Isparta İşitme Engelliler Derneği ve Spor Kulübü Başkanı İbrahim Yavuz, tüm işitme engellilerin Türk İşaret Dili Bayramını kutladığını belirterek; “7’ den 70’e toplumumuzun tüm bireylerin bizi anladığı, sağır kültürünün kavrandığı engelsiz günler diliyorum” dedi.
YAVUZ; “TÜRK İŞARET DİLİ
BAYRAMI 13 YILDIR KUTLANIYOR”
Isparta İşitme Engelliler Derneği ve Spor Kulübü Başkanı İbrahim Yavuz, 7 Haziran Türk İşaret Dili Bayramı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Başkan Yavuz açıklamasında; “Bilindiği üzere ülkemizde 7 – 8 Haziran 2007’ de ilk kez Türk İşaret Dili Çalıştayı düzenlenmiş ve dönemin Aileden Sorumlu Devlet Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve TDK Başkan’larının katılımlarıyla düzenlenen bu Çalıştay da Türk İşaret Dilli Parmak ABC’sinin çift elle yapılması oy çokluğu ile kararlaştırılmış, işaretler tek tek belirlenmiş ve Türk İşaret Dili ile ilgili olarak çeşitli kararlar alınmıştır. Bu doğrultuda ülkemizde 13 yıldır 7 Haziran tarihi ‘Türk İşaret Dili Bayramı’ olarak kutlanmaktadır.
“BU GÜNÜ GELENEKSEL
HALE GETİRMEK İSTİYORUZ”
Bu doğrultuda; eski adıyla sağır yeni adıyla işitme engelli bireylerde işaret dilinde farkındalık geliştirmek ve sağır kültürünü topluma yaymak amacıyla her yıl söz konusu Çalıştayın başladığı tarih olan 7 Haziran’da geleneksel olarak ülkemizde 81 ilde sivil toplum kuruluşları olarak Türk İşaret Dili Bayramı kutluyoruz” dedi.
“YAPILAN ÇALIŞMALARLA
UMUTLARIMIZ YEŞERİYOR”
Başkan Yavuz, konuşmasının devamında; “Isparta İşitme Engelliler Derneği ailesi olarak isteğimiz, işaret dilinin ülkemizde zorunlu bir dil olarak kabul edilmesi, işaret dilinin konuşan bireylerce de benimsenmesi ve içselleştirilmesi, işaret dilinin örgün eğitimlerde zorunlu bir ders olarak okutulmasıdır. Son yıllarda ülkemizde işaret diline verilen önemin artması, üniversitelerin birçok bölümlerinde zorunlu dil olarak kabul edilmesi, yaygın eğitim kollarında işaret dili kurslarının yaygınlaştırılması, yine istihdam alanında işaret dili öğreticilerinin arttırılarak ülkemize katma değer yaratılması, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 81 ilde işaret dili tercümanlarının bünyesine yerleştirilmesi ve İşaret dili materyaller noktasında çeşitli projelerin geliştirilmesi ve uygulanması, EBA kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitim ile işaret dili eğitimlerine başlaması gibi somut, uygulanabilir, geliştirilebilir çalışmalar yapılmaktadır.Bu tür uygulamalar bizim umutlarımızı yeşertmekte ana dilimiz olan işaret dilinin toplumsal entegrasyonun başarılı bir evreden geçtiğini görmemize vesile olmaktadır.
“İŞİTME ENGELLİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
YAPAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Bugüne kadar yapılan hizmetleri bizlerde yakından takip ediyor, emekleri geçen tüm yetkililere şükranlarımızı sunuyoruz. Isparta İşitme Engelliler Derneği olarak üyelerimiz ve gönüllerimizin katılımıyla sosyal mesafe kurallarına uyarak ve gerekli tedbirlerimizi alarak bu yılda salgına rağmen Türk İşaret Dili Bayramını kutluyoruz. Bu salgını millet olarak yeneceğimize inancımız tamdır. Bu vesileyle hepinize teşekkürlerimi sunuyor, 7’ den 70’ e toplumumuzun tüm bireylerin bizi anladığı, sağır kültürünün kavrandığı engelsiz günler diliyorum” dedi.