Tarih: 26.02.2019 10:38
Türkiye Helal Turizm alanında Dünya Markası olabilecek altyapıya sahip
Süleyman Demirel Üniversitesi, Uluslararası Helal Turizm Derneği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin işbirliği, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteği ile gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk Helal Turizm Durum Analiz Çalıştayı'nda Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) genel şemsiyesi altında 'Helal Turizm' ile ilgili bir birimin teşekkül ettirilmesine vurgu yapıldı.
-''Türkiye Helal Turizm Yönetmeliği'' yayınlanmalı
Türkiye'nin ilk Helal Turizm Çalıştayı 22-24 Şubat tarihleri arasında; Süleyman Demirel Üniversitesi Helal Turizm Uygulama ve Araştırma Merkezi (HETURAM), Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) işbirlikleri ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) destekleri ile tertip edildi.
Çalıştay'da Türkiye'nin Helal Turizm açısından mevcut durumu, güçlü ve zayıf yönleri, karşı karşıya olduğu fırsat ve riskleri analiz edildi.
Helal Turizm Analiz Çalıştayı'na, Helal Turizm alanı ile ilgili olarak başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) olmak üzere; Türk Standartları Enstitüsü (TSE), İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İslam İşbirliği Teşkilâtı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK/COMCEC), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD),Uluslararası Helal Turizm Derneği'nden (IHATO) üst düzey yetkililer katıldı.
İlk gün SDÜ HETURAM Müdürü Doç. Dr. Ömer Akgün Tekin, IHATO Genel Sekreteri Emrullah Ahmet Turhan, IHATO Başkanı Yusuf Gerçeker, MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Boğaçhan Göksu, BAKA Genel Sekreteri Abdullah Madenci, TSE Genel Sekreter Yardımcısı İlhami Aktürk, İslam Ülkeleri Standart ve Metroloji Enstitüsü Genel Sekreteri İhsan Övüt, HAK Başkanı Zafer Soylu, MÜSİAD Genel Başkan Vekili Mahmut Asmalı ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu açılış konuşmaları gerçekleşti.
İkinci gün ise, Türkiye'nin helal turizm açısından güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditleri; akademisyenler, paydaş kamu kurumları, sektör profesyonellerinden oluşan 72 kişilik bir uzman ekip ile 9 ayrı çalıştay masasında incelendi.
Birinci ve ikinci oturumlar sonunda dört boyut altında toplam 720 madde belirlendi. Çalıştayın üçüncü oturumunda ise bu maddeler 129 madde halinde özetlendi. İlgili maddelere son halinin verilmesi için kurumlara görüş sorulmasına karar verildi. 15 günlük süreç sonunda kurumlardan gelecek görüş ve değerlendirmelerin de eklenmesi ile çalıştay raporunun paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.
Helal Turizm Durum Analiz Çalıştayı'nda vurgu yapılan temalara ana hatları ile yakın plan yapıyoruz:
-Türkiye özelinde yapılması gereken çalışmalar:
» 'Helal Turizm Yönetmeliği' hazırlanması
» 'Helal Turizm Ekosistemi Standartları' belirlenmesi
» Kültür ve Turizm Bakanlığı genel şemsiyesi altında konuya ilişkin 'Koordinasyon Birimi' oluşturulması
» Genel ölçekte Türkiye Cumhuriyeti'nin tanıtım stratejilerinde 'Helal Turizm' başlığına da yer verilmesi
» Otonom bir 'Helal Turizm Stratejik Plan' hazırlanması
» 'Kış Sporları', 'Yayla', 'Gastronomi', 'Kruvaziyer' vd. şeklinde 'Helal Turizm' çeşitlerinin geliştirilmesi
» Helal Turizm faaliyetlerinin yalnızca otelcilik hizmetleri ile sınırlı bırakılmaması… Seyahat acenteleri, yiyecek-içecek, ulaştırma, rekreasyon işletmelerine de yaygınlaştırılarak bir 'Helal Turizm Hizmet Zinciri' yapılandırılması
» 'Helal Turizm Profili' hazırlanması için biliminsanlarının gerçekleştireceği akademik çalışmalara destek sağlanması
» Helal Turizm alanında kalifiye ve eğitimli insan kaynağı ihtiyacının giderilmesine yönelik çözümler geliştirilmesi
-Evrensel ölçekte yapılması gereken çalışmalar:
» Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) genel şemsiyesi altında 'Helal Turizm' ile ilgili bir birimin teşekkül ettirilmesi
» Her yıl Berlin'de (Almanya) düzenlenen 'ITB' 'Dünya'nın en Büyük Fuarı' olarak nitelendiriliyor. ITB 2019 Berlin Fuarı'nın tematik konusu da ''Helal Turizm'' olarak seçildi. Bu bağlamda Türkiye'nin bu konuya katkı sağlaması
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —