Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

''Türkiye'nin Sanat Elçisi'' Suna Kan artık SDÜ'nün bir parçası

''Türkiye'nin Sanat Elçisi'' Suna Kan artık SDÜ'nün bir parçası

ISPARTA 17.05.2018 08:11:00 0
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Senatosu, Keman Virtüözü, Devlet Sanatçısı Suna Kan'a ''Fahri Doktora'' verdi.
-Hamamönü'nden Roma'ya uzanan başarılı bir ömür
Suna Kan: ''Bastona mahkûm kaldım. Önemli değil. Kafam işliyor. Konuşabiliyorum. Okuduğumu anlayabiliyorum. Düşünebiliyorum. Hatta fazla düşünebiliyorum. 75 yıllık sanat hayatımda Anadolu konserleri bana çok değer kattı. Klasik Batı Müziği konserlerine gidin. Bazen 'anlamıyoruz' diyorlar. Önemli olan 'alışmak'tır. Sanat insanı ''iyi insan'' yapar. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı: ''Ülkemize ve gençlerimize kültürel ve sanatsal alanda kattığınız değerler için teşekkür ederiz.''
 
-Azim, sevgi ve başarılarla dolu bir hayat: Suna Kan
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 'Türkiye'nin Sanat Elçisi', Ankara Oda Orkestrası'nın Kurucu Üyesi Suna Kan'a Senato kararı ile ''Fahri Doktora'' Payesi takdim etti. Ankara'nın Hamamönü Semti'nden Roma ve Paris'e uzanan evrensel ve ilham verici bir başarı hikâyesi yazan Keman Virtüözü ve Devlet Sanatçısı (1971) Suna Kan, SDÜ'nün bir akademisyeni oldu.
Fahri Doktora Payesi Töreni öncesinde başarılı akademisyen ve sanatçılar Cana Gülmen ve Suat Aşkın bir dinleti sundu.
Ardından Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölüm Başkanlığı ve Radyo Televizyon Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ortak yapıtı olan Keman Virtüözü; Devlet Sanatçısı Suna Kan ile gerçekleştirilen belgesel söyleşi izlendi.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Keman Virtüözü Suna Kan'ın ülkemize ve gençlerimize kültürel ve sanatsal alanda önemli değerler kattığını söyledi. Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, şöyle dedi:
''Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Başkanlığı'nın ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı'nın teklifi, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Senatosu'nun 8 Mart 2018 tarih ve 488- 12 A sayılı olurları ile Dünya'nın sayılı keman virtüözlerinden biri olan, ülkemizde ve yurtdışında birçok müzik icracısının ve eğitimcisinin rol modeli, ülkemizi klasik batı müziği sahasında başarıyla temsil ederek ''Devlet Sanatçısı'' unvanını alan Türkiye'nin kültür- sanat elçisi olarak dışarıda da bizi başarıyla temsil eden keman ve sanatıyla genç nesillere yeni ufuklar açan Suna Kan'a müzik sahasında, çağdaş, yenilikçi çabaları ülkemizin tanıtımına yaptığı katkı nedeniyle ''Fahri Doktora'' verilmesi kararlaştırılmıştır.
Ülkemize ve gençlerimize kültürel ve sanatsal alanda kattığınız değerler için Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) adına teşekkür eder, başarılı ve yol gösterici çalışmalarınızın devamını dileriz.''
-Anadolu hayatıma büyük değerler kazandırdı
Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı'nın elinden 'Biniş' giydikten sonra söz alan Suna Kan, duygu ve düşüncelerini öğrenciler ve biliminsanları ile paylaştı.
Ankara'nın Hamamönü Mahallesi'nden Roma'ya; Paris'e uzanan hayatından kesitler paylaşan Suna Kan, gençlere de bir dizi öğütlerde bulundu. Son 1.5 yıldır sağlık sorunları nedeniyle sanat icra edemediğini anlatan Suna Kan, şöyle dedi:
''Bastona mahkûm kaldım. Önemli değil. Kafam işliyor. Konuşabiliyorum. Okuduğumu anlayabiliyorum. Düşünebiliyorum. Hatta fazla düşünebiliyorum. 75 yıllık sanat hayatımda Anadolu konserleri bana çok değer kattı. Klasik Batı Müziği konserlerine gidin. Bazen 'anlamıyoruz' diyorlar. Önemli olan 'alışmak'tır. Sanat insana çok değer katar. ''İyi insan'' yapar.''
-Devlet'in Sanat Politikası için saptamalar
'60'lı yıllarda Anadolu'da çok Oda Orkestrası Konserleri düzenlendiğini ifade eden Suna Kan, ''Isparta'ya iki kez konser vermeye gelmiştim. Anadolu sanat hayatıma çok değer katmıştır. Anadolu'da eskiden çok konser verilirdi. Ama zamanla televizyon devreye girdi. Değişimler yaşandı. Tercihler farklılaştı. Açıkça söylemek lazım: TV'den sonra istek azaldı.
Bu tabiî ki Devlet'in sanat politikasına da bağlı bir durum.
Gençler bazen şöyle diyor: ''Klasik Batı Müziği konserlerini anlamıyoruz''
Buna itirazımız var. Önemli olan 'anlamak' değil 'alışmaktır.'
İyiye alışmaktır
Sanat ile uğraşın. Sanatsal faaliyetleri bırakmayın. Sanat insanı 'İyi İnsan' yapar.
75 yıl sanat ile uğraştım. Annem ve babama çok borçluyum. Düşünün Ankara'nın Hamamönü Mahallesi'nden Roma'ya uzanan bir ömür. Şu an geldim 81 yaşına. Artık 1.5 yıldır sanat icra etmiyorum. Zira sağlık elvermiyor. Ama bu yaştan sonra hatırlarla yaşayabilirim. Şu an burada da çok güzel bir konsere tanıklık ettik''
-Buharî'nin ''Keman Çalan Kadın'' Eseri Armağan Edildi
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt da Türkiye'nin Dünya'ya açılan Sanat Elçisi Suna Kan için çok özel ve anlamlı bir anı hazırladıklarını söyledi.
Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt, Buharî'nin 18'inci yüzyılda yaptığı ''Keman Çalan Kadın'' Minyatürü'nü armağan ettiklerini söyledi.
Ayrıca Suna Kan'a Gönen Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk Bölümü tarafından hazırlanan özel tasarımlar hediye edildi.

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °
Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °