsızıdır; afetin önüne geçmekse, ancak yıkıma dirençli yapılaşma kültürüyle mümkündür. Ispartamız birinci derece deprem kuşağındadır. Uzmanlar, Isparta’nın çevresindeki fay hatlarının tehlike oluşturabileceğini özellikle Burdur fayında meydana gelecek büyük ölçekli bir depremin hasara neden olabileceği belirtmektedir. Mimarlar Odamızın tespitine göre de ilimizdeki binalarda yaşayan insanlarımız büyük risk altındadır. Yapılması gereken, zemin özellikleri çalışmalarını ortaya koymak, mevcut yapı stokumuzun deprem performans testlerini belirlemek ve bunları deprem mastır planı dahilinde analiz etmektir. Ancak, yerel yönetimler tarafından ne yazık ki bu konuda yapılmış somut bir çalışma bulunmamaktadır. Uzmanlar Isparta’nın zayıf zeminine dikkat çekmektedir. Bu nedenle yerel yönetimlerce Jeoloji, Jeofizik, İnşaat, Mimarlar Odası gibi tüm paydaşların işbirliği ile zemin etüt çalışmalarının yapılması gerekmektedir” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
MÜDÜRLÜĞÜ KURULACAK
6 Şubattan alınacak dersin; kayıplarımızı, yıkımları kader olmaktan çıkartıp, topluma “güvenli bir yaşam kültürünü” aşılamak olduğunu kaydeden Tural “İyi Belediyecilikte amacına uygun kentsel dönüşüm, deprem mevzuatlarını dikkate almak ve denetim mekanizmasını çalıştırmak vardır. Bizler göreve geldiğimizde yeni imar alanları açmayacağız. Dönüşümü özendirerek, ada bazlı kentsel dönüşüme önem vereceğiz ve şehrimizi yeniden dizayn edeceğiz. İlk yapacağımız işlerden biri de Belediye Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurmak olacak. Hazırlayacağımız deprem mastır planı ile yapı envanteri çıkarılacak ve bu veriler bizlere yol gösterecek. Bina güçlendirme çalışmaları da etkin şekilde yürütülecek. Risk en aza indirilip, insanımızın güvenle evinde oturması sağlanacak. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarını kaybeden, yerleri-yurtları yıkılan vatandaşlarımızın tarifi-telafisi imkânsız acılarını paylaşıyorum. Afetsiz geçen huzur içinde bir hayat, güven dolu sağlıklı yarınlar diliyorum” diye konuştu.