Tarih: 21.05.2017 15:47

Ülkemizde bir ilk! SDÜ'de orada

Facebook Twitter Linked-in

Koordinatörlüğünü Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi mezunu Su Ür. Müh.- Öğr. Aslı GÜRDAL ESÜF ilk mezunlarından Su Ür. Müh.- Öğr.Atilla ÖZBOYACI  öğretmen olarak görev aldıkları  İzmir Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  Müdürlüğünün yürütmüş olduğu ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Tarafından desteklenen  “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Desteklenmesi (ISEDP) Hibe  Programı”  “BİRLİKTE DENİZLERE (BİRDENİZ) Projesi “ kapsamında İzmir Kaya Prestij Otel’de 16-17-18 Mayıs 2017 tarihleri arasında  çalıştay  gerçekleştirildi. Çalıştaya SDÜ den öğretim üyelerinin çok sayıdaki katılımları dikkati çekti. Çalıştayda Akdeniz, Dokuz Eylül, Ege, Kastamonu, Katip Çelebi Üniversitelerinden gelen Öğretim üyeleri, SÜM. Lisesi ,Gıda Tarım Bak. Ve Çevre Bakanlığı İl görevlileri, Ege Bölgesi sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayda üç oturumda Çalışma gruplarından akademisyen ve araştırmacı sektör temsilcilerinin   sunumları ve soru cevap kısmıyla, ,bir günce yapılan grup toplantılarının sonuçları ve yapılması gerekenler konusunda Yrd. Doç Dr. Erol Kesicinin başkanlığında, Prof. Dr. Öznur Diler, Prof Dr. Mustafa Ünlüsayın, Neta Balıkçılık Endüstri Müh. Halil Kırmacı, Ege Kobider  Müh.Fettah Güventürk, Prof. Dr. Abdullah Diler, Doç. Dr. Soner Bilen, Su Ür :Müh. Hakan AKGÜN, Proje Koordinatörü Su Mühendisi  Aslı GÜRDAL konuşmacı olduğu PANEL düzenlendi. Ve katılımcılara Teşekkür Belgesi ve Plaket verilmesinin ardından İzmir Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kubilay TÜRK ün teşekkür ve kapanış konuşmasıyla çalıştayın ikinci günü tamamlandı. Üç gün süren çalıştay boyunca  yürütülen çalışma gruplarını  raporları, Çalıştayda sunulan bildirile ve Paneldeki konuşmalar bir kitap haline getirilip  konu ile ilgili paydaşlara gönderileceği bildirildi.
 Çalıştayın üçüncü gününde BİRLİKTE DENİZLERE (BİRDENİZ)projesi kapsamında İzmir Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Proje kapsamında  yapılan tesisler  de incelemelerde bulundu ve bölüm öğrencileriyle sohbet edildi.. Daha sonra İzmir Katip Çelebi Üniversitesi u Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Tesis ve müzesi gezildi ve Fakültede konusunun uzmanı hocalardan brifing alındı.
   ÖNCE İNSAN , SU ve ÜRÜN
Üç gün süren çalıştayın oturum başkanlığını yapan Yr. Doç. Dr. Erol KESİCİ , böyle bir çalıştayda  Eğirdir SÜF mezunu öğrencilerinin  önemli katkı sunmaları gerçekleştirilmesinde aktif görev alması bizim için bir övünç kaynağıdır. Onlarla ne kadar gururlansak azdır.. Tebrikler teşekkürler… Çalıştayda yapılan çalışmalarda..; ana temanın önce insan , su ve ürün olması gerektiğini vurgulayarak,  suyu koruyarak kullanmak gerektiğini, bu güne kadar hep suyun ürünün düşünüldüğü ve bu gün bile suyun korunarak kullanılmadığını ve bunun sağlıktan gıdaya sorunlarına kadar çok büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu, balık yetiştiriciliğinde en büyük maliyeti; yemin oluştuğunu ,balık üretimindeki yem maliyeti, üretimde sürdürülebilirliği ve kârlılığı kısıtlayan en önemli faktör  olduğu halbuki  doğal sulak alanlar ve kıyıları su canlıları için en önemli besin-canlı yemin doğal üretim alanlarıdır, bu alanlardaki işgaller, kirlilik vb. olumsuzluklar, doğal yem üreten alanlarda tür sayı ve çeşidinin azalmasına neden olmuştur.
Kesici ayrıca; 70 yıldır kontrolsüz su ortamlarında, etçil-otçul balık(av avcı) ilişki göz ardı edilerek yapılan balıklandırmaların “ adeta tavuk kümesinde tilki yetiştirmeye “benzediğini, bunun sonunda sulakalanlardaki  doğal balık ve canlı türlerinin  geri dönüşü imkansız olan nesil tükenmelerine  neden olduğunu belirtti. Ülkemiz  on yıllarda  büyük gelişme kaydeden kültür balıkçılığının devamlılık arz etmesi de ülkemiz su kaynaklarının yeterli, temiz ve planlı kullanılmasına bağlı olduğunu, Su ürünleri kaynaklarından yararlanmak, ancak bu kaynakları koruyup geliştirmekle mümkün olacağını, üretim ve hizmet altyapısının geliştirilmesi. iç su kaynaklarında taşıma kapasitelerinin belirlenmesini getirdiğini ve bu nedenlerle koruma kullanma dengesinde balıklandırma alanlarının, sulakalanların, yetiştirme havuzlarını besleyen su-akarsuların, kirlilik yükleri ıslah edilmeli, atıkların herhangi bir arıtma uygulanmadan bu alanlara deşarj edilmesinin su kaynaklarının sürdürülebilirliğini olumsuz etkilemesinden dolayı gerekli tedbirler alınmalıdır.
BALIK SATILAN YERLERDE TEMİZLİK ve GÜVEN
Balığın pazar payının genişletilmesindeki en önemli unsurlardan biri de iç tüketimin artırılmasıdır İç tüketimde de; balık pazarlarının; hijyen, tazelik konusunda güvenirliliğin kazandırılması . Üretim ve hizmet altyapısının geliştirilmesi ve ekonomik kayıpların azaltılması uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğin artıracağından bu alanda yetişmiş mesleğini benimseyen doğa koruma kullanma ilkelerini önemseyen eğitilmiş insana ve sektöre ihtiyaç duyulmakta olduğunu belirtti…


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —