Uzmanından önemli uyarılar:
Kötü KARNEYE
İyi TAVSİYELER
Karnesi kötü çocuğa nasıl davranılmalı? Okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve ortaöğretimdeki Türkiye genelinde yaklaşık 18 milyon, Isparta’da ise 82 bin öğrenci, karnelerini alarak 15 günlük tatile başladı. Karnesinde zayıf getiren çocuklara nasıl davranmalı?
Uzmanlar, milyonlarca öğrenci karnelerini alarak, 15 günlük tatile çıktı. Karne almak; çocuklarda aşırı kaygı yaratabildiği gibi, anne ve babayı da oldukça heyecanlandırır. Ancak beklenmeyen bir karne ile karşılaşınca nasıl tepki verilmeli? Merak edilenleri Eğitim Uzmanları yanıtladı.
Uzmanlar; “Öğrenci evine gittiğinde ailesi her zaman ki gibi çocuğunu karşılamalı. Anormalleştirilmemeli. ‘Günün nasıl geçti?’ gibi soru sorarak sohbet başlatılabilir. Çocuğunuz karnesini size uzattığında karneyi birlikte değerlendirebilirsiniz. Karnesinde zayıf olan yönler neyse o konular hakkında konuşulabilinir. ‘Bu derste seni en çok ne zorladı?’ diye sorabiliriz. ‘Bu derste en çok sevdiğin yönler ne diye?’ de sorabiliriz. Eğer ki o ders zayıfsa illaki o dersin bir iyi yönü bulunmalıdır. İyi yönünden dersi ele almalıyız. Çocuğumuzla en önemli şey doğru iletişim kurmaktır. Kötü olan dersteki eksikleri birlikte bularak bir yeni dönemde telefi etmek için birlikte çalışmalar yapılabilir. Bu şekilde o ders notunu iyiye taşıyabiliriz” dedi.
“KIYASLAMA ÇOCUĞA
ZARAR VERİR”
Ailelerin çocuklarına yaptığı yanlış davranışlardan birinin de çocuğu diğer başka kimselerle kıyaslama yapılması olduğunu belirten Uzmanlar; “Kesinlikle kıyas yapılmamalı. Çünkü her bireyin alanı ve yetenekleri farklıdır. Çocuğu bir arkadaşıyla ya da kardeşleriyle kıyaslamak çocuğa zarar verir. ‘Ablan hem iyi not getiriyordu, bak arkadaşına hepsi iyi notlarının’ söylemleri yanlış. Bu söylemler çocuğun motivasyonunu ve kendine olan güveni zedeler. Karnede düşük olan dersin ana nedenlerini bulmak gerekiyor” diye konuştu.
“GÜÇLÜ BİR İLETİŞİM ÇOCUĞA ÖZGÜVENLİ
VE MOTİVASYONLU BİR HAYAT GETİRİR”
Anne ve babaların çocuklarıyla sömestr tatilini keyifli bir şekilde geçirmesine dikkat çeken Nur; “Aileler, çocukları ile çok mutlu bir tatil süreci geçirmeli. Birlikte yapılan aktivitelerle keyifli vakitler geçirmeleri gerekiyor. Çocukların özellikle bol bol oyun oynamaları sağlanmalıdır. Birlikte pikniğe, sinemaya gidilebilinir. Büyükleri ziyaret edebilirler. Aile ile çocuk arasında bağlar güçlendirilmeye çalışılmalıdır. Güçlü bir iletişim çocuğa özgüvenli ve motivasyonlu bir hayat getirir” şeklinde konuştu.