Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Türkiye Genelinde Sağlık Çalışanları İş Bırakma Eylemi Yaptı; Doktorlar İş Bıraktı!

Türkiye Genelinde Sağlık Çalışanları İş Bırakma Eylemi Yaptı; Doktorlar İş Bıraktı!

ISPARTA 15.12.2021 13:18:00 0
Türkiye Genelinde Sağlık Çalışanları İş Bırakma Eylemi Yaptı;
Doktorlar İş Bıraktı!
Hekimler ve sağlık emekçileri yoksullaşmaya, ağır çalışma koşullarına, sağlığın piyasalaştırılmasına ve iktidarın çalışanlar arasındaki iş barışını bozmaya yönelik girişimlerine karşı bugün tüm yurtta Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde ‘İş Bırakma Eylemi’ yaptı. Söz konusu eyleme Isparta – Burdur Tabipler Odası mensuplarından Burdur’da görev yapan doktorlar tam kadro katılırken, Isparta’dan ise katılım olmaması dikkat çekti.
 
Isparta – Burdur Tabipler Odası tarafından Burdur’da düzenlenen eylem çerçevesinde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane önünde bir araya geldi.
Türkiye'nin gündeminde asgari ücret zammı varken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doktorlara 2 bin 500 ila 5 bin TL arasında maaş zammı ve özlük haklarında iyileşme müjdesi vermişti. Koca'nın bu açıklaması bayram havası yaratırken, TBMM'de bütçe görüşmelerinin devam etmesi ve alınan zam kararlarının daha kapsamlı hale getirilmesi için düzenleme, Genel Kurul'dan komisyona geri çekildi.
TAM GÜN İŞ BIRAKTILAR
14 Kasım'da yarım gün grev yapan doktorlar bugün tam gün iş bıraktı. TTB, grev kapsamında emekliliğe yansıyan temel ücret, 7200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı istiyor.
KARAHAN; SAĞLIK EMEKÇİLERİ
YOKSULLUKLA KARŞI KARŞIYA BIRAKILMIŞTIR”
Bugün Burdur Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirilen eylemde konuşan Isparta – Burdur Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nermin Karahan şunları söyledi; “Yönetimin uyguladığı şimdi yaşadığımız sağlık sistemi toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini almıştır. Bu sistemin yürütülmesi olanaksızlaşmıştır. Koronavirüs salgını mevcut sağlık sisteminin, toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske attığını çok acı bir şekilde önümüze koymuştur. Halkın sağlığını tehlikeye atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri, özel sağlık işletmeleri salgın döneminde dahi bu anlayışlı davranmamış hekimleri ve sağlık çalışanların hayatını zorlamıştır. Salgın döneminde bu süreçte yüzbinlerce insanımız, yüzlerce sağlık çalışanı yaşamını yitirmiştir. Sağlık emekçileri salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır. Sağlık çalışanları “artık bu şartlarda çalışamıyoruz” diyerek istifa ederken, emekli olurken; genç hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık emekçileri yurtdışına göç etmiştir. Tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için Sağlık Bakanı’yla görüşme taleplerimizi defalarca ilettik. Sağlık Bakanı’nın hekimlerin, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını, sağlık ve yaşam sorunlarını, toplum sağlığını sağlık emek meslek örgütleriyle konuşmasından daha doğal ne olabilir? Bu görüşme taleplerini karşılamak Sağlık Bakanı’nın bizlere ve topluma karşı sorumluluğu değil midir? Artık yaşamımıza bile mâl olan bunca sorunumuzu duymazdan, görmezden gelen yöneticiler, aslında her şeyi görmektedir ve bilmektedir. Yaşanan sorunları ne yazık ki pandemi döneminde çok daha belirgin olan SALGIN’ı değil ALGI’yı yönetmeye çalışarak sorunlarımızı çözemeyiz. Bunun en son örneği de hekimlerin, sağlık çalışanlarının artık yoksulluk sınırının çok altına düşmüş; eğitimlerine göre açlık sınırına kadar gerilemiş gelirleri ve özlük hakları ile ilgili düzenleme yapacağı iddiasıyla getirdikleri yasa tasarısıdır. Ancak yasa tasarısı TBMM’ye getirildiği gibi hızla geri çekilmiştir.
“YAPILAN DÜZENLEME İLE HEKİM ÜCRETLERİ
YOKSULLUK SINIRINA BİLE ULAŞAMAMAKTADIR”
Daha önce Meclis'te bütün partilerin oybirliğiyle getirilen düzenleme, 11 Aralık tarihinde bir kez daha komisyona getirilmiş ve içtüzüğe aykırı olarak komisyon başkanının imzasıyla geri çekilmiştir. Bizler tasarının yeterli olmadığını, bütüncül olmadığını, tüm sağlık çalışanlarını, tüm hekimleri kapsamadığını belirtirken bu teklif bile bize fazla görülmüş; ne zaman tekrar Meclis’e getirileceği, varsa eksiklerin yasa tasarısına eklenerek neden tamamlanmadığı gibi sorular havada bırakılarak usule aykırı bir şekilde geri çekilmiştir Sağlık ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Yapılan işin niteliği, riski, eğitim düzeyi ve yoksulluk sınırı gibi daha birçok kriter ele alındığında yapılan düzenlemenin bile yetersiz olduğunu ifade ettik. Yapılan düzenleme ile hekim ücretleri yoksulluk sınırına bile ulaşamamaktadır. Yöneticilere belirtmek isteriz ki emekli hekimlere vereceğiniz ücret yüksek değildir; çalışanlara verdiğiniz ücret düşüktür. Sağlık ekip işidir; ekibin her bir üyesi, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak, iş barışı bozulmadan çalışmak istemektedir. Ekonomi de sağlık gibi iflas etmiş durumdadır ve maaşlarımız açlık sınırının dahi altındadır. TBMM’de yaşanan bunca süreçte Sağlık Bakanı’na defalarca, yeniden yeniden seslenilmiştir. İktidara ve Sağlık Bakanlığına çeşitli açıklama, eylem ve yürüyüşlerle anlatmaya çalıştık yine söylüyoruz.
“EMEK BİZİM İSE SÖZ DE BİZİMDİR”
Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin böyle/daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için artık G(ö)REV zamanıdır. Bu günkü yaptığımız eylem; • Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir. • Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir. • Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edilmeyeceğimiz güvenceli çalışabilme talebimiz içindir. • Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir. • COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması, her yıla 120 gün yıpranma payı içindir, • Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir. Bu G(ö)REV emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Artık toplumun, sağlık çalışanların çığlığına kulak verilmelidir. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir. Kısacası Emek Bizim ise Söz de Bizimdir!” dedi.
DOKTORLARIN EYLEMİNDEN GÖRÜNTÜLER; 



 

Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °