Yerli üretim, ülkemizin son günlerde maruz kaldığı ekonomik saldırıdan kurtulması açısından oldukça önem taşıyor. Birçok sektörde önemli üretime sahip olan Isparta, ürettiği ürünleri katma değere dönüştürmeli. KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım da yeni girişimcilere ve yatırımcılara sağlık, gıda ve mobilya sektörlerini adres gösterdi.
Ülkemiz son haftalarda ekonomik saldırı altında. Bu ekonomik saldırıdan kurtulmanın önemli bir ayağı da yerli üretime yönelmek. Bu kapsamda birçok alanda önemli üretime sahip olan Isparta, ürettiği ürünü katma değere dönüştürmeli. KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Isparta’nın sağlık, meyvecilik ve mobilya sektöründe ürettiği ürünleri katma değere dönüştürmesi gerektiğine işaret etti.
MEDİKAL MALZEMELER ÜRETİLEBİLİR
KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Kurban Bayramı’ndan önce Isparta’da katıldığı bir işadamları derneği toplantısında sağlık alanında yatırım yapılması konusunda tavsiyelerde bulunduğunu söyledi. Yıldırım, “İşadamları Derneği’nin toplantısına katıldım. Orada da söyledim; Isparta sağlık hizmetleri sunumunda Türkiye birincisi. Sağlık hizmetlerini destekleyici ürünlerin üretilmesine öncelik verilmesi gerekir. Üstünlüğümüz hangi noktadaysa bizim o noktaya çalışmamız lazım. Türkiye’ye dışarıdan ithal edilen çokça kullanılan malzemeler var. Bu malzemelerin yerlileştirilmesi, yerli ürün haline getirilmesi için yeni girişimlere ihtiyaç var. Sağlık sektöründe medikal malzemelerde bu çok büyük bir eksiklik. Medikal malzemeler konusundan eksiklik halen devam ediyor. Bunun telafi edilmesi gerekir. Girişimciler için bu bir fırsattır. Mevcut işletmelerin de bu konuya kafa yorması lazım. Isparta’ya şehir hastanesi yapıldı. Şehir Hastanesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi’nde en çok kullanılan malzemelerin envanterini çıkarıp, fizibilitesini çıkarıp yatırımlar yapılmasını öneririz” dedi.
MEYVECİLİK VE MOBİLYA SEKTÖRÜ DE ÖNEMLİ
Sağlık sektörünün dışında farklı alanlarda da yatırım yapılabileceğini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: “Sağlık sektörünün dışında Isparta’da meyvecilik sektörü önemli. Meyve üretiminin de katma değere dönüşmesi lazım. Örneğin meyve cipsi, meyve suyu üretilmeli. İnsanların değişik taleplerinin olabileceği yeni ürünler ortaya çıkartılabilir. Bu da arge çalışması, üniversite ile işbirliği gerektiriyor. Bir firma gıda sektöründe ise üniversitedeki gıda mühendisliği bölümüyle işbirliği yapması gerekir. Isparta’da ağaç sektörü iyi durumda. Ağaç işlemeciliği konusunda firma sayımız oldukça iyi durumda. Bunların da yeni ürünler üretmeye yönelmesi gerekir. Sadece ağaca şekil verip inşaat ve mobilya sektörüne sunmak yerine yeni yeni taleplere cevap verilebilir. Isparta’da üretilen ürünler katma değer sağlanarak pazara sunulması gerekir.
TIBBİ AROMATİK BİTKİLERİN ÜRETİME DÖNÜŞMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR VAR
İlimiz tıbbi ve aromatik bitkiler anlamında da çok zengin. Bunun da tarım ürünlerine dönüşmesi gerekiyor. Bu konuda da çalışmalar yapılıyor. Üniversiteden Ziraat Fakültesi’nden hocaların BAKA’nın desteklediği projeleri var. Tıbbi aromatik bitkilerin katma değere dönüşmesi anlamında destek vermeye hazırız. Tarımsal üretimin imalata dönüşmesi aşamasında KOSGEB olarak destek vermeye hazırız.
KOZMETİK DERMATOLOJİK İLACA DÖNÜŞEBİLİR
Isparta’da kozmetik sektörü eczacılığın öncüsü durumdadır. Bir üst aşaması dermatolojik ilaca dönüşebilir. Bu konuda eczacılık ve tıp fakülteleriyle işbirliği yapılabilir. Onların birikimlerini kullanarak ürüne dönüştürmek gerekir.” GÜLSES GAZETESİ