Üreticinin örgütlü gücü kooperatifler
Isparta’da 210 tarımsal örgütte, 38 bin üretici kayıtlı. Kooperatifleşme noktasında önlemli bir yere sahip olan Isparta’nın dört bir tarafındaki kooperatifler 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü nedeniyle Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde açılan stantlarda ürünlerini sergilediler. Kooperatifçilik günü sergisin açıklama yapan Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, “Kooperatifler üreticilerin bir araya gelerek oluşturdukları, herhangi bir kar amacı gütmeyen, tamamıyla üreticilerin menfaatlerini koruyan yapılardır. Yani bir nevi emeğin örgütlenmesidir. Kırsal kalkınma modeli açısından da kooperatifler Türkiye’nin vazgeçilmezidir” dedi.
21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü, Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde ürün tanıtımı yapılarak kutlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla Isparta’nın dört bir yanında yetiştirilen ürünleri tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. Eğirdir ve Gelendost’un elmasından, Çaltının sarımsağına, Çandır’ın fıstığından, Güneykent’in lavanta ve gül gibi ürünlerine kadar yetiştirilen ürünler ve bunlardan üretilen kozmetik ürünleri, yiyecek ve içecekler etkinlikte sergilendi. Tanıtım adına ücretsiz ikramlarda bulunulan etkinlikte, ayrıca vatandaşlara satışlar yapıldı.
KOOPERATİFLER KIRSAL KALKINMANIN VAZGEÇİLMEZİ
Sabah erken saatlerde kurulan stantları ziyaret eden Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı yaptığı açıklamada kooperatifleşmenin önemine dikkat çekerek “Bugün 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik günü. İl Tarım Müdürlüğümüz bugün nedeniyle böyle bir etkinlik düzenledi. İlimizde kurulu bulunan kooperatifleri bir araya getirdi ve Isparta’ya özgü yerel, tarımsal ürünlerin nasıl değerlendirildiğini, özellikle kooperatiflerimiz tarafından nasıl değerlendirildiğini burada görebiliyoruz. Özelikle Isparta’nın tanıtımı açısından da önem arz ediyor. Kooperatifler üreticilerin bir araya gelerek oluşturdukları, herhangi bir kar amacı gütmeyen, tamamıyla üreticilerin menfaatlerini koruyan yapılardır. Yani bir nevi emeğin örgütlenmesidir. Aynı şekilde tüketim kooperatifleri de tüketicinin menfaatlerini düşünen yapılardır. Kırsal kalkınma modeli açısından da kooperatifler Türkiye’nin vazgeçilmezidir. Çünkü insanlar tek başlarına yapamadıkları şeyleri bir araya gelerek yapabilirler” dedi.
ISPARTA ÖRNEK OLUŞTURABİLECEK POTANSİYELE SAHİP
Isparta’nın kooperatifler vasıtası ile tarımsal kalkınmada örnek bir model oluşturacak potansiyeli olduğunu bildiren Vali Yardımcısı Kubalı, “Isparta’nın üreticisi, köylüsü bir araya gelirse çok şeyi değiştirebilir. Yeter ki emeklerini kooperatifleşme yoluyla bir araya getirsinler. Kooperatifler vasıtası ile bir araya gelindiğinde üretilen ürünü değerlendirmek, pazarlamak çok daha kolay ve karlı olacaktır. Bu anlamda kooperatifleşmeyi destekliyoruz. Isparta’da kurulu bulunan tüm kooperatiflerimizle gurur duyuyoruz. Bütün Türkiye’de Isparta’nın çok özel bir önemi var. Tarımsal açısından Isparta eşsiz bir coğrafyaya sahip. Isparta’da yetişen tüm ürünler kalite açısından bir numara ürünlerdir ve Isparta’da yetişmeyecek hiç bir şey yoktur. Isparta diğer illerle karşılaştırıldığında tarımsal arazileri açısından halen çok elverişli arazilere sahiptir. Isparta tarımsal arazilerini korumalıdır. Kooperatifleşme yoluyla bütün Türkiye’ye örnek bir tarımsal kalkınma potansiyeline sahip bir kenttir. Biz bu konuda sayın valimizin önderliğinde bu amacı gerçekleştirmek için gereken her şeyi yapacağız” diye konuştu.
ÜRETİCİLERİN ŞİRKETLEŞME MODELİ KOOPERATİFLER
Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay ise kooperatiflerin üreticilerin bir araya gelerek oluşturdukları şirket gibi düşünülmesi gerektiğini belirterek “Tüm çiftçilerimizin dünya kooperatifçilik gününü kutluyoruz. Zamanımızda büyük şirketler daha verimli çalışarak daha yüksek karlar elde ederken, Isparta’mızda daha çok küçük işletmeler var. Küçük işletmeler olunca çiftçinin üretim maliyetleri artıyor. O zaman ne yapmamız lazım. Bu maliyetleri düşürebilmek için büyük bir şirketmiş gibi davranabilmek lazım, bunun yolu da kooperatiflerden geçiyor. Hem alacağımız girdileri ucuza mal etme hem de üretilen ürünleri ortak satma noktasında faydalı bir uygulama. İnşallah kooperatiflerimiz bundan sonra pazarlama konusunda da önemli görevler üstlenecekler ve üreticilerimize daha faydalı olacaklardır” şeklinde konuştu.