Uluborlu için vizyon projesi

Uluborlu için vizyon projesi

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, ilçedeki çarşı merkezini atıllıktan kurtaracak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Uluborlu’ya tarih ve bir kimlik katacağını savundu.

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, K32’de katıldığı Basın Kulübü Programında ilçedeki çarşı merkezini atıl vaziyetten kurtararak, ekonomik canlılık getirecek Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bilgi verdi. Projenin imara işlendiği ve askı süresinde bazı itirazların geldiğini ifade eden Ünverdi, itirazları reddederek, yollarına devam ettiklerini kaydetti. Ünverdi, itirazları neden reddettiklerini de anlattı.
DÜKKANLAR 1940-1950’LERDE YAPILMIŞ
Uluborlu’daki çarşı merkezindeki dükkanların 1940 ve 1950’li yıllarda yapıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, “Belki 18-20 tanesine 1990’lı yıllarda mevcut konumlarına göre ek yapılmış ve tadilat yapılmış. 1950’li yıllarda yapılırken belediye tarafından bir çarşı oluşturulmuş ve esnafın tamamı bu çarşıda toplanmış.  Uluborlu’da meslek yüksek okulu gelişmeye başladıktan sonra mahalle aralarında dükkânlar açılmaya başlıyor. 1950’li yıllarda 170 işyeri yapılmış. Çarşının müthiş bir atıllığı var. 170 işyerinde faal işyeri sayısı 74. Yaklaşık yüzde 43’ünde ticaret yapılıyor. Yaklaşık 96’sı ya atıl ya da esnaf depo olarak kullanıyor. Buradaki 170 dükkanın 144 tanesi 20 metrekarenin altında. Bu da yüzde 85’inin 20 m2 altında olduğunu gösteriyor. Burada bir restoran yapmaya kalksanız nasıl yapacaksınız. Biz burada kentsel dönüşüm yapalım dedik. mevcut yapıdaki dükkanların içinde 20-30 yıldır kilidi hiç açılmamış yerler var. ara yollar var buralar 3,54 metredir. Araç giremiyor. O yüzden insanlar bu dükkanları kullanmıyor. Neredeyse bunların tamamı atıl. 170 dükkanda 5 bin 80 metre kapalı alanımız var. Konutlarla birlikte 9 bin 350 metrekare kapalı alanda kentsel dönüşüm yapalım kararı aldık” ifadelerini kullandı.
RİSKLİ ALAN KARARI ALINACAK
Kentsel Dönüşüm Projesi için çarşı merkezi için riskli alan kararı alacaklarını belirten Ünverdi, “Belediye, müteahhit, mülk sahibi bir masaya oturursunuz anlaşırsanız yaparsanız. Burada yolları değiştiriyorsanız, sosyal alanları değiştiriyorsunuz. Sizin dükkanınızın olduğu yer park olabilir. Çarşının tamamıyla ilgili bir düzenlemeden bahsediyoruz” dedi.
GELECEĞE, GENÇLERE, ÇOCUKLARIMIZA İYİ BİR ÇARŞI VE İYİ BİR ULUBORLU BIRAKMAK İSTİYORUZ
Yapacakları çalışmanın Isparta açısından da önemli olduğunu dile getiren Mehmet Ünverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Isparta’nın da riskli alan ilan edip şehri dizayn edilebileceğiniz çok güzel noktalar var. Bu tür çalışmalar siyasiler için sıkıntılı çalışmalar. Sorumluluk alacaksınız. İsteyen var istemeyen var. Siz bu işe neden girdiniz derseniz? Biz memleketimizi seviyoruz. 1940-1950 yılında o günün iradecilerinin aldığı kararı bugün konuşuyoruz. O günün idarecileri bu çarşının 2 ana caddelerinde 18-20 metre yol koymuşlar. İz bırakmak ve memleket adına bir şeyler yapmak istiyorsanız belirli şeyleri göğüsleyeceksiniz. Bunun siyasi getirisi, götürüsü olur hesaplarını yapmayacaksınız. Biz bu hesapların peşinde değiliz. Biz memleketimizi seviyoruz. Geleceğe, gençlere, çocuklarımıza iyi bir çarşı ve iyi bir Uluborlu bırakmak istiyoruz. Burada isteyen kadar istemeyen de olacak. Bir sürü ses çıkacak.
ASKI SÜRESİNDE GELEN İTİRAZLARI REDDETTİK VE PROJEYE DEVAM EDİYORUZ
Yaptığımız anketlerde, proje tanıtım toplantılarında yüzde 80-85 projeye katkı sağlarken, projenin imar planına işlediğimiz noktada itirazlar gelmeye başladı. Çarşı imarıyla ilgili itirazlardı bunlar. Biz Uluborlu’da ilave imar planı ile revizyon imar planı yaptık. Bizim çarşıdaki kentsel dönüşüm projesi ilave ve revizyon imar planıyla aynı döneme geldiği için bütünsel imar planı içerisine çarşıdaki projeyi de işledik. Şuanda imar planına işledik ve askıya çıktı. askıda itirazlar geldi. Bu proje Uluborlu’nun geleceği, Uluborlu’ya tarih ve bir kimlik katacak. Bu proje inşallah gerçekleşecek. Buradaki itirazları değerlendirdiğimizde bizimle hiç konuşmayan insanlar, proje toplantısına katılmayan ve projeyle ilgili bize soru sormayanların itiraz ettiklerini gördük. Bizim arzumuz bize gelmeleri ve bizimle projeyi tartışmalarıydı. Askı süresinde gelen itirazları reddettik ve projeye devam ediyoruz.
KAHVEHANEDE YAPILAN DEDİKODULAR DEĞİL BURADA İCRAAT YAPMAK İSTİYORUZ
Projeyle ilgili kafanıza takılan soru ne varsa lütfen sorun. Hep beraber projeyi tartışalım. Uluborlu için bir vizyon projesidir, ilçemize uzun vadede katkıları olacaktır. Bu anlamda bu projenin uygulanabilirliğini hep birlikte tartışalım. Kahvehanede yapılan dedikodular değil burada icraat yapmak istiyoruz. Bu icraata Uluborlu esnafının, mülkiyet sahiplerinin, ilçe halkının katkısını istiyoruz. projede eksiklik varsa düzeltiriz.
LİSANSLI BİR FİRMA MEVCUT ÇARŞININ EKONOMİK DEĞERİNİ RAPORLAYACAK
Toplumda bunu istemediğinizi lanse ediyorsunuz ama ben size bir teklif sunmadım. Buranın mimar projeleri hazırlandı ve imar planına işlendi. Statiklerini çözeceğiz. Gayrimenkul değerlendirmelerini yaptırdım. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisanslı bir firma mevcut çarşının işyeri bazında ekonomik değerini değerlendirdi. Bunun raporu yazılmak üzere. Bu değerlendirmelerle yeni inşaatın maliyetleriyle ben size bir teklif getireceğim. Arka sokaktaki bir işyeri ile ana cephedeki işyerinin değeri aynı değildir.
ESNAF MAĞDUR OLUR DİYE TOKİ’NİN TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİK
Biz kentsel dönüşüm yasası ile dönüşüm yapıyoruz. Ayrıca belediye kanunu üzerinden dönüşüm yapabilirdik. Burada TOKİ devreye girebilirdi. Ben TOKİ’ye burayı teklif ettim ama kendileri burayı çok küçük gördü. Bir anda yaparım dedi. Esnaf mağdur olur diye onu kabul etmedik.”

Anahtar Kelimeler: