Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, 1 Ocak-31 Temmuz 2016 tarihleri arasındaki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 gerileyerek 791 milyon 325 bin 261 dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın ocak-temmuz döneminde bölgeden 850 milyon 945 bin 602 dolarlık ihracat yapılmıştı.
Sektörler incelendiğinde bölgeden 7 ayda yaklaşık 228 milyon dolarlık yaş sebze meyve ürünleri, turunçgiller ve çay, 205 milyon dolarlık madencilik ürünleri, 76 milyon dolarlık kimya malzemesi, 72 milyon dolarlık ağaç ve orman ürünleri, 27 milyon dolarlık hububat, bakliyat ve yağlı tohum ürünleri ihraç edildi. Çin Halk Cumhuriyeti, bölgeden en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Söz konusu dönemde Çin'e yaklaşık 107 milyon dolarlık, Almanya'ya 85 milyon dolarlık, İran'a 37 milyon dolarlık, Ukrayna'ya 33 milyon dolarlık ve Romanya'ya da 32 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, ihracat rakamlarının gerilemesinde 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin etkili olduğunu kaydetti. Son dönemde özellikle Rusya ile ilişkilerin normale dönmesi açısından yaşanan gelişmelerin gelecek adına ümit verici olduğunu kaydeden Satıcı, şöyle devam etti:
"Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek'in 26 Temmuz günü Rusya'ya gitmesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Ağustos günü Rusya'ya gidecek olması ve burada Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin ile görüşecek olması özellikle yaş meyve sektörü açısından sevinçle karşılandı. İhracat ailesi olarak ilişkilerin bir an önce düzelmesini, iki ülke arasındaki ticaretin normale dönmesini heyecanla bekliyoruz. Öte yandan Rus Gıda Güvenliği Kurumu Rosselkhoznadzor heyeti Türkiye'ye geldi. Rus uzmanlar yaş meyve sebze üretimi, paketleme tesisleri, bitki sağlığı alanları ile ilgili incelemelerde bulunduktan sonra 6 Ağustos günü ülkemizden ayrılacaklar."
Satıcı, BAİB olarak yılın ikinci yarısında ihracatın artacağını öngördüklerini de bildirdi.