Bugün, 23 Haziran 2024 Pazar

Vali Aydın Baruş’tan Kurban Bayramı Öncesi; Çok Önemli Uyarılar!

Vali Aydın Baruş’tan Kurban Bayramı Öncesi; Çok Önemli Uyarılar!

ISPARTA 15.06.2024 11:09:00 0
Vali Aydın Baruş’tan Kurban Bayramı Öncesi;  Çok Önemli Uyarılar!

Isparta Valisi yarın başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde, 2024 Yılı Kurban Bayramı Tatili Güvenlik Ve Trafik Tedbirleri Hakkında bir açıklama yaparak önemli uyarılarda bulundu. 

Vali Baruş açıklamasında; 

GÜVENLİK TEDBİRLERİ: 

2024 Yılı Kurban Bayramı tatilinin, ilimiz genelinde huzur ve güven içinde geçmesi maksadıyla;

A- EMNİYET BÖLGESİ:

1-  15 Haziran 2024 Arife günü: 13.00-22.00 saatleri arasında vatandaş yoğunluğunun fazla olacağı 5 Bölgede (Otogar İçi Ve Çevresi-İyaş Avm Çevresi-Centrium Garden Çevresi-Kafeler Bölgesi - Üzüm Çarşısı Cumhuriyet Meydanı-Meydan Avm Çevresi) 30 personelden oluşan yaya devriye olarak görevlendirilmiştir.

2- 15 Haziran 2024 Arife günü, 17-18 Haziran 2024 Bayramın 2. ve 3. günü: Kaymakkapı Meydanında 1 Tim Çevik Kuvvet personeli görevlendirilmiştir.

3- 15 Haziran 2024 Arife günü, 16-17-18 Haziran 2024 Bayramın 1. 2. ve 3. günü: İlimizde halkın yoğun olduğu yerlerde (Kaymakkapı Meydanı-Bolat Kavşağı Mimar Sinan Caddesi Hükümet Caddesi 6 Mart Caddesi-Cumhuriyet Caddesi Meydan Avm çevresi-İyaş Avm Otogar çevresi-Kafeler Bölgesi-Çayboyu-Ayazmana-Gökçay) 18 ekip (10 Asayiş, 1 Tem, 1 Kom, 1 Narkotik, 1 Çocuk, 1 Göçmen, 1 Gülistan, 1 Halıkent, 1 Sanayi Ekibi) görevlendirilmiştir.

4- 16 Haziran 2024 Bayramın 1. günü:  Bayram namazı öncesi ilimizde halkın yoğun olduğu Camilerde (Otogar Cami-Kavaklı Cami-Mimar Sinan Cami-Halıkent Mahallesi Cami-Anadolu Mahallesi Cami-Gülistan Cami-Davraz Bilal Habeşi Cami-İstiklal Cami-Müftülük Cami ve Asri Mezarlık Cami) 10 ekip (4 Asayiş, 1 Tem, 1 Kom, 1 Güvenlik, 1 Gülistan, 1 Halıkent, 1 Sanayi Ekibi) görevlendirilmiştir.

5- 15-16-17-18 Haziran 2024 tarihleri arasında alınacak Bayram tedbirleri kapsamında il merkezinde; 

- 1 İnsansız Hava Araçları (İHA)

- 30 Genel Hizmet Personeli,

- 14 Asayiş Şube Ekibi,

- 18 Diğer Ekipler (Tem-Kom-Narkotik-Güvenlik-Çocuk-Göçmen-P.M.A. Ekipleri),

- 1 Tim Çevik Kuvvet personeli, 

- 12 İlçemizde 16 Asayiş Ekibi günlük ortalama 57 personel görevlendirilmesi planlanmıştır.

