Tarih: 10.05.2017 06:23

Uluborlu'da yapıların hiçbiri sağlam çıkmadı

Facebook Twitter Linked-in

Risk Kentsel Dönüşüm Merkezi Genel Müdürü Mimar Caner Ataseven, Uluborlu İlçesi’nde 25 bin metrekarelik alandaki 48 yapının tek tek risk tespitlerini yaptıklarını belirterek, “Buradan hiçbiri sağlam çıkmadı. Yani depremde can güvenliği yok. Aynı zamanda alandaki binaların yüzde 90’ı ruhsatsız ve imar mevzuatına aykırı” dedi.
Risk Kentsel Dönüşüm Merkezi Genel Müdürü Mimar Caner Ataseven, Uluborlu İlçesi’nde riskli alan tespiti için yaptıkları analizin detaylarını paylaştı. Ataseven, “Risk Kentsel Dönüşüm Merkezi olarak riskli alanları belirleyip, tespit ediyoruz. Uluborlu Belediye Başkanımız ilçemiz için böyle bir talepte bulundu. Belirli bölgenin riskli olduğunu tespit ettik. Bizim görevimiz bakanlar kuruluna sunup sayın cumhurbaşkanımızın onaylayıncaya kadar geçen süreçti. Sonunda sayın cumhurbaşkanımız onayladı ve resmi gazetede yayınlandı. Artık dönülmez bir sürece girildi. Bu süreç maalesef bir yıl kadar sürdü. İlimizde ilk olması ve Türkiye’de bu konuda çok tecrübe olmaması süreci uzattı. Bu arada bir darbe girişimi süreci ve OHAL oldu. Yasa da yeniydi ve sistem oturmamıştı. Bundan sonra böyle olmayacak. Riskli alanlar çok kısa sürede çıkacak” dedi.
ALANDAKİ BİNALARIN YÜZDE 90’I RUHSATSIZ VE İMAR MEVZUATINA AYKIRI
Uluborlu’da 25 bin metrekarelik alanda yaklaşık 48 yapının bulunduğunu ifade eden Ataseven, “Bunları tek tek test ettik ve deneylerini yaptık. Buradan hiçbiri sağlam çıkmadı. Yani depremde can güvenliği yok. Aynı zamanda alandaki binaların yüzde 90’ı ruhsatsız ve imar mevzuatına aykırı. Bir alandaki yapının yüzde 65’i imar mevzuatına aykırıysa otomatik riskli alan olur. Örneğin İstanbul. Yüzde 65’i kaçak ve ruhsatsız. En ufak itiraza mahal vermemek için tek tek tüm yerlerin projesini çıkardık” diye konuştu.
MAALESEF YERİNDE DÖNÜŞÜM SAĞLIK DEĞİL
Afet Riski Altındaki Dönüşüm Alanları Kanununun 2012 yılında çıktığını hatırlatan Ataseven, “5 yıl içerisinde bize başka bir belediyeden talep gelmediği gibi böyle bir çalışma da duymadık. 2013’de ilk Burdur’da riskli alan ilan edildi. Üzerinden 4 yıl geçti biz bir tane örnek gösterebildik. Umarım diğer belediyelere örnek olur. Buralar aslında riskli alanlardır riskli yapılar değil. Riskli yapılarla şuanda devam ediyoruz. Fakat şuanda kanayan yaramıza derman olmadığını görüyoruz. Maalesef yerinde dönüşüm sağlık değil. En azından ada bazında dönüşüm lazım” dedi. 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —