SDÜ ve Dokuz Eylül Üniversitesi ortaklığında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından desteklenen, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün de katkı sunduğu 3.4 milyon TL bütçeli proje başarılı bir şekilde tamamlandı. Pilot havza Büyük Menderes için ''İyi Ekolojik Durum'' Su Çerçeve Direktifi'ne (SÇD) uyumlu bir şekilde tüm Türkiye sathında da uygulanacak
-Temiz su ve iyi ekoloji için
Süleyman Demirel Üniversitesi'nin yöneticiliğini Dokuz Eylül Üniversitesi'nin yürütücülüğünü üstlendiği ''
Yerüstü, Kıyı ve Geçiş Sularında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesine Yönelik Metodolojinin Geliştirilmesi: Büyük Menderes Havzası Pilot Çalışması'' başlıklı proje başarılı bir şekilde tamamlandı.
Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK)- KAMAG- 1007 Programı tarafından desteklenen; Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün de katkı sunduğu proje çıktıları Türkiye çapındaki tüm alanlarda uygulanacak.
SDÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Su Enstitüsü Müdürü ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Şehnaz Şener, 2013'te başlatılan bilimsel çalışmaların başarılı bir şekilde sonuçlandırıldığını kaydetti.
Şener, 3.4 milyon TL bütçesi olan projenin disiplinler arası bir çalışma olarak hayata geçirildiğini kaydetti. Proje kapsamında SDÜ'den 22 araştırmacı ve 37 bursiyerin, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden ise 9 araştırmacı ve 15 bursiyerin görev aldığını anlatan Şener, şöyle dedi:
''Sanayileşme, nüfus artışı, kuraklık, endüstri ve tarımsal faaliyetler sonucu olarak ortaya çıkan kirlilik nedeniyle global açıdan tatlı su kaynakları hızla azalmaktadır. Su kaynaklarının korunması için yayınlanan Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifinin (SÇD) temel odak noktası, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini sağlamaktır. Burada temel hedef iyi bir su durumu elde etmektir. İnsan sağlığının, su kaynaklarının, doğal ekosistemlerin ve biyolojik değişikliğin korunması, yerüstü, kıyı ve geçiş sularının ''iyi ekolojik durum'' ve ''iyi kimyasal durum'' hedeflerine ulaşılmasına bağlıdır.
-Şener: ''Metodoloji Türkiye'deki tüm havzalarda uygulanacak''
Bu bilgiler ışığında, Büyük Menderes Havzası'ndaki su kütlelerinin kimyasal, biyolojik ve hidro-morfolojik durumu tespit edildi. AB Su Çerçeve Direktifi'ne uyumlu bir şekilde ekolojik ve kimyasal sınıflandırma yapıldı. Bu bilgiler ışığında havzanın korunması ve iyileştirilmesi için gerekli çevresel hedefler, deşarj kriterleri, önlem programları belirlendi.
Böylelikle pilot Havza için ortaya konulan bu metodoloji ile Türkiye'deki diğer Havzaların Yönetimi de tamamlanacaktır.''
Projeye ilişkin detaylı bilgi için:
http://sue.sdu.edu.tr/tubitakkamag/tr/