B) JANDARMA BÖLGESİ

1- Önleyici kolluk faaliyetleri kapsamında; 

- Jandarma Asayiş Timlerince (794) Önleyici Kolluk Devriyesi, Sivil (JASAT, TEM, Kom, 

- İSTH.) Unsurlarca (62) İstihbari faaliyet, 

- Köpek Unsurlarınca Yol Kontrol Noktalarında (13) Patlayıcı madde ve Narkotik madde arama ve kontrol faaliyeti, olmak üzere,

- Toplam (891) faaliyet planlanmıştır. 

- Bu faaliyetlerde günlük ortalama (300) personel olmak üzere toplam (3.296) personel görev alacaktır. 

- Söz konusu faaliyetlerde günlük ortalama (45) araç olmak üzere toplam (500) araç ve (7) hava aracı (drone) kullanılacaktır.

2- Yol kontrol ve arama faaliyetleri kapsamında; (2) Daimi Yol Kontrol ve Arama Noktasında (Havalimanı ve UYUMDER YKN) (24) saat esasına göre kontrol ve arama faaliyetlerine devam edilecek, J.Asyş.Komd.Bl.K.lığından görevlendirilen personel ile Yol Kontrol ve Arama noktaları takviye edilecektir. 

■ TRAFİK TEDBİRLERİ; 13-23 Haziran 2024 tarihleri arasında Kurban Bayramı tatili nedeniyle karayollarımızda trafik yoğunluğunun önemli oranda artış göstereceği değerlendirilmektedir.

A) EMNİYET BÖLGESİ

1- Kurban Bayramı tedbirlerinde görev almak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Birimlerimiz ve Genel hizmet birimlerinden 2024 yılı Kurban Bayramı trafik tedbirleri kapsamında;

- Görevlendirilen tüm personelin trafik güvenliğine yönelik etkin ve verimli görev yapması için detaylı planlama yapılmış olup diğer zamanlara göre denetlenen araç ve sürücü sayıları da en az iki katına çıkarılacaktır.

- Bu kapsamda;

● Trafik Düzenleme ve Denetleme Büro Amirliklerinde görevli 162 personel,

● Trafik büro hizmetlerinden 34 Personel,

● Takviye görevlendirilmek üzere, Diğer Birimlerden 102 Personel,

- Olmak üzere Toplam 298 personel görevlendirilmiş, Günlük ortalama 45 Ekip ve 110 personel görev yapacaktır. 

2- Bayram trafiği yoğunluğunun en üst seviyede olmasının beklendiği 14-15 ile 22-23 Haziran 2024 tarihlerinde bölge trafik birimleri, şehir içi trafik birimlerine kayıtlı radar araçları ve kullanıcı personeli ile takviye edilecektir. 

3- Bayram tatili süresince mobil radar araçlarının tamamı görevlendirilecek, ihtiyaç duyulması halinde Jandarma trafik birimlerine ait radar araç ve personelinden takviye alınacaktır.

Şehiriçi ve bölge trafik birimlerince şehir içi ve şehirlerarası yollarda gündüz en az 7, gece 4 saat olacak şekilde hız kontrolü yapılacaktır. Görevlendirmeler Uygulama Takip Projesi (UTP) üzerinden yapılacak, denetim sonuçları merkezden takip edilecektir.

4- Bayram tatili boyunca Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Merkezlerinde trafik personeli görevlendirilerek kameralar ile trafik denetimi yapılacaktır.

5- Dinlenme tesisleri ve akaryakıt istasyonları kenarları ile otoyollar ve devlet karayolları üzerinde zorunlu haller dışında  duraklama / park etme gibi ihlallere izin verilmeyecektir.

6- Aşırı taşıt trafiğinin oluştuğu güzergahlarda gerek görüldüğünde kamyon, çekici gibi ağır taşıtlar trafik normale dönünceye kadar uygun alanlarda bekletilecektir.

7- Kurban Bayramı tatili süresince, sürücülerle yüz yüze temas kurmak suretiyle İçişleri Bakanlığınca başlatılan; “Hayatla Yarışılmaz” “Bayram Yolunda Her Şey Yolunda” “Bayramınız Kemerli Olsun”, “Gözünü Yoldan Ayırma Sevdiklerinin Gözünü Yolda Bırakma” kampanyaları kapsamında hatırlatmalarda bulunulacaktır.

8- Afiş ve billboard materyalleri halkın görebileceği kesimlere asılacak, el broşürleri denetim noktalarında yol kullanıcılarına dağıtılacaktır. 

9- Şehirlerarası otobüs yolculuklarında emniyet kemeri kullanımına yönelik Trafik Başkanlığı PolNet Ana sayfasında yer alan "Güvenli Seyahat Kartı" ve dijital ekranlarda gösterilmek üzere hazırlanan "Otobüslerde Güvenli Seyahat Eğitim Filmi” otobüs firma yetkililerine ve otobüs sürücülerine gösterimi sağlanacaktır. 

10- Terminalden ve ara istasyonlardan çıkış yapan her otobüse binilerek araç sürücülerinin ve yolcuların emniyet kemeri takmaları sağlanacaktır.

11- Emniyet kemeri kullanımının önemi ve kullanımının arttırılmasına yönelik olarak terminallerde ve otobüslerin içerisinde bulunan dijital ekranlarda “Otobüslerde Emniyet Kemeri” konulu filmin gösterilmesi sağlanacaktır. 

12- Sürücü ve yolcularda trafik bilinci oluşturularak trafik kurallarına uyma alışkanlıklarının geliştirilmesi amacıyla "Yaşam İçin Kısa Bir Mola" sloganıyla oluşturulan ve "Yaşam Tüneli Projesi" olarak tabir edilen bilgilendirme çadırlarında sürücü ve yolculara eğitim verilecektir.

13- Otobüs ile seyahat eden vatandaşlarımızın güvenliği için sürücüden kaynaklı olası kazaları önlemek için, 13-14-15 Haziran tarihlerinde 4 sivil personel ile sivil otobüs denetimi yapılacaktır.

14- Planlama doğrultusunda envanterimizde bulunan (2) adet Drone ile Bayram tatili öncesi 13-14-15 Haziran, Bayram tatili dönüşü 19-22-23 Haziran tarihleri arasında Havadan Trafik Denetimi yapılacaktır.

15- Ağırlık ve boyutları yasal sınırların üzerinde olan araçlar için «Özel İzin/Özel Yük Taşıma İzin Belgesi «düzenlenmeyecektir.  Yük ve Yolcu taşımacılığı yapan araçlar üzerinde güzergâh ve uygulama noktalarında sıkı denetimler gerçekleştirilecektir.

16- Afyonkarahisar-Antalya (D-650) Karayolunun İlimiz sınırları içerisinde yer alan Keçiborlu-Burdur arasında 14 Haziran 2024 Cuma Günü saat 06.00’dan 16 Haziran 2024 Pazar günü saat 05.00’e kadar; kamyon, çekici ve tanker cinsi araçların seyirlerine izin verilmeyecektir.

Ancak, tedarik süreçlerinin aksamaması için; yaş sebze/meyve, süt ve süt ürünleri gibi bozulabilir gıdalar, dondurulmuş gıdalar, canlı ve kesme çiçek, ilaç, tıbbi malzeme, posta/süreli yayın, kurbanlık ile akaryakıt taşıyan kamyon, çekici ve tanker cinsi taşıtların zorunluluk halinde istisnai olarak seyirlerine izin verilecektir.

B) JANDARMA BÖLGESİ

● Trafiğin denetimi ve kontrolü faaliyetleri kapsamında; İl J.K.lığı emrinde görevli (16) Trafik Jandarması Timi marifetiyle bayram tatili süresince başta radarla hız denetimi olmak üzere sabit ve seyir halinde resmi ve sivil personel marifetiyle de (3) olmak üzere toplam (196) trafik denetimi faaliyeti icra edilecektir. Bu faaliyetlerde günlük ortalama (37) personel ve (15) araç görevlendirilecektir. 

VATANDAŞLARA UYARILAR

● Kurban Bayramı tatilinin 14 Haziran Cuma Günü (bugün) başlayacağı, aynı tarihte ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerin de tatile gireceği dikkate alındığında, özellikle 14-15 Haziran Cuma öğleden sonrası ve Cumartesi günlerinde yollarda aşırı trafik yoğunluğu oluşacağından, vatandaşlarımızın bayram tatili için yola çıkış zamanlarını buna göre planlamaları yerinde olacaktır. 

● Kurban Bayramı tatili günlerinde diğer günlere nazaran sahada en az iki kat görevli trafik aracı ve personeli bulunacağını, radarlarla 24 saat denetim yapılacağını unutmadan trafikte dikkatli olalım, trafik işaretlemelerine ve trafik görevlilerinin uyarılarına mutlaka riayet edelim.

● Ölümle sonuçlanan her 3 trafik kazasından biri aşırı hızdan kaynaklanmaktadır. Karayollarında sürüş halinde iken hız limitlerine mutlaka riayet edelim. Bu limitlerin bizim can güvenliğimiz için konulduğunu unutmayalım. “Aşırı hız yolu kısaltmaz, aksine bizi sevdiklerimizden uzaklaştırır.”

● Araç içerisinde, ön ve arka koltukta emniyet kemeri kullanmak yasal zorunluluktur. Emniyet kemeri kaza anında % 75 oranında hayat kurtarır. Hava yastıkları sadece ve sadece emniyet kemeri ile birlikte kullanıldığında yarar sağlamaktadır. Araçlarda seyahat halinde iken sürücü ve yolcular olarak emniyet kemerlerimizi mutlaka takalım. 

● Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan; minibüs ve otobüsler ile umum servis araçlarında seyahat eden yolcuların seyahat esnasında “Emniyet Kemeri” takmaları zorunludur. 

● Minibüs ve otobüsler ile umum servis araçlarında seyahat eden yolcuları; oturduklarında ve araç hareket ettiğinde sürücü, muavin veya grup lideri tarafından emniyet kemerlerini takmaları konusunda görsel-işitsel vasıtalarla uyarmaları zorunludur. 

● Emniyet kemerlerini takmayanlara ve yolcuları emniyet kemeri takması konusunda uyarmayan yetkililere Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddeleri gereğince ceza uygulanmaktadır. Otobüs veya minibüste yolculuk yaptığımızda mutlaka emniyet kemeri kullanalım. 

● Araç kullanırken cep telefonu kullanmak alkol veya uyarıcı madde etkisinde araç sürmekle eşdeğerdir. Seyahat halinde iken sürücülerin kesinlikle cep telefonu ile konuşmaması, telefonla meşgul olmaması, sigara kullanmaması dikkatin dağılmaması açısından son derece önemlidir. 

● Uykusuz bir şekilde araç sürmeyelim, seyahatimiz uzun sürdüğü takdirde, her iki saatte bir mola vermenin sürücünün dikkatini koruması ve kaza riskini azaltması bakımından çok önemli olduğunu unutmayalım. 

● Bayram tatili boyunca güvenli seyahat etmek, sevdiklerimize kavuşmak, bayram sevincini doyasıya onlarla paylaşmak istiyorsak, trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım. 

● Bizlerin huzur ve güvenlik içerisinde bir bayram geçirmesi için 7 gün 24 saat görev başında olan kolluk güçlerimize, trafik görevlilerimize lütfen yardımcı olalım. Tüm emniyet ve jandarma personelimizin, bizlerin rahat bir bayram geçirmesi için bayram günlerinde yakınlarından ve ailelerinden ayrı kalarak, fedakârca çalıştığını unutmayalım. 

● Tüm Ispartalı Vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle tebrik ediyorum. Tüm hemşerilerimize sağlık ve güvenlik içerisinde hayırlı bayramlar diliyorum.” 


Pazar 31.8 ° / 18.5 °
Pazartesi 34.5 ° / 20.4 °
Salı 34.7 ° / 21.2 °